Transplantacja mikroflory jelitowej w leczeniu otyłości i zaburzeń metabolicznych — metoda nadal ryzykowna i niepotwierdzona wynikami badań klinicznych
Streszczenie
Otyłość trzewna jest główną przyczyną rozwijającego się w jej następstwie zespołu metabolicznego. Stanowi obecnie jeden z najważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego świata. Do niedawna uważano, że to czynniki genetyczne w połączeniu z warunkami środowiskowymi stanowią jedyną przyczynę tego narastającego zjawiska. Obecnie rozwój nutrigenomiki i nutrigenetyki pokazał, jak żywienie (to co spożywamy) może wpływać na modulację naszych genów oraz to, że polimorfizmy genetyczne decydują o tym, co służy naszemu organizmowi celem utrzymania zdrowia, a co spożyte nawet w prawidłowych ilościach może powodować choroby, w tym otyłość czy zaburzenia metaboliczne. W ostatnich latach dużą uwagę poświęca się znaczeniu mikroflory jelitowej, która może uczestniczyć w patogenezie otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 czy zaburzeń lipidowych. Dotychczasowe badania z udziałem leków przeciwbakteryjnych, pro- i prebiotyków stosowanych w celu modyfikacji mikrobiomu i oceny ich wpływu na organizm gospodarza przyniosły bardzo interesujące wyniki, co skłoniło część badaczy do próby zastosowania „nowej metody leczenia” — transplantacji mikroflory jelitowej od osób szczupłych i zdrowych osobom otyłym. Poniższy przegląd literatury ma pokazać, na ile jest to metoda poznana, skuteczna i bezpieczna do ewentualnego zastosowania w leczeniu otyłości i zaburzeń metabolicznych.