Vol 4, No 1 (2009)
Original paper
Published online: 2009-01-26
Wpływ spożywania różnych typów alkoholu i soku z czarnej porzeczki na stężenie selektyny płytkowej oraz czynnika tkankowego i jego inhibitora u młodych zdrowych mężczyzn
Folia Cardiologica Excerpta 2009;4(1):23-30.
Abstract
Wstęp: Umiarkowane spożywanie alkoholu, szczególnie czerwonego wina, może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. W miażdżycy dochodzi do aktywacji procesów prozakrzepowych zależnych od nadmiernej ekspresji czynnika tkankowego (TF) i upośledzenia funkcji inhibitora czynnika tkankowego (TFPI). Selektyna płytkowa (selektyna P) odgrywa rolę w zwiększonej aktywacji płytek krwi oraz w reakcji zapalnej związanej z uszkodzeniem śródbłonka i naciekaniem ściany naczynia przez monocyty/makrofagi. Celem badania była ocena wpływu spożywania etanolu, czerwonego i białego wina, soku z czarnej porzeczki oraz wody na stężenia TF, TFPI, SP.
Metody:Do 5 grup liczących 10–13 osób przydzielono 58 zdrowych, niepijących alkoholu mężczyzn w wieku 23 ± 2,2 roku. Przez 5 kolejnych dni rano, na czczo, badani spożywali po 300 ml jednego z napojów. Pierwszego dnia przed podaniem napojów i szóstego dnia oznaczano stężenie badanych parametrów.
Wyniki: W grupie spożywającej etanol przez 5 dni obserwowano znamienny wzrost stężenia TF (p = 0,046) i nieistotny wzrost TFPI, natomiast w grupie pijącej czerwone wino - znamienne obniżenie stężenia TFPI (p = 0,0005) i tendencję do obniżania TF. Stężenie selektyny P obniżyło się istotnie w grupie spożywającej etanol (p = 0,0128) i nieznamiennie w grupie spożywającej czerwone wino. W grupach spożywających białe wino, sok z czarnej porzeczki i wodę nie stwierdzono istotnych zmian stężeń badanych parametrów.
Wnioski: Próba spożywania etanolu przez zdrowych abstynentów w krótkim czasie może prowadzić do wzmożonej aktywacji TF i zależnej od niego aktywacji krzepnięcia. Odmienne działanie czerwonego wina może być skutkiem korzystnego działania polifenoli.
Keywords: alkoholselektyna Pczynnik tkankowyTFPI