Częstość występowania cukrzycy typu 2 u chorych z COVID-19 — przegląd systematyczny i metaanaliza
Streszczenie
WSTĘP: W wielu badaniach stwierdzono silny związek między chorobowością i umieralnością z powodu COVID- 19 a cukrzycą. W niniejszym badaniu oszacowano łączną częstość występowania cukrzycy u chorych z COVID-19. MATERIAŁ I METODY: Przeszukano międzynarodowe naukowe bazy danych do 15 kwietnia 2020 roku, bez ograniczeń czasu publikacji i języka opublikowanych prac. Dokonano oceny jakości badań za pomocą listy kontrolnej Newcastle–Ottawa Scale (NOS). Zastosowano model efektów losowych w celu określenia łącznej częstości występowania z 95-procentowym przedziałem ufności (CI). WYNIKI: Łączna częstość występowania cukrzycy u chorych z COVID-19 wyniosła 14% (95% CI 11–17). Ze względu na dużą niejednorodność (I2 = 93,4%; p < 0,001) przeanalizowano trzy podgrupy w zależności od miejsca badania, wieku i płci. Częstość występowania cukrzycy była większa wśród mężczyzn (16%; 95% CI 12–20) i osób w wieku ≥ 65 lat (19%; 95% CI 8–31). Częstość występowania cukrzycy wyniosła 15% (95% CI 10–20) wśród pacjentów w Wuhan, 10% (95% CI 6–15) wśród pacjentów w innych miastach w Chinach oraz 39% (95% CI 4–74%) wśród pacjentów w innych krajach. WNIOSKI: Z niniejszego przeglądu systematycznego wynika, że częstość występowania cukrzycy u chorych z COVID-19 jest większa w innych krajach niż w Chinach. Częstość występowania cukrzycy wśród chorych z COVID-19 była również istotnie większa w przypadku mężczyzn i osób w podeszłym wieku. Te dane mogą być użyteczne dla decydentów w zakresie polityki zdrowotnej, którzy projektują odpowiednie interwencje prewencyjne i terapeutyczne w przypadkach współistnienia cukrzycy i COVID-19.