Tom 4, Nr 4 (2013)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2014-01-25

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1383
Wyświetlenia/pobrania artykułu 4145
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Współczesne wyzwania praktycznej terapii żywieniowej w zaburzeniach lipidowych

Marian Grzymisławski Marian Grzymisławski, Angelika Kargulewicz, Dorota Skrzypczak Dorota Skrzypczak
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013;4(4):170-177.

Streszczenie

Hipercholesterolemia, określana jako nadmier ne stężenie lipidów w surowicy kr wi, nie jest stanem chorobowym, natomiast należy do grupy zaburzeń metabolicznych i predysponuje do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Terapią pierwszego rzutu w leczeniu hipercholesterolemii jest modyfikacja diety. Postępowanie dietetyczne polega na ograniczeniu podaży kalorii, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. W diecie osób z hipercholesterolemią należy z kolei zwiększyć podaż rozpuszczalnej frakcji włókna pokarmowego, steroli/ /stanoli roślinnych (ok. 2 g/dzień) oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA, DHA). We wspomagającym leczeniu hipercholesterolemii zastosowanie znajdują również suplementy żywności o działaniu hipolipemizującym, takie jak: rozpuszczalna frakcja włókna pokarmowego (b-glukan, psyllium, pektyny, guma guar), probiotyki (Lactobacillus coagulans, Rhodospirillum rubrum, grzyby z rodzaju Monascus), białko soi (izoflawony: genisteina, daidzeina, gliceteina) oraz fitoestrogeny.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF