Tom 2, Nr 3 (2011)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2011-11-18
Znaczenie diety w łuszczycy — przewlekłej układowej chorobie zapalnej
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011;2(3):205-212.
Streszczenie
Łuszczyca jest przewlekłą, układową chorobą zapalną zwiększającą ryzyko rozwoju chorób
układu sercowo-naczyniowego, które wynikają między innymi z częstego występowania
otyłości w tej populacji chorych. Chociaż zalecenia żywieniowe dla osób dotkniętych
łuszczycą nie zostały, jak dotąd, ustalone, wiele danych wskazuje, że zmiany nawyków
żywieniowych polegające na zastosowaniu diety ubogokalorycznej, suplementacji kwasów
tłuszczowych z rodziny omega-3 czy diety bogatej w świeże warzywa i owoce są korzystne
i poprawiają przebieg kliniczny tej dermatozy oraz mogą się przyczynić do obniżenia ryzyka
powikłań sercowo-naczyniowych u tych chorych. (Forum Zaburzeń Metabolicznych
2011, tom 2, nr 3, 205–212)
Słowa kluczowe: żywieniedietałuszczycaotyłośćkwasy tłuszczowe