Tom 3, Nr 3 (2012)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2012-11-08
Czy istnieją środowiskowe uwarunkowania insulinooporności?
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012;3(3):85-93.
Streszczenie
Przyczyny insulinooporności są przedmiotem wielu badań klinicznych. Czynniki wpływające
na to zjawisko dzieli się na genetyczne i środowiskowe. Do środowiskowych można
zaliczyć między innymi wiek, płeć, aktywność fizyczną, masę ciała. Znaczną rolę odgrywa
również tkanka tłuszczowa i wydzielane przez nią adipokiny. Wraz z rozwojem cywilizacji
wzrosła liczba osób otyłych, u których nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej
doprowadziły do nagromadzenia się tkanki tłuszczowej. Otyłość w konsekwencji prowadzi
do powstawania wielu zaburzeń, takich jak nadciśnienie, hiperlipidemia czy insulinooporność.
Do rozwoju tych nieprawidłowości przyczynia się także ateroenność diety.
Słowa kluczowe: insulinoopornośćtkanka tłuszczowaaktywność fizycznaaterogenność diety