dostęp otwarty

Tom 10, Nr 2 (2024)
Wytyczne / stanowisko ekspertów
Opublikowany online: 2023-07-31
Pobierz cytowanie

Leczenie żywieniowe w onkologii

Stanisław Kłęk1, Aleksandra Kapała2, Agnieszka Surwiłło-Snarska2, Małgorzata Szlendak2, Michał Jankowski3, Władysław Januszewicz2, Dorota Mańkowska-Wierzbicka4
Onkol Prakt Klin Edu 2024;10(2):111-129.
Afiliacje
  1. Klinika Chirurgii Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie — Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Oddział w Krakowie
  2. Klinika Diagnostyki Onkologicznej, Kardioonkologii i Medycyny Paliatywnej, Dział Żywienia Klinicznego, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie — Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
  3. Katedra Chirurgii Onkologicznej Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Oddział Kliniczny Chirurgii Onkologicznej Centrum Onkologii w Bydgoszczy
  4. Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

dostęp otwarty

Tom 10, Nr 2 (2024)
WYTYCZNE POSTĘPOWANIA DIAGNOSTYCZNO-TERAPEUTYCZNEGO
Opublikowany online: 2023-07-31

Streszczenie

Brak

Streszczenie

Brak
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

żywienie dojelitowe; żywienie pozajelitowe; kacheksja

Informacje o artykule
Tytuł

Leczenie żywieniowe w onkologii

Czasopismo

Onkologia w Praktyce Klinicznej - Edukacja

Numer

Tom 10, Nr 2 (2024)

Typ artykułu

Wytyczne / stanowisko ekspertów

Strony

111-129

Opublikowany online

2023-07-31

Wyświetlenia strony

370

Wyświetlenia/pobrania artykułu

442

Rekord bibliograficzny

Onkol Prakt Klin Edu 2024;10(2):111-129.

Słowa kluczowe

żywienie dojelitowe
żywienie pozajelitowe
kacheksja

Autorzy

Stanisław Kłęk
Aleksandra Kapała
Agnieszka Surwiłło-Snarska
Małgorzata Szlendak
Michał Jankowski
Władysław Januszewicz
Dorota Mańkowska-Wierzbicka

Referencje (51)
  1. Marian M, August DA. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in cancer patient study. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014; 38(2): 163–165.
  2. Hébuterne X, Lemarié E, Michallet M, et al. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with cancer. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014; 38(2): 196–204.
  3. Aoyagi T, Terracina KP, Raza A, et al. Cancer cachexia, mechanism and treatment. World J Gastrointest Oncol. 2015; 7(4): 17–29.
  4. Arends J, Bachmann P, Baracos V, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017; 36(1): 11–48.
  5. Kłęk S, Budnik-Szymoniuk M, Cebulski W, et al. Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, Kraków 2019.
  6. Cederholm T, Jensen GL, Correia M, et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition – A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019; 38(1): 1–9.
  7. Jankowski M, Kłęk S. Biblioteka Chirurga Onkologa Tom 15 Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych. Via Medica, Gdańsk 2020.
  8. Weimann A, Braga M, Carli F, et al. ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery. Clin Nutr. 2017; 36(3): 623–650.
  9. Weimann A, Braga M, Harsanyi L, et al. DGEM (German Society for Nutritional Medicine), ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition). ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Surgery including organ transplantation. Clin Nutr. 2006; 25(2): 224–244.
  10. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0128 (20.02.2023).
  11. Kapała A. Dieta w chorobie nowotworowej. Buchmann, Warszawa 2018.
  12. Greco E, Simic T, Ringash J, et al. Dysphagia Treatment for Patients With Head and Neck Cancer Undergoing Radiation Therapy: A Meta-analysis Review. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2018; 101(2): 421–444.
  13. Horneber M, Bueschel G, Dennert G, et al. How many cancer patients use complementary and alternative medicine: a systematic review and metaanalysis. Integr Cancer Ther. 2012; 11(3): 187–203.
  14. Escudero-Vilaplana V, Collado-Borrell R, Gómez Martínez-Sagrera P, et al. Complementary and alternative medicine in cancer patients: characteristics of use and interactions with antineoplastic agents. J Cancer Res Clin Oncol. 2022.
  15. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2020.
  16. Kłęk S. Leczenie żywieniowe w onkologii. Współczesne podejście. PZWL, Warszawa 2020.
  17. Kapała A. Praktyczny przewodnik po ONS. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, Kraków 2015.
  18. Andreyev HJ, Norman AR, Oates J, et al. Why do patients with weight loss have a worse outcome when undergoing chemotherapy for gastrointestinal malignancies? Eur J Cancer. 1998; 34(4): 503–509.
  19. Prado C, Baracos V, McCargar L, et al. Body Composition as an Independent Determinant of 5-Fluorouracil–Based Chemotherapy Toxicity. Clin Cancer Res. 2007; 13(11): 3264–3268.
  20. Massicotte MH, Borget I, Broutin S, et al. Body composition variation and impact of low skeletal muscle mass in patients with advanced medullary thyroid carcinoma treated with vandetanib: results from a placebo-controlled study. J Clin Endocrinol Metab. 2013; 98(6): 2401–2408.
  21. Ock CY, Oh DY, Lee J, et al. Weight loss at the first month of palliative chemotherapy predicts survival outcomes in patients with advanced gastric cancer. Gastric Cancer. 2016; 19(2): 597–606.
  22. Shang L, Hattori M, Fleming G, et al. Impact of post-diagnosis weight change on survival outcomes in Black and White breast cancer patients. Breast Cancer Res. 2021; 23(1): 18.
  23. Liu L, Erickson NT, Ricard I, et al. Early weight loss is an independent risk factor for shorter survival and increased side effects in patients with metastatic colorectal cancer undergoing first-line treatment within the randomized Phase III trial FIRE-3 (AIO KRK-0306). Int J Cancer. 2022; 150(1): 112–123.
  24. Ross PJ, Ashley S, Norton A, et al. Do patients with weight loss have a worse outcome when undergoing chemotherapy for lung cancers? Br J Cancer. 2004; 90(10): 1905–1911.
  25. Muscaritoli M, Arends J, Bachmann P, et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clin Nutr. 2021; 40(5): 2898–2913.
  26. Baldwin C, Spiro A, McGough C, et al. Simple nutritional intervention in patients with advanced cancers of the gastrointestinal tract, non-small cell lung cancers or mesothelioma and weight loss receiving chemotherapy: a randomised controlled trial. J Hum Nutr Diet. 2011; 24(5): 431–440.
  27. Jones LW, Alfano CM. Exercise-oncology research: past, present, and future. Acta Oncol. 2013; 52(2): 195–215.
  28. Stene GB, Helbostad JL, Balstad TR, et al. Effect of physical exercise on muscle mass and strength in cancer patients during treatment--a systematic review. Crit Rev Oncol Hematol. 2013; 88(3): 573–593.
  29. Wiskemann J, Dreger P, Schwerdtfeger R, et al. Effects of a partly self-administered exercise program before, during, and after allogeneic stem cell transplantation. Blood. 2011; 117(9): 2604–2613.
  30. van Haren IE, Timmerman H, Potting CM, et al. Physical exercise for patients undergoing hematopoietic stem cell transplantation: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials. Phys Ther. 2013; 93(4): 514–528.
  31. Dimeo F, Fetscher S, Lange W, et al. Effects of Aerobic Exercise on the Physical Performance and Incidence of Treatment-Related Complications After High-Dose Chemotherapy. Blood. 1997; 90(9): 3390–3394.
  32. Knols RH, de Bruin ED, Uebelhart D, et al. Effects of an outpatient physical exercise program on hematopoietic stem-cell transplantation recipients: a randomized clinical trial. Bone Marrow Transplant. 2011; 46(9): 1245–1255.
  33. Bozzetti F, Arends J, Lundholm K, et al. ESPEN. ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: non-surgical oncology. Clin Nutr. 2009; 28(4): 445–454.
  34. August DA, Huhmann MB. American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.) Board of Directors. A.S.P.E.N. clinical guidelines: nutrition support therapy during adult anticancer treatment and in hematopoietic cell transplantation. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2009; 33(5): 472–500.
  35. Derenski K, Catlin J, Allen L. Parenteral Nutrition Basics for the Clinician Caring for the Adult Patient. Nutr Clin Pract. 2016; 31(5): 578–595.
  36. Mousavi M, Hayatshahi A, Sarayani A, et al. Impact of clinical pharmacist-based parenteral nutrition service for bone marrow transplantation patients: a randomized clinical trial. Support Care Cancer. 2013; 21(12): 3441–3448.
  37. Muscaritoli M, Conversano L, Torelli GF, et al. Clinical and metabolic effects of different parenteral nutrition regimens in patients undergoing allogeneic bone marrow transplantation. Transplantation. 1998; 66(5): 610–616.
  38. Mehanna HM, Moledina J, Travis J. Refeeding syndrome: what it is, and how to prevent and treat it. BMJ. 2008; 336(7659): 1495–1498.
  39. Mehanna H, Nankivell PC, Moledina J, et al. Refeeding syndrome--awareness, prevention and management. Head Neck Oncol. 2009; 1: 4.
  40. van den Berg MGA, Rasmussen-Conrad EL, Wei KH, et al. Comparison of the effect of individual dietary counselling and of standard nutritional care on weight loss in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy. Br J Nutr. 2010; 104(6): 872–877.
  41. Isenring EA, Capra S, Bauer JD. Nutrition intervention is beneficial in oncology outpatients receiving radiotherapy to the gastrointestinal or head and neck area. Br J Cancer. 2004; 91(3): 447–452.
  42. Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Vidal PM, et al. Dietary counseling improves patient outcomes: a prospective, randomized, controlled trial in colorectal cancer patients undergoing radiotherapy. J Clin Oncol. 2005; 23(7): 1431–1438.
  43. Nayel H, el-Ghoneimy E, el-Haddad S. Impact of nutritional supplementation on treatment delay and morbidity in patients with head and neck tumors treated with irradiation. Nutrition. 1992; 8(1): 13–18.
  44. Isenring EA, Bauer JD, Capra S. Nutrition support using the American Dietetic Association medical nutrition therapy protocol for radiation oncology patients improves dietary intake compared with standard practice. J Am Diet Assoc. 2007; 107(3): 404–412.
  45. Fearon K, Strasser F, Anker SD, et al. Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus. Lancet Oncol. 2011; 12(5): 489–495.
  46. Isenring E, Zabel R, Bannister M, et al. Updated evidence-based practice guidelines for the nutritional management of patients receiving radiation therapy and/or chemotherapy. Nutrition & Dietetics. 2013; 70(4): 312–324.
  47. Ps SK, Balan A, Sankar A, et al. Radiation induced oral mucositis. Indian J Palliat Care. 2009; 15(2): 95–102.
  48. Wang J, Liu M, Liu C, et al. Percutaneous endoscopic gastrostomy versus nasogastric tube feeding for patients with head and neck cancer: a systematic review. J Radiat Res. 2014; 55(3): 559–567.
  49. Nugent B, Lewis S, O'Sullivan JM. Enteral feeding methods for nutritional management in patients with head and neck cancers being treated with radiotherapy and/or chemotherapy. Cochrane Database Syst Rev. 2013(1): CD007904.
  50. Arvanitakis M, Gkolfakis P, Despott EJ, et al. Endoscopic management of enteral tubes in adult patients - Part 1: Definitions and indications. European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Guideline. Endoscopy. 2021; 53(1): 81–92.
  51. Cannaby AM, Evans L, Freeman A. Nursing care of patients with nasogastric feeding tubes. Br J Nurs. 2002; 11(6): 366–372.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  VM Media Group sp. z o.o., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl