Tom 1, Nr 1 (2010)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2010-02-23
Leczenie dietetyczne otyłości - wskazówki dla lekarzy praktyków
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010;1(1):22-30.
Streszczenie
Otyłość (BMI ≥ 30 kg/m2) jest chorobą przewlekłą wymagającą wieloletniego leczenia. Jest
to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w ustroju. Człowiek z umiarkowaną nadwagą
niemający innych czynników zagrożenia zdrowia nie wymaga leczenia. Postępowanie
medyczne powinno ograniczyć się do instrukcji dotyczącej zasad racjonalnego żywienia
oraz do poinformowania o potrzebie zwiększonej aktywności fizycznej. Wśród dzieci,
młodzieży i dorosłych zapobieganie otyłości powinno polegać na promocji aktywnego trybu
życia, zmniejszeniu czasu spędzonego na oglądaniu telewizji, popularyzowaniu spożywania
warzyw i owoców, ograniczeniu spożycia żywności o dużej wartości energetycznej
i małej zawartości składników odżywczych (fast food) oraz słodkich napojów i soków. Osoby
otyłe w terapii odchudzającej wymagają dobrania indywidualnej diety, zwiększenia aktywności
fizycznej, pracy nad zmianą zachowań behawioralnych, a także często wsparcia farmakologicznego.
Ograniczenie pożywienia musi być tak realizowane, aby ilość składników
odżywczych (z wyjątkiem tłuszczów i węglowodanów prostych) dostarczanych wraz z pożywieniem
była możliwie zbliżona zapotrzebowaniu zdrowego człowieka. Celem tak zaplanowanej
diety jest zmniejszenie masy ciała (przez stopniowe ograniczanie energii), zapewnienie
prawidłowego funkcjonowania organizmu, utrzymanie dobrego samopoczucia pacjenta
oraz ograniczenie uczucia głodu.
(Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom 1, nr 1, 22-30)
(Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom 1, nr 1, 22-30)
Słowa kluczowe: otyłośćdieta redukcyjnaodchudzaniedorośli