open access

Vol 4, No 1 (2009)
Original Papers
Published online: 2009-01-26
Get Citation

Wpływ spożywania różnych typów alkoholu i soku z czarnej porzeczki na stężenie selektyny płytkowej oraz czynnika tkankowego i jego inhibitora u młodych zdrowych mężczyzn

Magdalena Węglarz, Władysław Sinkiewicz, Aldona Kubica, Joanna Dudziak
Folia Cardiologica Excerpta 2009;4(1):23-30.

open access

Vol 4, No 1 (2009)
Original Papers
Published online: 2009-01-26

Abstract


Wstęp: Umiarkowane spożywanie alkoholu, szczególnie czerwonego wina, może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. W miażdżycy dochodzi do aktywacji procesów prozakrzepowych zależnych od nadmiernej ekspresji czynnika tkankowego (TF) i upośledzenia funkcji inhibitora czynnika tkankowego (TFPI). Selektyna płytkowa (selektyna P) odgrywa rolę w zwiększonej aktywacji płytek krwi oraz w reakcji zapalnej związanej z uszkodzeniem śródbłonka i naciekaniem ściany naczynia przez monocyty/makrofagi. Celem badania była ocena wpływu spożywania etanolu, czerwonego i białego wina, soku z czarnej porzeczki oraz wody na stężenia TF, TFPI, SP.
Metody:Do 5 grup liczących 10–13 osób przydzielono 58 zdrowych, niepijących alkoholu mężczyzn w wieku 23 ± 2,2 roku. Przez 5 kolejnych dni rano, na czczo, badani spożywali po 300 ml jednego z napojów. Pierwszego dnia przed podaniem napojów i szóstego dnia oznaczano stężenie badanych parametrów.
Wyniki: W grupie spożywającej etanol przez 5 dni obserwowano znamienny wzrost stężenia TF (p = 0,046) i nieistotny wzrost TFPI, natomiast w grupie pijącej czerwone wino - znamienne obniżenie stężenia TFPI (p = 0,0005) i tendencję do obniżania TF. Stężenie selektyny P obniżyło się istotnie w grupie spożywającej etanol (p = 0,0128) i nieznamiennie w grupie spożywającej czerwone wino. W grupach spożywających białe wino, sok z czarnej porzeczki i wodę nie stwierdzono istotnych zmian stężeń badanych parametrów.
Wnioski: Próba spożywania etanolu przez zdrowych abstynentów w krótkim czasie może prowadzić do wzmożonej aktywacji TF i zależnej od niego aktywacji krzepnięcia. Odmienne działanie czerwonego wina może być skutkiem korzystnego działania polifenoli.

Abstract


Wstęp: Umiarkowane spożywanie alkoholu, szczególnie czerwonego wina, może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. W miażdżycy dochodzi do aktywacji procesów prozakrzepowych zależnych od nadmiernej ekspresji czynnika tkankowego (TF) i upośledzenia funkcji inhibitora czynnika tkankowego (TFPI). Selektyna płytkowa (selektyna P) odgrywa rolę w zwiększonej aktywacji płytek krwi oraz w reakcji zapalnej związanej z uszkodzeniem śródbłonka i naciekaniem ściany naczynia przez monocyty/makrofagi. Celem badania była ocena wpływu spożywania etanolu, czerwonego i białego wina, soku z czarnej porzeczki oraz wody na stężenia TF, TFPI, SP.
Metody:Do 5 grup liczących 10–13 osób przydzielono 58 zdrowych, niepijących alkoholu mężczyzn w wieku 23 ± 2,2 roku. Przez 5 kolejnych dni rano, na czczo, badani spożywali po 300 ml jednego z napojów. Pierwszego dnia przed podaniem napojów i szóstego dnia oznaczano stężenie badanych parametrów.
Wyniki: W grupie spożywającej etanol przez 5 dni obserwowano znamienny wzrost stężenia TF (p = 0,046) i nieistotny wzrost TFPI, natomiast w grupie pijącej czerwone wino - znamienne obniżenie stężenia TFPI (p = 0,0005) i tendencję do obniżania TF. Stężenie selektyny P obniżyło się istotnie w grupie spożywającej etanol (p = 0,0128) i nieznamiennie w grupie spożywającej czerwone wino. W grupach spożywających białe wino, sok z czarnej porzeczki i wodę nie stwierdzono istotnych zmian stężeń badanych parametrów.
Wnioski: Próba spożywania etanolu przez zdrowych abstynentów w krótkim czasie może prowadzić do wzmożonej aktywacji TF i zależnej od niego aktywacji krzepnięcia. Odmienne działanie czerwonego wina może być skutkiem korzystnego działania polifenoli.
Get Citation

Keywords

alkohol; selektyna P; czynnik tkankowy; TFPI

About this article
Title

Wpływ spożywania różnych typów alkoholu i soku z czarnej porzeczki na stężenie selektyny płytkowej oraz czynnika tkankowego i jego inhibitora u młodych zdrowych mężczyzn

Journal

Folia Cardiologica

Issue

Vol 4, No 1 (2009)

Pages

23-30

Published online

2009-01-26

Bibliographic record

Folia Cardiologica Excerpta 2009;4(1):23-30.

Keywords

alkohol
selektyna P
czynnik tkankowy
TFPI

Authors

Magdalena Węglarz
Władysław Sinkiewicz
Aldona Kubica
Joanna Dudziak

Important: This website uses cookies. More >>

The cookies allow us to identify your computer and find out details about your last visit. They remembering whether you've visited the site before, so that you remain logged in - or to help us work out how many new website visitors we get each month. Most internet browsers accept cookies automatically, but you can change the settings of your browser to erase cookies or prevent automatic acceptance if you prefer.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl