dostęp płatny
Nietolerancja laktozy — żywieniowe ryzyko niedoboru wapnia?
- Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
dostęp płatny
Streszczenie
Streszczenie
Pełny tekst:
Dodaj do koszyka: 49,00 PLNSłowa kluczowe
laktoza, nietolerancja laktozy, wapń, bez laktozy, dieta bezlaktozowa
Tytuł
Nietolerancja laktozy — żywieniowe ryzyko niedoboru wapnia?
Czasopismo
Numer
Typ artykułu
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Strony
87-98
Opublikowany online
2023-04-28
Wyświetlenia strony
1850
Wyświetlenia/pobrania artykułu
31
Rekord bibliograficzny
Forum Medycyny Rodzinnej 2023;17(2):87-98.
Słowa kluczowe
laktoza
nietolerancja laktozy
wapń
bez laktozy
dieta bezlaktozowa
Autorzy
Julia Szaniawska
Justyna Nowak
- Jarocka-Cyrta E. Nietolerancja laktozy: aspekty patogenetyczne, obraz kliniczny, leczenie. Medycyna po Dyplomie. 2014; 2: 16–23.
- Zdrojewicz Z, Zyskowska K, Wasiuk S, et al. Lactose in drugs and lactose intolerance – realities and myths. Pediatria i Medycyna Rodzinna. 2018; 14(3): 261–266.
- Malik TF, Panuganti KK. Lactose Intolerance. StatPearls, Treasure Island 2022.
- Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018; 10(12).
- Deng Y, Misselwitz B, Dai N, et al. Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management. Nutrients. 2015; 7(9): 8020–8035.
- Forsgård RA. Lactose digestion in humans: intestinal lactase appears to be constitutive whereas the colonic microbiome is adaptable. Am J Clin Nutr. 2019; 110(2): 273–279.
- Ugidos-Rodríguez S, Matallana-González MC, Sánchez-Mata MC. Lactose malabsorption and intolerance: a review. Food Funct. 2018; 9(8): 4056–4068.
- Ciechocka A. Nietolerancja laktozy u osób dorosłych. 2021 . https://www.mp.pl/medycynarodzinna/artykuly/247992,nietolerancja-laktozy-u-osobdoroslych.
- Adamski Z, Andrzejewska M, Bogdański P. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2021: 519 –520, 576.
- Suri S, Kumar V, Prasad R, et al. Considerations for development of lactose-free food. Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism. 2019; 15: 27–34.
- Fassio F, Facioni MS, Guagnini F. Lactose Maldigestion, Malabsorption, and Intolerance: A Comprehensive Review with a Focus on Current Management and Future Perspectives. Nutrients. 2018; 10(11).
- Małkowska M, Podgorzelska D. ynek mlecznych produktów bezlaktozowych, a świadomość konsumentów. In: Truszkowski W, Sosna PR. ed. Uwarunkowania bezpieczeńswta i jakości żywności w Polsce. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie 2019.
- Mądry E, Fidler E, Walkowiak J. Lactose intolerance – current state of knowledge. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2010; 9(3): 343.
- Czarkowska J. Zdrowy styl życia. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie , Szepietowo 2015.
- Zatwarnicki P. Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, diagnostyka. Piel Zdr Publ. 2014; 4(3): 273–276.
- Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2019: 555.
- Facioni MS, Raspini B, Pivari F, et al. Nutritional management of lactose intolerance: the importance of diet and food labelling. J Transl Med. 2020; 18(1): 260.
- Toca MD, Fernández A, Orsi M, et al. Lactose intolerance: myths and facts. An update. Arch Argent Pediatr. 2022; 120(1): 59–66.
- Dekker PJT, Koenders D, Bruins MJ. Lactose-Free Dairy Products: Market Developments, Production, Nutrition and Health Benefits. Nutrients. 2019; 11(3).
- Pereira PC. Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition. 2014; 30(6): 619–627.
- Basinskiene L, Juodeikiene G, Vidmantiene D, et al. Non-Alcoholic Beverages from Fermented Cereals with Increased Oligosaccharide Content. Food Technol Biotechnol. 2016; 54(1): 36–44.
- Ibrahim SA, Gyawali R, Awaisheh SS, et al. Fermented foods and probiotics: An approach to lactose intolerance. J Dairy Res. 2021; 88(3): 357–365.
- Plantz MA, Bittar K. Dietary Calcium. StatPearls, Treasure Island 2021.
- Usai-Satta P, Lai M, Oppia F. Lactose Malabsorption and Presumed Related Disorders: A Review of Current Evidence. Nutrients. 2022; 14(3).
- Kalinowski P, Mirosław K. Wiedza rodziców na temat alergii pokarmowej występującej u ich dzieci. Med Og Nauk Zdr. 2014; 20(1): 88–91.
- Jarosz M, Rychlik E, Stoś K. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. PZH, Warszawa 2020: 274–277.
- Ratajczak AE, Rychter AM, Zawada A, et al. Lactose intolerance in patients with inflammatory bowel diseases and dietary management in prevention of osteoporosis. Nutrition. 2021; 82: 111043.
- Hodges JK, Cao S, Cladis DP, et al. Lactose Intolerance and Bone Health: The Challenge of Ensuring Adequate Calcium Intake. Nutrients. 2019; 11(4).
- Czarnecka J, Kobos E, Sienkiewicz Z, et al. Wiedza studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na temat osteoporozy. Piel Pol. 2015; 1(55): 61–67.
- Kaczmarski M, Korotkiewicz-Kaczmarska E. Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy. Help-Med, Kraków 2013: 169–18.
- Harton A, Giżyńska A, Myszkowska-Ryciak J. Wiedza żywieniowa rodziców a spożycie mleka i produktów mlecznych przez dzieci w wieku przedszkolnym. Handel wew. 2018; 4(375): 121–135.
- Kmieć P, Sworczak K. Korzyści i zagrożenia wynikające z suplementacji witaminą D. Forum Medycyny Rodzinnej. 2017; 11(1): 38–46.
- Chang SW, Lee HC. Vitamin D and health - The missing vitamin in humans. Pediatr Neonatol. 2019; 60(3): 237–244.
- Alshamsan FM, Bin-Abbas BS. Knowledge, awareness, attitudes and sources of vitamin D deficiency and sufficiency in Saudi children. Saudi Med J. 2016; 37(5): 579–583.
- Czerwionka-Szaflarska M, Rekowska M. Czy pamiętamy, jak ważna jest laktoza w diecie niemowląt i małych dzieci. Standardy medyczne, Pediatria. 2018; 15: 787–796.