Tom 2, Nr 7 (2007)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2007-07-04
Czy wzorzec konsumpcji alkoholu ma wpływ na układ sercowo-naczyniowy?
Folia Cardiologica Excerpta 2007;2(7):292-296.
Streszczenie
Spożywanie alkoholu w umiarkowanych ilościach wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia
chorób układu sercowo-naczyniowego. W wielu badaniach epidemiologicznych zaobserwowano
U- lub J-kształtną krzywą zależności między spożyciem alkoholu a śmiertelnością całkowitą,
chorobą wieńcową i udarem mózgu. Najmniejsze ryzyko stwierdzono u osób spożywających
1-2 drinków na dobę. Czerwone wino, które zawiera polifenole, może mieć szczególne
działanie kardioprotekcyjne, zwłaszcza spożywane do posiłków. Jednak alkoholu nie należy
zalecać w celu redukcji ryzyka sercowo-naczyniowego, uwzględniając uznane i udowodnione elementy
profilaktyki układu sercowo-naczyniowego. (Folia Cardiologica Excerpta 2007; 2: 292-296)
Słowa kluczowe: alkoholwinochoroby układu sercowo-naczyniowego