Tom 6, Nr 4 (2020)
COVID-19 A CUKRZYCA
Opublikowany online: 2020-08-21
Wyświetlenia strony 1371
Wyświetlenia/pobrania artykułu 49

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Cukrzyca i COVID-19: źle rokujące połączenie

Faycal El Guendouz1, Sara Derrou1, Yousra Benabdelfedil1, Hassan Ouleghzal1, Somaya Safi1
Diabetologia Praktyczna 2020;6(4):229-231.

Streszczenie

Cukrzyca jest czynnikiem ryzyka złego rokowania u pacjentów z COVID-19. Złe rokowanie w przypadku COVID-19 u chorych na cukrzycę może tłumaczyć wiele mechanizmów, ale pozostają one hipotetyczne. Wysoka częstość występowania cukrzycy na kontynencie afrykańskim, szczególnie w Afryce Północnej (12,2%), stanowi zagrożenie w postaci zwiększonej zachorowalności i umieralności chorych na COVID-19. Należy zwrócić szczególną uwagę na tę wrażliwą populację, poświęcić jej więcej czasu i środków, szczególnie w przypadku osób w starszym wieku, otyłych lub z przewlekłymi powikłaniami cukrzycy, u których istnieje wysokie ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?