Tom 2, Nr 3 (2011)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2011-11-18

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1121
Wyświetlenia/pobrania artykułu 5950
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Ekstrakt z zielonej herbaty w leczeniu nadciśnienia tętniczego

Marta Stępień, Monika Szulińska, Paweł Bogdański
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011;2(3):184-191.

Streszczenie

Jednym z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia jest nadciśnienie tętnicze. Z powodu globalnego rozprzestrzenienia stanowi ono jeden z podstawowych problemów społecznych, ekonomicznych i zdrowotnych. Niekorzystny wpływ nadciśnienia tętniczego na stan zdrowia społeczeństwa, potwierdzony w licznych badaniach epidemiologicznych, klinicznych i eksperymentalnych, stał się podstawą do poszukiwania odpowiedniej metody profilaktyki, rozpoznawania, a po wykryciu schorzenia — wdrożenia skutecznej strategii terapeutycznej. Bezsprzeczny udział wolnych rodników tlenowych w patogenezie nadciśnienia tętniczego uzasadnia fakt stosowania diety bogatej w antyoksydanty (substancji o działaniu przeciwkrzepliwym, przeciwmiażdżycowym oraz hipotensyjnym) u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Na szczególną uwagę zasługuje epigallokatechina galusanu (EGCG), której najlepszym źródłem są liście zielonej herbaty. Obiecujące i zachęcające wyniki badań oraz cenny skład liści zielonej herbaty powodują, że wprowadzenie jej do diety pacjentów cierpiących na pierwotne nadciśnienie tętnicze pozwoli być może na nową i bardziej efektywną strategię terapeutyczną, pozwalającą na osiągnięcie zadowalających wyników badań oraz dobre samopoczucie pacjenta. (Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 3, 184–191)

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF