dostęp otwarty
Żywienie chorych na stwardnienie rozsiane — przegląd piśmiennictwa
dostęp otwarty
Streszczenie
Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną ośrodkowego układu nerwowego. Jak wskazują liczne badania, istnieje wiele powiązanych ze sobą czynników genetycznych i środowiskowych sprzyjających powstawaniu tej choroby. Obecnie poszukuje się także związku między dietą a przebiegiem chorób przewlekłych, w tym SM. Również rodzaj spożywanych substancji odżywczych uznaje się za jeden z czynników, który może modyfikować naturalny przebieg SM. W wielu badaniach dowiedziono, że prawidłowe żywienie w SM może znacząco wpływać na procesy istotne dla rozwoju choroby, jak również na występowanie dolegliwości jej towarzyszących. Także zaostrzenie niektórych objawów SM jest wiązane z określonymi składnikami diety. Choć ich wpływu ostatecznie nie potwierdzono, to jednak uważa się, że wdrożenie właściwej terapii żywieniowej u chorych na SM, zapobiegając niedoborom substancji odżywczych, wpływa na ogólną poprawę ich stanu zdrowia, łagodzenie objawów oraz poprawę efektywności podstawowego leczenia. Rodzaj diety powinien być uzależniony od stopnia zaawansowania choroby, występowania objawów towarzyszących oraz stosowanego leczenia farmakologicznego. Konieczne jest także dostosowanie sposobu żywienia do indywidualnych potrzeb pacjenta, z uwzględnieniem jego płci, wieku, stopnia aktywności fizycznej oraz ewentualnych chorób współistniejących. Wyniki badań dotyczących wpływu wybranych składników żywności na SM nie są jednoznaczne, co uzasadnia prowadzenie dalszych, wieloośrodkowych, niezależnych badań klinicznych w tym zakresie.
Streszczenie
Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną ośrodkowego układu nerwowego. Jak wskazują liczne badania, istnieje wiele powiązanych ze sobą czynników genetycznych i środowiskowych sprzyjających powstawaniu tej choroby. Obecnie poszukuje się także związku między dietą a przebiegiem chorób przewlekłych, w tym SM. Również rodzaj spożywanych substancji odżywczych uznaje się za jeden z czynników, który może modyfikować naturalny przebieg SM. W wielu badaniach dowiedziono, że prawidłowe żywienie w SM może znacząco wpływać na procesy istotne dla rozwoju choroby, jak również na występowanie dolegliwości jej towarzyszących. Także zaostrzenie niektórych objawów SM jest wiązane z określonymi składnikami diety. Choć ich wpływu ostatecznie nie potwierdzono, to jednak uważa się, że wdrożenie właściwej terapii żywieniowej u chorych na SM, zapobiegając niedoborom substancji odżywczych, wpływa na ogólną poprawę ich stanu zdrowia, łagodzenie objawów oraz poprawę efektywności podstawowego leczenia. Rodzaj diety powinien być uzależniony od stopnia zaawansowania choroby, występowania objawów towarzyszących oraz stosowanego leczenia farmakologicznego. Konieczne jest także dostosowanie sposobu żywienia do indywidualnych potrzeb pacjenta, z uwzględnieniem jego płci, wieku, stopnia aktywności fizycznej oraz ewentualnych chorób współistniejących. Wyniki badań dotyczących wpływu wybranych składników żywności na SM nie są jednoznaczne, co uzasadnia prowadzenie dalszych, wieloośrodkowych, niezależnych badań klinicznych w tym zakresie.
Słowa kluczowe
stwardnienie rozsiane, choroby autoimmunologiczne, czynniki środowiskowe, składniki żywności, dieta
Tytuł
Żywienie chorych na stwardnienie rozsiane — przegląd piśmiennictwa
Czasopismo
Numer
Typ artykułu
Artykuł przeglądowy sponsorowany
Strony
136-151
Opublikowany online
2015-11-25
Wyświetlenia strony
4334
Wyświetlenia/pobrania artykułu
35326
Rekord bibliograficzny
Pol. Przegl. Neurol 2015;11(3):136-151.
Słowa kluczowe
stwardnienie rozsiane
choroby autoimmunologiczne
czynniki środowiskowe
składniki żywności
dieta
Autorzy
Marta Dąbrowska-Bender
Dagmara Mirowska-Guzel