Tom 3, Nr 4 (2012)
WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE
Opublikowany online: 2013-01-08

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1409
Wyświetlenia/pobrania artykułu 2777
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wymierne korzyści z redukcji masy ciała w terapii otyłości — badania własne

Iga Rybicka, Monika Szulińska
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012;3(4):140-146.

Streszczenie

Wstęp. Otyłość stanowi poważny problem zdrowotny XXI wieku. Liczba chorych systematycznie wzrasta, a działania podejmowane w celu redukcji masy ciała rzadko przynoszą efekty. Podstawą terapii otyłości jest uzyskanie za pomocą diety ubogoenergetycznej oraz aktywności fizycznej, ujemnego bilansu energetycznego. Celem pracy było określenie wpływu 3-miesięcznej diety 1500 kcal na wybrane parametry antropometryczne oraz biochemiczne u chorych z otyłością.

Materiał i metody. Do badania zakwalifikowano 23 pacjentów Poradni Nadciśnienia Tętniczego i Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, w tym 18 kobiet i 5 mężczyzn. U wszystkich chorych dokonano pomiarów antropometrycznych — masa ciała, wzrost, wskaźnik BMI, obwód talii, obwód bioder oraz oznaczono parametry biochemiczne — stężenie glukozy, triglicerydów, cholesterolu całkowitego, LDL i HDL. Pacjentów poddano 3-miesięcznej zbilansowanej diecie redukcyjnej 1500 kcal. Po tym czasie ponownie oceniono badane parametry.

Wyniki. U pacjentów stwierdzono podwyższone wartości parametrów antropometrycznych oraz wybranych parametrów biochemicznych. Trzymiesięczna dieta redukcyjna 1500 kcal spowodowała spadek masy ciała, zmieniając tym samym wartość wskaźnika BMI. Zmniejszył się obwód talii oraz obwód bioder. Wśród parametrów biochemicznych istotnie statystycznie uległy redukcji: stężenie glukozy, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz triglicerydów.

Wnioski. Otyli pacjenci charakteryzują się podwyższonymi wartościami parametrów antropometrycznych oraz wybranych parametrów biochemicznych, a dieta ubogoenergetyczna 1500 kcal powoduje utratę masy ciała u otyłych chorych. W badaniu dowiedziono, że zbilansowana dieta redukcyjna wpływa na obniżenie stężenia glukozy oraz parametrów gospodarki lipidowej.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF