Tom 17, Nr 2 (2023)
Inne materiały uzgodnione z Redakcją
Opublikowany online: 2023-04-28
Wyświetlenia strony 477
Wyświetlenia/pobrania artykułu 33
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Potencjalny związek pomiędzy wybranymi składnikami oraz produktami żywności a depresją

Ewelina Swora-Cwynar1, Martyna Marciniak1, Paulina Chmiela1, Agnieszka Dobrowolska1
Forum Medycyny Rodzinnej 2023;17(2):45-61.

Streszczenie

U chorujących na depresję występują niższe poziomy takich składników pokarmowych jak cynk, witaminy B1, B12, D, kwas foliowy, kwasy EPA i DHA, a także mają oni odmienny skład mikrobioty, a poprawa tych parametrów przekłada się na zmniejszenie nasilenia choroby, wobec czego należałoby u tych pacjentów wraz z leczeniem farmakologicznym rozważyć także leczenie dietetyczne, szczególnie, że suplementa cja niektórych z tych składników w połączeniu z lekami, wykazuje dodatkowe kor zyści. Dobrym przykładem jest witamina B1, która skraca czas pojawienia się pier wszych efektów terapeutycz - nych leków. Ustalając dietę dla pacjenta z tą jednostką chorobową, należa łoby także uwzględnić produkty, które łatwo włączyć do jadłospisu, a które mają udowodnione działanie profilaktyczne w stosunku do depresji, takie jak kawa (w ilości 600 ml/doba) i herbata oraz łagodzące objawy depresji jak szafran i kurkuma. Warto także edukować pacjenta odnośnie negatywnego wpływu spożywania produktów o wys okim indeksie glikemicznym, które jest postr zegane jako „poprawiające humor ”, a które zwiększają ryzyko zachorowania na depresję. Duże nadzieje we wspomaganiu leczenia chorych na depresję pokłada się w probiotykach, gdyż wpływają one na wiele parametrów kojarzonych z depresją. Nie ustalono jednak jeszcze, jakie szczepy działają w przypadku tej choroby najkorzystniej. Oprócz diety niezwykle istotne znaczenie mają także odpowiednia ilość snu oraz aktywność fizyczna.
Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?