open access

Vol 1, No 7 (2006)
Review Papers
Published online: 2006-11-15
Get Citation

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo-naczyniowy

Robert C. Block i Thomas A. Pearson
Folia Cardiologica Excerpta 2006;1(7):362-376.

open access

Vol 1, No 7 (2006)
Review Papers
Published online: 2006-11-15

Abstract

Sposób odżywiania jest ważnym czynnikiem w pierwotnej i wtórnej prewencji chorób sercowo-naczyniowych, które stanowią główny powód zgonów w Ameryce Północnej i na świecie. W badaniach obserwacyjnych dotyczących roli kwasów tłuszczowych omega-3 w prewencji tych schorzeń wykazano ogólnie korzystny wpływ kwasów omega-3, szczególnie w przypadku prewencji nagłej śmierci sercowej. Jednak w późniejszych randomizowanych badaniach korzystne wyniki okazały się bardziej kontrowersyjne, z sugestią możliwych niekorzystnych skutków suplementacji olejów rybnych u osób z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową. W niniejszej pracy przedstawiono przegląd wyników dotychczasowych badań oraz zaprezentowano kontrowersyjne zagadnienia, takie jak wskaźnik omega-6/omega-3, obawy dotyczące spożywania rtęci z pochodzących z morza źródeł kwasów n-3 oraz potencjalna rola biologicznie wysoko aktywnych metabolitów n-3 w procesie miażdżycy naczyń. Przedstawiono także ogólne zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych n-3 mogące pomóc klinicystom i pacjentom w podejmowaniu właściwych decyzji.

Abstract

Sposób odżywiania jest ważnym czynnikiem w pierwotnej i wtórnej prewencji chorób sercowo-naczyniowych, które stanowią główny powód zgonów w Ameryce Północnej i na świecie. W badaniach obserwacyjnych dotyczących roli kwasów tłuszczowych omega-3 w prewencji tych schorzeń wykazano ogólnie korzystny wpływ kwasów omega-3, szczególnie w przypadku prewencji nagłej śmierci sercowej. Jednak w późniejszych randomizowanych badaniach korzystne wyniki okazały się bardziej kontrowersyjne, z sugestią możliwych niekorzystnych skutków suplementacji olejów rybnych u osób z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową. W niniejszej pracy przedstawiono przegląd wyników dotychczasowych badań oraz zaprezentowano kontrowersyjne zagadnienia, takie jak wskaźnik omega-6/omega-3, obawy dotyczące spożywania rtęci z pochodzących z morza źródeł kwasów n-3 oraz potencjalna rola biologicznie wysoko aktywnych metabolitów n-3 w procesie miażdżycy naczyń. Przedstawiono także ogólne zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych n-3 mogące pomóc klinicystom i pacjentom w podejmowaniu właściwych decyzji.
Get Citation

Keywords

kwasy tłuszczowe omega-3; kwasy tłuszczowe omega-6; stosunek n-6/n-3; Omacor; współczynnik omega-3

About this article
Title

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo-naczyniowy

Journal

Folia Cardiologica

Issue

Vol 1, No 7 (2006)

Pages

362-376

Published online

2006-11-15

Bibliographic record

Folia Cardiologica Excerpta 2006;1(7):362-376.

Keywords

kwasy tłuszczowe omega-3
kwasy tłuszczowe omega-6
stosunek n-6/n-3
Omacor
współczynnik omega-3

Authors

Robert C. Block i Thomas A. Pearson

Important: This website uses cookies. More >>

The cookies allow us to identify your computer and find out details about your last visit. They remembering whether you've visited the site before, so that you remain logged in - or to help us work out how many new website visitors we get each month. Most internet browsers accept cookies automatically, but you can change the settings of your browser to erase cookies or prevent automatic acceptance if you prefer.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl