Tom 2, Nr 3 (2011)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2011-11-18

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 4515
Wyświetlenia/pobrania artykułu 23555
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Znaczenie diety w łuszczycy — przewlekłej układowej chorobie zapalnej

Marta Stawczyk, Aneta Szczerkowska-Dobosz, Olivia Komorowska, Magdalena Dobosz, Agata Maciejewska-Radomska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011;2(3):205-212.

Streszczenie

Łuszczyca jest przewlekłą, układową chorobą zapalną zwiększającą ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, które wynikają między innymi z częstego występowania otyłości w tej populacji chorych. Chociaż zalecenia żywieniowe dla osób dotkniętych łuszczycą nie zostały, jak dotąd, ustalone, wiele danych wskazuje, że zmiany nawyków żywieniowych polegające na zastosowaniu diety ubogokalorycznej, suplementacji kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 czy diety bogatej w świeże warzywa i owoce są korzystne i poprawiają przebieg kliniczny tej dermatozy oraz mogą się przyczynić do obniżenia ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych u tych chorych. (Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 3, 205–212)

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF