dostęp otwarty
Wpływ czynników rodzinnych i środowiskowych na stan odżywienia dzieci przed okresem pokwitania, mieszkających na Górnym Śląsku
dostęp otwarty
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Grupę badaną stanowiło 171 dzieci w wieku 7-9 lat, w tym 103 z Bytomia (miasto) i 68 z Boronowa (wieś). Pomiary antropometryczne obejmowały: masę i wysokość ciała, grubość podłopatkowego fałdu skórno-tłuszczowego oraz zawartość tkanki tłuszczowej ocenianej metodą impedancji bioelektrycznej. Oblicze
WSTĘP. Przeobrażenia gospodarcze na Górnym Śląsku zmieniają warunki materialno-bytowe i środowiskowe, co wpływa na jakość życia jego mieszkańców. Celem pracy jest ocena wpływu czynników rodzinno-środowiskowych (stan odżywienia rodziców, wykształcenie rodziców i ich praca zawodowa, liczba rodzeństwa, struktura rodziny) na stan odżywienia dzieci w wieku przed okresem pokwitania, mieszkających w mieście lub na wsi na Górnym Śląsku.
MATERIAŁ I METODY. Grupę badaną stanowiło 171 dzieci w wieku 7-9 lat, w tym 103 z Bytomia (miasto) i 68 z Boronowa (wieś). Pomiary antropometryczne obejmowały: masę i wysokość ciała, grubość podłopatkowego fałdu skórno-tłuszczowego oraz zawartość tkanki tłuszczowej ocenianej metodą impedancji bioelektrycznej. Obliczeno BMI i wskaźnik Cole’a. Analizy statystycznej danych dokonano za pomocą testu x2 i metody regresji wielorakiej.
WYNIKI. Wykazano istotną zależność pomiędzy: masą ciała dzieci a wartością BMI ich rodziców oraz masą urodzeniową; pomiędzy wartością wskaźnika BMI dzieci a wartością BMI ojców, miejscem stałego zamieszkania (wieś) oraz masą urodzeniową, między wartością wskaźnika Cole’a a BMI rodziców oraz masą urodzeniową, jak również pomiędzy grubością fałdu podłopatkowego a wykształceniem matek i ich wskaźnikami BMI; a także pomiędzy procentową zawartością tkanki tłuszczowej w ciele a wiekiem dzieci i wartościami wskaźników BMI u ojców. U chłopców wartości wszystkich parametrów antropometrycznych oraz opisujących stan odżywienia były niższe.
WNIOSKI.
1. Wśród czynników rodzinnych i środowiskowych największy wpływ na stan odżywienia dzieci w wieku przedpokwitaniowym, niezależnie od ich miejsca zamieszkania - na wsi lub w mieście na Górnym Śląsku - mają wartości BMI rodziców oraz masa urodzeniowa badanych.
2. Podstawowe cechy somatyczne u dzieci w wieku przed okresem pokwitania, obecnie mieszkających na Górnym Śląsku w mieście (Bytom) lub na wsi (Boronów), są porównywalne. Na gorszy stan odżywienia dzieci w mieście wskazuje częstsze występowanie w tym środowisku niższych wartości BMI i wskaźnika Cole’a.
Streszczenie
MATERIAŁ I METODY. Grupę badaną stanowiło 171 dzieci w wieku 7-9 lat, w tym 103 z Bytomia (miasto) i 68 z Boronowa (wieś). Pomiary antropometryczne obejmowały: masę i wysokość ciała, grubość podłopatkowego fałdu skórno-tłuszczowego oraz zawartość tkanki tłuszczowej ocenianej metodą impedancji bioelektrycznej. Oblicze
WSTĘP. Przeobrażenia gospodarcze na Górnym Śląsku zmieniają warunki materialno-bytowe i środowiskowe, co wpływa na jakość życia jego mieszkańców. Celem pracy jest ocena wpływu czynników rodzinno-środowiskowych (stan odżywienia rodziców, wykształcenie rodziców i ich praca zawodowa, liczba rodzeństwa, struktura rodziny) na stan odżywienia dzieci w wieku przed okresem pokwitania, mieszkających w mieście lub na wsi na Górnym Śląsku.
MATERIAŁ I METODY. Grupę badaną stanowiło 171 dzieci w wieku 7-9 lat, w tym 103 z Bytomia (miasto) i 68 z Boronowa (wieś). Pomiary antropometryczne obejmowały: masę i wysokość ciała, grubość podłopatkowego fałdu skórno-tłuszczowego oraz zawartość tkanki tłuszczowej ocenianej metodą impedancji bioelektrycznej. Obliczeno BMI i wskaźnik Cole’a. Analizy statystycznej danych dokonano za pomocą testu x2 i metody regresji wielorakiej.
WYNIKI. Wykazano istotną zależność pomiędzy: masą ciała dzieci a wartością BMI ich rodziców oraz masą urodzeniową; pomiędzy wartością wskaźnika BMI dzieci a wartością BMI ojców, miejscem stałego zamieszkania (wieś) oraz masą urodzeniową, między wartością wskaźnika Cole’a a BMI rodziców oraz masą urodzeniową, jak również pomiędzy grubością fałdu podłopatkowego a wykształceniem matek i ich wskaźnikami BMI; a także pomiędzy procentową zawartością tkanki tłuszczowej w ciele a wiekiem dzieci i wartościami wskaźników BMI u ojców. U chłopców wartości wszystkich parametrów antropometrycznych oraz opisujących stan odżywienia były niższe.
WNIOSKI.
1. Wśród czynników rodzinnych i środowiskowych największy wpływ na stan odżywienia dzieci w wieku przedpokwitaniowym, niezależnie od ich miejsca zamieszkania - na wsi lub w mieście na Górnym Śląsku - mają wartości BMI rodziców oraz masa urodzeniowa badanych.
2. Podstawowe cechy somatyczne u dzieci w wieku przed okresem pokwitania, obecnie mieszkających na Górnym Śląsku w mieście (Bytom) lub na wsi (Boronów), są porównywalne. Na gorszy stan odżywienia dzieci w mieście wskazuje częstsze występowanie w tym środowisku niższych wartości BMI i wskaźnika Cole’a.
Słowa kluczowe
dziecko; stan odżywienia; czynniki rodzinno-środowiskowe; Górny Śląsk; miasto; wieś
Tytuł
Wpływ czynników rodzinnych i środowiskowych na stan odżywienia dzieci przed okresem pokwitania, mieszkających na Górnym Śląsku
Czasopismo
Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii
Numer
Strony
39-44
Opublikowany online
2007-06-27
Wyświetlenia strony
1361
Wyświetlenia/pobrania artykułu
4956
Rekord bibliograficzny
Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2007;3(3):39-44.
Słowa kluczowe
dziecko
stan odżywienia
czynniki rodzinno-środowiskowe
Górny Śląsk
miasto
wieś
Autorzy
Jolanta Witanowska
Anna Obuchowicz
Aneta Warmuz-Wancisiewicz