Tom 1, Nr 1 (2010)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2010-02-23

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 4855
Wyświetlenia/pobrania artykułu 22394
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Leczenie dietetyczne otyłości - wskazówki dla lekarzy praktyków

Lucyna Ostrowska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010;1(1):22-30.

Streszczenie

Otyłość (BMI ≥ 30 kg/m2) jest chorobą przewlekłą wymagającą wieloletniego leczenia. Jest to nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w ustroju. Człowiek z umiarkowaną nadwagą niemający innych czynników zagrożenia zdrowia nie wymaga leczenia. Postępowanie medyczne powinno ograniczyć się do instrukcji dotyczącej zasad racjonalnego żywienia oraz do poinformowania o potrzebie zwiększonej aktywności fizycznej. Wśród dzieci, młodzieży i dorosłych zapobieganie otyłości powinno polegać na promocji aktywnego trybu życia, zmniejszeniu czasu spędzonego na oglądaniu telewizji, popularyzowaniu spożywania warzyw i owoców, ograniczeniu spożycia żywności o dużej wartości energetycznej i małej zawartości składników odżywczych (fast food) oraz słodkich napojów i soków. Osoby otyłe w terapii odchudzającej wymagają dobrania indywidualnej diety, zwiększenia aktywności fizycznej, pracy nad zmianą zachowań behawioralnych, a także często wsparcia farmakologicznego. Ograniczenie pożywienia musi być tak realizowane, aby ilość składników odżywczych (z wyjątkiem tłuszczów i węglowodanów prostych) dostarczanych wraz z pożywieniem była możliwie zbliżona zapotrzebowaniu zdrowego człowieka. Celem tak zaplanowanej diety jest zmniejszenie masy ciała (przez stopniowe ograniczanie energii), zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu, utrzymanie dobrego samopoczucia pacjenta oraz ograniczenie uczucia głodu.
(Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom 1, nr 1, 22-30)

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF