Tom 1, Nr 3 (2010)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2010-11-03

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 7478
Wyświetlenia/pobrania artykułu 31639
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności

Joanna Suliburska, Justyna Kuśnierek
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010;1(3):177-183.

Streszczenie

Insulinooporność stanowi główną składową zespołu metabolicznego, który jest jednym z podstawowych problemów zdrowotnych współczesnego świata. Na rozwój insulinooporności wpływa wiele czynników, między innymi czynniki genetyczne, niewłaściwy sposób żywienia, niska aktywność fizyczna i stres emocjonalny. Modyfikacje żywieniowe zalecane w insulinooporności polegają przede wszystkim na ograniczeniu podaży tłuszczu, cukrów prostych i alkoholu oraz zwiększeniu spożycia błonnika z produktami zbożowymi, warzywami i owocami. Wrażliwość tkanek na insulinę zwiększają prawidłowa masa ciała, umiarkowana aktywność fizyczna oraz unikanie stresu. (Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom 1, nr 3, 177–183)

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF