Tom 15, Nr 2 (2024)
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Opublikowany online: 2024-11-05
Wyświetlenia strony 56
Wyświetlenia/pobrania artykułu 4
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Przyszłość żywienia. Jak nauka i technologia kształtują wybory żywieniowe?

Aneta Koszowska1, Karolina Kulik-Kupka1
Forum Zaburzeń Metabolicznych 2024;15(2):82-96.

Streszczenie

Przyszłość żywienia, w tym kształtowanie wyborów żywieniowych człowieka, stoi przed wieloma nowymi wyzwaniami, a na for mułowanie zaleceń żywieniowych będzie miało wpływ szereg czynników związanych z rozwojem nowych nauk i technologii w tym sztucznej inteligencji. Poprawa wyborów żywieniowych konsumentów jest konieczna, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe takie jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i choroby nowotworowe. Ze względu na zagrożenie, jakim jest żywność wysokoprzetworzona, współczesne poradnictwo żywieniowe będzie skupiało się na zmniejszaniu jej konsumpcji w celu poprawy zdrowia populacji. Na wybory żywieniowe w najbliższej przyszłości będzie również wpływał szereg czynników, w tym problemy środowiskowe, które już kształtują zalecenia zwiększające konsumpcję żywności pochodzenia roślinnego. Kolejnym ważnym aspektem jest rozwój genetyki, w tym nutrigenetyki, która umożliwi budowanie zaleceń żywieniowych dostosowanych do polimorfizmów genetycznych. W kształtowaniu przyszłości żywienia duże znaczenie będzie miała również gastrofizyka, która zajmuje się analizą wyborów konsumenckich. Kolejnym dużym wyzwaniem dla osób zajmujących się żywieniem człowieka będzie konfrontacja ze sztuczną inteligencją, w tym narzędziem OpenAI ChatGPT, które jest już w stanie tworzyć zalecenia żywieniowe, co niesie pewne korzyści, ale również zagrożenia dla korzystających z tego rozwiązania osób. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie przyszłości żywienia i tego, jak nauka i technologia kształtują wybory żywieniowe.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?

Referencje

  1. Pilska M, Pilska M. Wiedza i postrzeganie tłuszczów a zwyczaje żywieniowe polskich konsumentów produktów do smarowania pieczywa. Zywnosc Nauka Technologia Jakosc/Food Science Technology Quality. 2020; 122(1): 148–163.
  2. Gadzała K, Lesiów T, Gadzała K, et al. Wybrane aktualne trendy żywieniowe. Praca przeglądowa. Engineering Sciences And Technologies. 2019; 2019(2(33)): 9–25.
  3. Hall KD, Ayuketah A, Brychta R, et al. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2019; 30(1): 67–77.e3.
  4. Sobczak P, Grochowicz J, Łusiak P, et al. Development of Alternative Protein Sources in Terms of a Sustainable System. Sustainability. 2023; 15(16): 12111.
  5. Monteiro CA, Cannon G, Moubarac JC, et al. The UN Decade of Nutrition, the NOVA food classification and the trouble with ultra-processing. Public Health Nutr. 2018; 21(1): 5–17.
  6. Monteiro CA, Cannon G, Lawrence M, et al. Ultra-processed foods, diet quality, and health using the NOVA classification system. FAO. 2019.
  7. Esteves GP, Mazzolani BC, Smaira FI, et al. Food consumption based on processing level (according to Nova system) during the COVID-19 pandemic among adolescents with immunocompromised conditions: a case-control study. Front Nutr. 2023; 10: 1141845.
  8. Willett W, Rockström J, Loken B, et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019; 393(10170): 447–492.
  9. Kucharska A, Stachurska M, Sińska B. Niezrównoważony sposób żywienia zagrożeniem zdrowotnym współczesnego świata – czy dieta planetarna jest rozwiązaniem? Prawdy i półprawdy w żywieniu człowieka. Instytut Problemów Współczesnej Cywilizacji im. Marka Dietricha, Warszawa 2023.
  10. Kouřimská L, Adámková A. Nutritional and sensory quality of edible insects. NFS Journal. 2016; 4: 22–26.
  11. Tang C, Yang D, Liao H, et al. Edible insects as a food source: a review. Food Production, Processing and Nutrition. 2019; 1(1).
  12. Velasco C, Michel C, Spence C. Gastrophysics: Current approaches and future directions. International Journal of Food Design. 2021; 6(2): 137–152.
  13. Møller P. Gastrophysics in the brain and body. Flavour. 2013; 2(1).
  14. Spence C. Gastrophysics: Nudging consumers toward eating more leafy (salad) greens. Food Quality and Preference. 2020; 80: 103800.
  15. Paakki M, Sandell M, Hopia A. Visual attractiveness depends on colorfulness and color contrasts in mixed salads. Food Quality and Preference. 2019; 76: 81–90.
  16. Rowley J, Spence C. Does the visual composition of a dish influence the perception of portion size and hedonic preference? Appetite. 2018; 128: 79–86.
  17. Koszowska A, Ebisz M. Rozwój nauk o żywności i żywieniu-od norm żywienia do genomiki żywienia. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2015; 6(3): 85–93.
  18. Chmurzyńska A. Nutrigenomika przyszłością żywienia człowieka. Prawdy i półprawdy w żywieniu człowieka. Instytut Problemów Współczesnej Cywilizacji im. Marka Dietricha, Warszawa 2023: Warszawa.
  19. Smail HO. The roles of genes in the bitter taste. AIMS Genet. 2019; 6(4): 88–97.
  20. Dąbrowska-Molenda M, Szwedziak K, Zabłudowska Ż. Analiza Zawartości kofeiny w wybranych rodzajach kawy. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego. 2019; 2: 68–71.
  21. De Caterina R, El-Sohemy A. Moving towards Specific Nutrigenetic Recommendation Algorithms: Caffeine, Genetic Variation and Cardiovascular Risk. J Nutrigenet Nutrigenomics. 2016; 9(2-4): 106–115.
  22. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal. 2015; 13(5).
  23. Yaseen NR, Barnes CLK, Sun L, et al. Genetics of vegetarianism: A genome-wide association study. PLoS One. 2023; 18(10): e0291305.
  24. Kirk D, van Eijnatten E, Camps G. Comparison of Answers between ChatGPT and Human Dieticians to Common Nutrition Questions. J Nutr Metab. 2023; 2023: 5548684.
  25. Johnson D, Goodman R, Patrinely J, et al. Assessing the Accuracy and Reliability of AI-Generated Medical Responses: An Evaluation of the Chat-GPT Model. Res Sq. 2023.
  26. OpenAI. 2023. "ChatGPT: GPT-4 Model." Pobrano z [https://chat.openai.com/].