Tom 6, Nr 3 (2020)
Praca badawcza (oryginalna)

Stężenia magnezu, cynku i żelaza w surowicy jako parametry mogące mieć istotne znaczenie w skutecznej kontroli cukrzycy typu 1 u dzieci

Igor Marjanac, Borna Biljan, Ena Husarić, Silvija Canecki-Varžić, Jasna Pavela, Robert Lovrić
Diabetologia Praktyczna 2020;6(3):176-182.

dostęp płatny

Tom 6, Nr 3 (2020)
PRACE ORYGINALNE

Streszczenie

Wstęp. Pierwiastki śladowe przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i jej powikłań w związku z ich rolą w metabolizmie glukozy i reakcji na stres oksydacyjny. Celem niniejszego badania było ustalenie różnicy w stężeniach magnezu, cynku i żelaza w surowicy między zdrowymi dziećmi a dziećmi z cukrzycą typu 1 (T1DM). Badanie to miało również na celu ustalenie, czy stężenia magnezu, cynku i żelaza w surowicy u dzieci z T1DM są skorelowane z czasem trwania choroby i jakością kontroli glikemii w tej grupie. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 99 dzieci chorych na T1DM i 40 dzieci zdrowych. Stężenia mag­nezu, cynku i żelaza w surowicy oceniono za pomocą metody fotometrycznej. Wyniki. W grupie dzieci z T1DM stężenia magnezu i cynku (p < 0,001) były istotnie niższe niż w grupie kontrolnej, ale nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic między grupami w stężeniach żelaza (p = 0,13). Mimo że stężenia badanych pierwiastków w surowicy nie różniły się istotnie w zależności od czasu trwania choroby, odkryto, że u dzieci z gorszą kontrolą glikemii stężenia cynku w surowicy były znacznie niższe (p < 0,001), podczas gdy stężenia magnezu i żelaza pozostawały zbliżone (p = odpowiednio 0,07 i 0,21). Wnioski. W badaniu wykazano, że chociaż nie było istotnej różnicy w stężeniach żelaza w surowicy między dziećmi z T1DM a zdrową grupą kontrolną, u dzieci z T1DM stężenia magnezu i cynku w surowicy były istotnie niższe niż w grupie kontrolnej. Stężenia cynku w surowicy bezpośrednio korelowały również z gorszą kontrolą glikemii. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy można wykorzystać suplementację magnezu i cynku lub ich spożycie w diecie do uzyskania lepszej kontroli glikemii u dzieci z T1DM.

Streszczenie

Wstęp. Pierwiastki śladowe przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i jej powikłań w związku z ich rolą w metabolizmie glukozy i reakcji na stres oksydacyjny. Celem niniejszego badania było ustalenie różnicy w stężeniach magnezu, cynku i żelaza w surowicy między zdrowymi dziećmi a dziećmi z cukrzycą typu 1 (T1DM). Badanie to miało również na celu ustalenie, czy stężenia magnezu, cynku i żelaza w surowicy u dzieci z T1DM są skorelowane z czasem trwania choroby i jakością kontroli glikemii w tej grupie. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 99 dzieci chorych na T1DM i 40 dzieci zdrowych. Stężenia mag­nezu, cynku i żelaza w surowicy oceniono za pomocą metody fotometrycznej. Wyniki. W grupie dzieci z T1DM stężenia magnezu i cynku (p < 0,001) były istotnie niższe niż w grupie kontrolnej, ale nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic między grupami w stężeniach żelaza (p = 0,13). Mimo że stężenia badanych pierwiastków w surowicy nie różniły się istotnie w zależności od czasu trwania choroby, odkryto, że u dzieci z gorszą kontrolą glikemii stężenia cynku w surowicy były znacznie niższe (p < 0,001), podczas gdy stężenia magnezu i żelaza pozostawały zbliżone (p = odpowiednio 0,07 i 0,21). Wnioski. W badaniu wykazano, że chociaż nie było istotnej różnicy w stężeniach żelaza w surowicy między dziećmi z T1DM a zdrową grupą kontrolną, u dzieci z T1DM stężenia magnezu i cynku w surowicy były istotnie niższe niż w grupie kontrolnej. Stężenia cynku w surowicy bezpośrednio korelowały również z gorszą kontrolą glikemii. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy można wykorzystać suplementację magnezu i cynku lub ich spożycie w diecie do uzyskania lepszej kontroli glikemii u dzieci z T1DM.

Informacje o artykule
Tytuł

Stężenia magnezu, cynku i żelaza w surowicy jako parametry mogące mieć istotne znaczenie w skutecznej kontroli cukrzycy typu 1 u dzieci

Czasopismo

Diabetologia Praktyczna

Numer

Tom 6, Nr 3 (2020)

Typ artykułu

Praca badawcza (oryginalna)

Strony

176-182

Rekord bibliograficzny

Diabetologia Praktyczna 2020;6(3):176-182.

Autorzy

Igor Marjanac
Borna Biljan
Ena Husarić
Silvija Canecki-Varžić
Jasna Pavela
Robert Lovrić

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl