Tom 1, Nr 7 (2006)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2006-11-15
Wyświetlenia strony
720
Wyświetlenia/pobrania artykułu
4765
Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo-naczyniowy
Folia Cardiologica Excerpta 2006;1(7):362-376.
Streszczenie
Sposób odżywiania jest ważnym czynnikiem w pierwotnej i wtórnej prewencji chorób sercowo-naczyniowych, które stanowią główny powód zgonów w Ameryce Północnej i na świecie.
W badaniach obserwacyjnych dotyczących roli kwasów tłuszczowych omega-3 w prewencji tych
schorzeń wykazano ogólnie korzystny wpływ kwasów omega-3, szczególnie w przypadku prewencji
nagłej śmierci sercowej. Jednak w późniejszych randomizowanych badaniach korzystne
wyniki okazały się bardziej kontrowersyjne, z sugestią możliwych niekorzystnych skutków
suplementacji olejów rybnych u osób z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową.
W niniejszej pracy przedstawiono przegląd wyników dotychczasowych badań oraz zaprezentowano
kontrowersyjne zagadnienia, takie jak wskaźnik omega-6/omega-3, obawy dotyczące spożywania
rtęci z pochodzących z morza źródeł kwasów n-3 oraz potencjalna rola biologicznie wysoko
aktywnych metabolitów n-3 w procesie miażdżycy naczyń. Przedstawiono także ogólne zalecenia
dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych n-3 mogące pomóc klinicystom i pacjentom w podejmowaniu
właściwych decyzji.
Słowa kluczowe: kwasy tłuszczowe omega-3kwasy tłuszczowe omega-6stosunek n-6/n-3Omacorwspółczynnik omega-3
