English Polski
Vol 6, No 2 (2011)
Review paper
Published online: 2011-07-27

open access

Page views 1644
Article views/downloads 7447
Get Citation

Connect on Social Media

Connect on Social Media

Znaczenie czekolady w prewencji chorób sercowo-naczyniowych

Magdalena Węglarz, Aldona Kubica, Władysław Sinkiewicz
Folia Cardiologica Excerpta 2011;6(2):127-134.

Abstract

Miażdżyca i jej powikłania są obecnie jedną z głównych przyczyn zgonów w populacjach zachodnich. Do wielu czynników, które spowalniają progresję choroby, należy konsumpcja warzyw, owoców oraz czekolady, bogatych w wielopierścieniowe związki, tak zwane polifenole.
W czekoladzie występują przede wszystkim katechiny, epikatechiny oraz procyjanidyny. Udowodniono, że związki te mają między innymi korzystny wpływ hipotensyjny. Powodują one rozkurcz naczyń krwionośnych prawdopodobnie w wyniku zwiększenia produkcji tlenku azotu w naczyniach. Kakao wywołuje ponadto silny efekt antyoksydacyjny, zwiększając całkowity potencjał antyoksydacyjny i hamując oksydację lipidów. Wykazano również korzystne działanie przeciwzakrzepowe polifenoli kakao, związane z zahamowaniem aktywacji płytek krwi. Czekolada najprawdopodobniej zmniejsza także insulinooporność i hamuje aktywację zapalną. Takie wielokierunkowe działanie kakao sprawia, że u osób regularnie spożywających czekoladę zostaje ograniczony rozwój miażdżycy i jej powikłań.
Folia Cardiologica Excerpta 2011; 6, 2: 127–134

Article available in PDF format

View PDF (Polish) Download PDF file