Tom 17, Nr 2 (2023)
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Opublikowany online: 2023-04-28
Pobierz cytowanie

Nietolerancja laktozy — żywieniowe ryzyko niedoboru wapnia?

Julia Szaniawska1, Justyna Nowak1
Forum Medycyny Rodzinnej 2023;17(2):87-98.
Afiliacje
  1. Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

dostęp płatny

Tom 17, Nr 2 (2023)
Interesujące przypadki kliniczne
Opublikowany online: 2023-04-28

Streszczenie

Wstęp. Nietolerancja laktozy, to schorzenie, które dotyka coraz większą liczbę populacji. Prawidłowo skomponowana dieta stanowi ważny czynnik leczenia tego schorzenia. Nieodpowiednio zbilansowana dieta bezlaktozowa może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Celem pracy była ocena wiedzy osób z nietolerancją laktozy na temat konsekwencji związanych z eliminacją produktów nabiałowych z diety. Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone w mediach społecznościach w zamkniętych grupach wśród osób z nietolerancją laktozy. Dane zebrano na przełomie 2021 oraz 2022 roku na podstawie autorskiego kwestionariusza. Dodatkowo na potrzeby badania stworzono skalę oceny. Za prawidłowo wypełnioną ankietę można było zdobyć maksymalnie 30 punktów. Wyniki. Po zsumowaniu punktów pr zyznanych za prawidłowe odpowiedzi respondenci średnio otrzymali 15 punktów. Obszarami wiedzy, w których respondenci wykazali się największą znajomością, były pytania dotyczące żywieniowych źródeł wapnia oraz konsekwencji jego niedoboru w diecie. Obszarami, w któr ych respondenci nie posiadali dostatecznej wiedzy, była zawartość laktozy w produktach spożywczych oraz bezlaktozowych źródeł wapnia. W części oceniającej nawyki żywieniowe respondenci przyznali, że nie mają nawyku wdrażania dodatkowej suplementacji wapnia. Wnioski. Poziom wiedzy na temat żywienia w nietolerancji laktozy wśród osób z tym schorzeniem został oceniony jako niski. Zaobserwowano, że badani znają żywieniowe źródło wapnia, są świadomi konsekwencji związanych z jego niedoborem w diecie, natomiast nie wdrażają dodatkowej suplementacji. Działaniami jakie należy podjąć, aby poszerzyć ich wiedzę w tym zakresie jest podejmowanie edukacji żywieniowej.

Streszczenie

Wstęp. Nietolerancja laktozy, to schorzenie, które dotyka coraz większą liczbę populacji. Prawidłowo skomponowana dieta stanowi ważny czynnik leczenia tego schorzenia. Nieodpowiednio zbilansowana dieta bezlaktozowa może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Celem pracy była ocena wiedzy osób z nietolerancją laktozy na temat konsekwencji związanych z eliminacją produktów nabiałowych z diety. Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone w mediach społecznościach w zamkniętych grupach wśród osób z nietolerancją laktozy. Dane zebrano na przełomie 2021 oraz 2022 roku na podstawie autorskiego kwestionariusza. Dodatkowo na potrzeby badania stworzono skalę oceny. Za prawidłowo wypełnioną ankietę można było zdobyć maksymalnie 30 punktów. Wyniki. Po zsumowaniu punktów pr zyznanych za prawidłowe odpowiedzi respondenci średnio otrzymali 15 punktów. Obszarami wiedzy, w których respondenci wykazali się największą znajomością, były pytania dotyczące żywieniowych źródeł wapnia oraz konsekwencji jego niedoboru w diecie. Obszarami, w któr ych respondenci nie posiadali dostatecznej wiedzy, była zawartość laktozy w produktach spożywczych oraz bezlaktozowych źródeł wapnia. W części oceniającej nawyki żywieniowe respondenci przyznali, że nie mają nawyku wdrażania dodatkowej suplementacji wapnia. Wnioski. Poziom wiedzy na temat żywienia w nietolerancji laktozy wśród osób z tym schorzeniem został oceniony jako niski. Zaobserwowano, że badani znają żywieniowe źródło wapnia, są świadomi konsekwencji związanych z jego niedoborem w diecie, natomiast nie wdrażają dodatkowej suplementacji. Działaniami jakie należy podjąć, aby poszerzyć ich wiedzę w tym zakresie jest podejmowanie edukacji żywieniowej.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

laktoza, nietolerancja laktozy, wapń, bez laktozy, dieta bezlaktozowa

Informacje o artykule
Tytuł

Nietolerancja laktozy — żywieniowe ryzyko niedoboru wapnia?

Czasopismo

Forum Medycyny Rodzinnej

Numer

Tom 17, Nr 2 (2023)

Typ artykułu

Inne materiały uzgodnione z Redakcją

Strony

87-98

Opublikowany online

2023-04-28

Wyświetlenia strony

1850

Wyświetlenia/pobrania artykułu

31

Rekord bibliograficzny

Forum Medycyny Rodzinnej 2023;17(2):87-98.

Słowa kluczowe

laktoza
nietolerancja laktozy
wapń
bez laktozy
dieta bezlaktozowa

Autorzy

Julia Szaniawska
Justyna Nowak

Referencje (35)
  1. Jarocka-Cyrta E. Nietolerancja laktozy: aspekty patogenetyczne, obraz kliniczny, leczenie. Medycyna po Dyplomie. 2014; 2: 16–23.
  2. Zdrojewicz Z, Zyskowska K, Wasiuk S, et al. Lactose in drugs and lactose intolerance – realities and myths. Pediatria i Medycyna Rodzinna. 2018; 14(3): 261–266.
  3. Malik TF, Panuganti KK. Lactose Intolerance. StatPearls, Treasure Island 2022.
  4. Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018; 10(12).
  5. Deng Y, Misselwitz B, Dai N, et al. Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management. Nutrients. 2015; 7(9): 8020–8035.
  6. Forsgård RA. Lactose digestion in humans: intestinal lactase appears to be constitutive whereas the colonic microbiome is adaptable. Am J Clin Nutr. 2019; 110(2): 273–279.
  7. Ugidos-Rodríguez S, Matallana-González MC, Sánchez-Mata MC. Lactose malabsorption and intolerance: a review. Food Funct. 2018; 9(8): 4056–4068.
  8. Ciechocka A. Nietolerancja laktozy u osób dorosłych. 2021 . https://www.mp.pl/medycynarodzinna/artykuly/247992,nietolerancja-laktozy-u-osobdoroslych.
  9. Adamski Z, Andrzejewska M, Bogdański P. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2021: 519 –520, 576.
  10. Suri S, Kumar V, Prasad R, et al. Considerations for development of lactose-free food. Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism. 2019; 15: 27–34.
  11. Fassio F, Facioni MS, Guagnini F. Lactose Maldigestion, Malabsorption, and Intolerance: A Comprehensive Review with a Focus on Current Management and Future Perspectives. Nutrients. 2018; 10(11).
  12. Małkowska M, Podgorzelska D. ynek mlecznych produktów bezlaktozowych, a świadomość konsumentów. In: Truszkowski W, Sosna PR. ed. Uwarunkowania bezpieczeńswta i jakości żywności w Polsce. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie 2019.
  13. Mądry E, Fidler E, Walkowiak J. Lactose intolerance – current state of knowledge. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2010; 9(3): 343.
  14. Czarkowska J. Zdrowy styl życia. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie , Szepietowo 2015.
  15. Zatwarnicki P. Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, diagnostyka. Piel Zdr Publ. 2014; 4(3): 273–276.
  16. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2019: 555.
  17. Facioni MS, Raspini B, Pivari F, et al. Nutritional management of lactose intolerance: the importance of diet and food labelling. J Transl Med. 2020; 18(1): 260.
  18. Toca MD, Fernández A, Orsi M, et al. Lactose intolerance: myths and facts. An update. Arch Argent Pediatr. 2022; 120(1): 59–66.
  19. Dekker PJT, Koenders D, Bruins MJ. Lactose-Free Dairy Products: Market Developments, Production, Nutrition and Health Benefits. Nutrients. 2019; 11(3).
  20. Pereira PC. Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition. 2014; 30(6): 619–627.
  21. Basinskiene L, Juodeikiene G, Vidmantiene D, et al. Non-Alcoholic Beverages from Fermented Cereals with Increased Oligosaccharide Content. Food Technol Biotechnol. 2016; 54(1): 36–44.
  22. Ibrahim SA, Gyawali R, Awaisheh SS, et al. Fermented foods and probiotics: An approach to lactose intolerance. J Dairy Res. 2021; 88(3): 357–365.
  23. Plantz MA, Bittar K. Dietary Calcium. StatPearls, Treasure Island 2021.
  24. Usai-Satta P, Lai M, Oppia F. Lactose Malabsorption and Presumed Related Disorders: A Review of Current Evidence. Nutrients. 2022; 14(3).
  25. Kalinowski P, Mirosław K. Wiedza rodziców na temat alergii pokarmowej występującej u ich dzieci. Med Og Nauk Zdr. 2014; 20(1): 88–91.
  26. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. PZH, Warszawa 2020: 274–277.
  27. Ratajczak AE, Rychter AM, Zawada A, et al. Lactose intolerance in patients with inflammatory bowel diseases and dietary management in prevention of osteoporosis. Nutrition. 2021; 82: 111043.
  28. Hodges JK, Cao S, Cladis DP, et al. Lactose Intolerance and Bone Health: The Challenge of Ensuring Adequate Calcium Intake. Nutrients. 2019; 11(4).
  29. Czarnecka J, Kobos E, Sienkiewicz Z, et al. Wiedza studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na temat osteoporozy. Piel Pol. 2015; 1(55): 61–67.
  30. Kaczmarski M, Korotkiewicz-Kaczmarska E. Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy. Help-Med, Kraków 2013: 169–18.
  31. Harton A, Giżyńska A, Myszkowska-Ryciak J. Wiedza żywieniowa rodziców a spożycie mleka i produktów mlecznych przez dzieci w wieku przedszkolnym. Handel wew. 2018; 4(375): 121–135.
  32. Kmieć P, Sworczak K. Korzyści i zagrożenia wynikające z suplementacji witaminą D. Forum Medycyny Rodzinnej. 2017; 11(1): 38–46.
  33. Chang SW, Lee HC. Vitamin D and health - The missing vitamin in humans. Pediatr Neonatol. 2019; 60(3): 237–244.
  34. Alshamsan FM, Bin-Abbas BS. Knowledge, awareness, attitudes and sources of vitamin D deficiency and sufficiency in Saudi children. Saudi Med J. 2016; 37(5): 579–583.
  35. Czerwionka-Szaflarska M, Rekowska M. Czy pamiętamy, jak ważna jest laktoza w diecie niemowląt i małych dzieci. Standardy medyczne, Pediatria. 2018; 15: 787–796.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Forum Medycyny Rodzinnej dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą czasopisma jest VM Media Group sp. z o.o., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl