Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne
Streszczenie
Spirulina to zielono-niebieska, mikroskopijnej wielkości alga, zawierająca 65–70% czystego białka, kwas gamma-linolenowy, dużą ilość witamin z grupy B. Jest źródłem wysoce biodostępnego żelaza oraz innych składników mineralnych. Wyniki badań wskazują jej wpływ na gospodarkę lipidową oraz węglowodanową organizmu — spir ulina może obniżać stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz triglicerydów oraz podwyższać stężenie cholesterolu frakcji HDL, może także mieć wpływ na obniżanie się stężenia glukozy we krwi. Ponadto zauważa się jej znaczenie w obniżaniu ciśnienia tętniczego, co jest zaletą u pacjentów, u których występuje nadciśnienie tętnicze. W badaniach wykazano wpływ spiruliny na status antyoksydacyjny oraz na poprawę wydolności organizmu.