Wymierne korzyści z redukcji masy ciała w terapii otyłości — badania własne
Streszczenie
Materiał i metody. Do badania zakwalifikowano 23 pacjentów Poradni Nadciśnienia Tętniczego i Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, w tym 18 kobiet i 5 mężczyzn. U wszystkich chorych dokonano pomiarów antropometrycznych — masa ciała, wzrost, wskaźnik BMI, obwód talii, obwód bioder oraz oznaczono parametry biochemiczne — stężenie glukozy, triglicerydów, cholesterolu całkowitego, LDL i HDL. Pacjentów poddano 3-miesięcznej zbilansowanej diecie redukcyjnej 1500 kcal. Po tym czasie ponownie oceniono badane parametry.
Wyniki. U pacjentów stwierdzono podwyższone wartości parametrów antropometrycznych oraz wybranych parametrów biochemicznych. Trzymiesięczna dieta redukcyjna 1500 kcal spowodowała spadek masy ciała, zmieniając tym samym wartość wskaźnika BMI. Zmniejszył się obwód talii oraz obwód bioder. Wśród parametrów biochemicznych istotnie statystycznie uległy redukcji: stężenie glukozy, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz triglicerydów.
Wnioski. Otyli pacjenci charakteryzują się podwyższonymi wartościami parametrów antropometrycznych oraz wybranych parametrów biochemicznych, a dieta ubogoenergetyczna 1500 kcal powoduje utratę masy ciała u otyłych chorych. W badaniu dowiedziono, że zbilansowana dieta redukcyjna wpływa na obniżenie stężenia glukozy oraz parametrów gospodarki lipidowej.
Słowa kluczowe: otyłośćdietaglukozalipidy