Tom 8, Nr 3-4 (2022)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2023-01-31
Wyświetlenia strony 799
Wyświetlenia/pobrania artykułu 21

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Wpływ aktywności fizycznej, diety śródziemnomorskiej, palenia tytoniu i różnych zmiennych socjodemograficznych na częstość występowania cukrzycy współistniejącej z otyłością

Pere Riutord Sbert1, Bartomeu Riutord Fe1, Neus Riutord Fe1, Sebastiana Arroyo Bote1, Ángel Arturo López González1, José Ignacio Ramírez Manent2
Diabetologia Praktyczna 2022;8(3-4):109-116.

Streszczenie

Wstęp: Cukrzyca współistniejąca z otyłością albo cukrzyco-otyłość (diabesity) jest jednostką chorobową, która obejmuje występowanie otyłości i cukrzycy typu 2 u tej samej osoby i, podobnie jak w przypadku obu tych chorób, jej rozpowszechnienie wzrasta w krajach uprzemysłowionych. Celem pracy jest określenie wpływu nawyków prozdrowotnych oraz zmiennych socjodemograficznych na występowanie cukrzyco-otyłości. Materiał i metody: Opisowe, przekrojowe badanie 1457 hiszpańskich pracowników, w którym wpływ zdrowych nawyków, takich jak ćwiczenia fizyczne, określono za pomocą Międzynarodowego Kwestionariusza Aktywności Fizycznej (IPAQ, International. Physical Activity Questionnaire). Oceniono przestrzeganie diety śródziemnomorskiej i palenie tytoniu, a także zmienne socjodemograficzne, takie jak wiek, płeć i klasa społeczna, mające wpływ na występowanie cukrzyco-otyłości. Wyniki: Częstość występowania cukrzycy współistniejącej z otyłością określanej za pomocą siedmiu skal zwiększała się wraz ze zmniejszeniem poziomu aktywności fizycznej i gorszym przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej. W analizie wieloczynnikowej zmiennymi, które najbardziej wpłynęły na pojawienie się cukrzyco-otyłości, były kolejno: wiek powyżej 50 lat, płeć męska oraz niska lub umiarkowana aktywność fizyczna. Wykazano odwrotną zależność między ścisłym przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej a cukrzyco-otyłością, chociaż uzyskane wyniki nie zawsze były istotne statystycznie. Natomiast palenie tytoniu, dieta śródziemnomorska i klasa społeczna II–III nie miały wpływu na prawie żadną skalę. Wnioski: Wiek jest czynnikiem ryzyka, który najbardziej zwiększa ryzyko cukrzyco-otyłości, natomiast drugim pod względem siły oddziaływania czynnikiem jest płeć męska.

Zakup prenumeraty

Posiadasz dostęp do tego artykułu?