Tom 2, Nr 1 (2011)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2011-05-13

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1760
Wyświetlenia/pobrania artykułu 8377
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Czym kierować się w wyborze diety pacjenta z zespołem metabolicznym?

Lucyna Ostrowska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011;2(1):11-18.

Streszczenie

Pojęcie zespołu metabolicznego odnosi się do zjawiska współwystępowania charakterystycznych, głównie metabolicznych, powikłań insulinooporności i hiperinsulinemii. Dotychczas nadal trwają dyskusje dotyczące kolejnych modyfikacji definicji tego zespołu. Wydaje się jednak, że niefarmakologiczne leczenie zespołu metabolicznego polega na redukcji trzewnej tkanki tłuszczowej, interwencji dietetycznej polegającej na zmniejszeniu udziału tłuszczów w diecie poniżej 30% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej, unikaniu tłuszczów z kwasami tłuszczowymi nasyconymi, unikaniu spożywania produktów o wskaźniku glikemicznym większym od 70 oraz produktów i napojów z dodatkiem cukru lub alkoholu, codziennym spożywaniu warzyw i owoców oraz zapewnieniu codziennej aktywności fizycznej. (Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 1, 11–18)

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF