Alfa2-Heremans-Shmid-glikoproteina (fetuina-A) — nowy biomarker rozwoju otyłości
Streszczenie
W XXI wieku za prawdziwą za epidemię na skalę światową można uz nać otyłość. U podłoża nadmiernej masy ciała leży nieprawidłowy metabolizm produktów tkanki tłuszczowej zwanych adipocytokinami. W piśmiennictwie wiele uwagi poświęcone zostało właśnie jednej z nich — fetuinie-A (AHSG, znanej też jako alfa2-Heremans-Shmid glikopro teina). Odpowiada ona za gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz fosfor ylację receptora insulinowego. Jej niedobór powoduje kalcyfikację komórek mięśni gładkich naczyń kr wionośnych. Fetuina-A należy do negatywnych białek ostrej fazy. Istnieją dowody na związek fetuiny-A z obwodową chorobą naczyń (PAD). Jej niskie stężenie stanowi unikalny wskaźnik rozwoju PAD u pacjentów z cukrzycą typu 2. Korelując ze stanem zapalnym oraz zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, stężenie fetuiny-A może także stanowić nowy biomarker r yzyka rozwoju otyłości. Wnikliwej analizie poddano SNPs genu AHSG. Pacjenci z genotypem 256Ser/Ser charakteryzują się niższym stężeniem fetuiny-A niż osoby o genotypie Thr/Thr. Swoisty polimorfizm jej genu może stanowić potencjalną przyczynę trudności w redukcji nadmiernej masy ciała. Doświadczenia prowadzone nad częściową inhibicją genu fetuiny-A być może w przyszłości pozwolą wdrożyć nową celowaną terapię otyłości.
Słowa kluczowe: otyłośćfetuina-Apolimorfizm genu