Ocena nawyków spożycia alkoholu wśród osób z cukrzycą
Streszczenie
Materiał i metody. Badaniami objęto grupę 140 chorych na cukrzycę typu 1 (ct1) i typu 2 (ct2) hospitalizowanych w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wśród osób z ct1 było 37 kobiet i 33 mężczyzn, w wieku 35,9 ± 14 lat, ze średnim czasem trwania choroby 15,3 ± 9,9 roku. W grupie osób z ct2 były 34 kobiety i 36 mężczyzn w wieku 56,8 ± 10,2 roku, ze średnim czasem trwania choroby 13,1 ± 7,4 roku. W analizowanej grupie przeprowadzono badanie ankietowe dotyczące preferencji i nawyków w zakresie spożycia alkoholu, poziomu wiedzy (w tym wpływu alkoholu na glikemię), uczestnictwa w edukacji i aspektu emocjonalnego w zakresie spożycia alkoholu.
Wyniki. Spośród 140 osób 96 respondentów (68%) deklarowało spożycie alkoholu. Analiza danych wykazała, że spożycie alkoholu częściej deklarują osoby z ct1 niż ct2 (83 v. 54%, p = 0,002). Znajomość wpływu alkoholu na glikemię miało 67% pacjentów z ct1 i 58% z ct2. Osoby spożywające alkohol krócej chorowały na cukrzycę w porównaniu z niepijącymi (p = 0,02), częściej uczestniczyły w zajęciach edukacyjnych (p = 0,03), były młodsze (p = 0,02) i częściej były płci męskiej (p = 0,01).
Wnioski. Wiedza na temat spożywania alkoholu wśród chorych na cukrzycę w obu typach tego schorzenia jest podobna i jest niezadowalająca. Wśród badanych częściej deklarację spożywania alkoholu składały osoby: młodsze, płci męskiej, chorujące na cukrzycę typu 1, z krótszym okresem rozpoznania choroby.
Słowa kluczowe: cukrzycaalkoholedukacja