Tom 1, Nr 3 (2010)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2010-11-03
Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010;1(3):177-183.
Streszczenie
Insulinooporność stanowi główną składową zespołu metabolicznego, który jest jednym
z podstawowych problemów zdrowotnych współczesnego świata. Na rozwój insulinooporności
wpływa wiele czynników, między innymi czynniki genetyczne, niewłaściwy sposób
żywienia, niska aktywność fizyczna i stres emocjonalny. Modyfikacje żywieniowe zalecane
w insulinooporności polegają przede wszystkim na ograniczeniu podaży tłuszczu, cukrów
prostych i alkoholu oraz zwiększeniu spożycia błonnika z produktami zbożowymi, warzywami
i owocami. Wrażliwość tkanek na insulinę zwiększają prawidłowa masa ciała,
umiarkowana aktywność fizyczna oraz unikanie stresu. (Forum Zaburzeń Metabolicznych
2010, tom 1, nr 3, 177–183)
Słowa kluczowe: insulinoopornośćżywieniestres emocjonalnyaktywność fizyczna