dostęp otwarty

Tom 6, Nr 2 (2011)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2011-07-27
Pobierz cytowanie

Znaczenie czekolady w prewencji chorób sercowo-naczyniowych

Magdalena Węglarz, Aldona Kubica, Władysław Sinkiewicz
Folia Cardiologica Excerpta 2011;6(2):127-134.

dostęp otwarty

Tom 6, Nr 2 (2011)
Prace poglądowe
Opublikowany online: 2011-07-27

Streszczenie

Miażdżyca i jej powikłania są obecnie jedną z głównych przyczyn zgonów w populacjach zachodnich. Do wielu czynników, które spowalniają progresję choroby, należy konsumpcja warzyw, owoców oraz czekolady, bogatych w wielopierścieniowe związki, tak zwane polifenole.
W czekoladzie występują przede wszystkim katechiny, epikatechiny oraz procyjanidyny. Udowodniono, że związki te mają między innymi korzystny wpływ hipotensyjny. Powodują one rozkurcz naczyń krwionośnych prawdopodobnie w wyniku zwiększenia produkcji tlenku azotu w naczyniach. Kakao wywołuje ponadto silny efekt antyoksydacyjny, zwiększając całkowity potencjał antyoksydacyjny i hamując oksydację lipidów. Wykazano również korzystne działanie przeciwzakrzepowe polifenoli kakao, związane z zahamowaniem aktywacji płytek krwi. Czekolada najprawdopodobniej zmniejsza także insulinooporność i hamuje aktywację zapalną. Takie wielokierunkowe działanie kakao sprawia, że u osób regularnie spożywających czekoladę zostaje ograniczony rozwój miażdżycy i jej powikłań.
Folia Cardiologica Excerpta 2011; 6, 2: 127–134

Streszczenie

Miażdżyca i jej powikłania są obecnie jedną z głównych przyczyn zgonów w populacjach zachodnich. Do wielu czynników, które spowalniają progresję choroby, należy konsumpcja warzyw, owoców oraz czekolady, bogatych w wielopierścieniowe związki, tak zwane polifenole.
W czekoladzie występują przede wszystkim katechiny, epikatechiny oraz procyjanidyny. Udowodniono, że związki te mają między innymi korzystny wpływ hipotensyjny. Powodują one rozkurcz naczyń krwionośnych prawdopodobnie w wyniku zwiększenia produkcji tlenku azotu w naczyniach. Kakao wywołuje ponadto silny efekt antyoksydacyjny, zwiększając całkowity potencjał antyoksydacyjny i hamując oksydację lipidów. Wykazano również korzystne działanie przeciwzakrzepowe polifenoli kakao, związane z zahamowaniem aktywacji płytek krwi. Czekolada najprawdopodobniej zmniejsza także insulinooporność i hamuje aktywację zapalną. Takie wielokierunkowe działanie kakao sprawia, że u osób regularnie spożywających czekoladę zostaje ograniczony rozwój miażdżycy i jej powikłań.
Folia Cardiologica Excerpta 2011; 6, 2: 127–134
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

czekolada; kakao; miażdżyca

Informacje o artykule
Tytuł

Znaczenie czekolady w prewencji chorób sercowo-naczyniowych

Czasopismo

Folia Cardiologica

Numer

Tom 6, Nr 2 (2011)

Strony

127-134

Data publikacji on-line

2011-07-27

Rekord bibliograficzny

Folia Cardiologica Excerpta 2011;6(2):127-134.

Słowa kluczowe

czekolada
kakao
miażdżyca

Autorzy

Magdalena Węglarz
Aldona Kubica
Władysław Sinkiewicz

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Folia Cardiologica dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl