Tom 3, Nr 3 (2012)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2012-11-08

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2392
Wyświetlenia/pobrania artykułu 3202
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Czy istnieją środowiskowe uwarunkowania insulinooporności?

Lucyna Ostrowska, Katarzyna Witczak, Edyta Adamska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012;3(3):85-93.

Streszczenie

Przyczyny insulinooporności są przedmiotem wielu badań klinicznych. Czynniki wpływające na to zjawisko dzieli się na genetyczne i środowiskowe. Do środowiskowych można zaliczyć między innymi wiek, płeć, aktywność fizyczną, masę ciała. Znaczną rolę odgrywa również tkanka tłuszczowa i wydzielane przez nią adipokiny. Wraz z rozwojem cywilizacji wzrosła liczba osób otyłych, u których nieprawidłowa dieta i brak aktywności fizycznej doprowadziły do nagromadzenia się tkanki tłuszczowej. Otyłość w konsekwencji prowadzi do powstawania wielu zaburzeń, takich jak nadciśnienie, hiperlipidemia czy insulinooporność. Do rozwoju tych nieprawidłowości przyczynia się także ateroenność diety.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF