English Polski
Tom 6, Nr 2 (2011)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2011-07-27

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1663
Wyświetlenia/pobrania artykułu 7503
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Znaczenie czekolady w prewencji chorób sercowo-naczyniowych

Magdalena Węglarz, Aldona Kubica, Władysław Sinkiewicz
Folia Cardiologica Excerpta 2011;6(2):127-134.

Streszczenie

Miażdżyca i jej powikłania są obecnie jedną z głównych przyczyn zgonów w populacjach zachodnich. Do wielu czynników, które spowalniają progresję choroby, należy konsumpcja warzyw, owoców oraz czekolady, bogatych w wielopierścieniowe związki, tak zwane polifenole.
W czekoladzie występują przede wszystkim katechiny, epikatechiny oraz procyjanidyny. Udowodniono, że związki te mają między innymi korzystny wpływ hipotensyjny. Powodują one rozkurcz naczyń krwionośnych prawdopodobnie w wyniku zwiększenia produkcji tlenku azotu w naczyniach. Kakao wywołuje ponadto silny efekt antyoksydacyjny, zwiększając całkowity potencjał antyoksydacyjny i hamując oksydację lipidów. Wykazano również korzystne działanie przeciwzakrzepowe polifenoli kakao, związane z zahamowaniem aktywacji płytek krwi. Czekolada najprawdopodobniej zmniejsza także insulinooporność i hamuje aktywację zapalną. Takie wielokierunkowe działanie kakao sprawia, że u osób regularnie spożywających czekoladę zostaje ograniczony rozwój miażdżycy i jej powikłań.
Folia Cardiologica Excerpta 2011; 6, 2: 127–134

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF