Spożycie napojów słodzonych a cukrzyca typu LADA — przegląd systematyczny z metaanalizą
Streszczenie
Wstęp: Spożycie napojów słodzonych (SBC) wzrosło na całym świecie. Wiadomo, że SBC wiąże się z otyłością i chorobami przewlekłymi, jednak jego rola w rozwoju zaburzeń autoimmunologicznych, takich jak późno ujawniająca się cukrzyca o podłożu autoimmunologicznym (LADA), w różnych grupach etnicznych nie została dostatecznie zbadana. Autorzy przeprowadzili niniejszą metaanalizę w celu porównania wpływu SBC jako zmiennej losowej na ryzyko rozwoju LADA. Metody: Przeszukano bazę danych MEDLINE pod kątem artykułów, które ukazały się do stycznia 2019 roku i dotyczyły związku między spożyciem napojów słodzonych i słodzonej kawy a występowaniem cukrzycy typu LADA. Znaleziono 6 badań, z których wszystkie dotyczyły cukrzycy typu LADA. Uwzględniono je w metaanalizie i porównano efekt losowy SBC od najwyższych do najniższych kwantyli w odniesieniu do ryzyka cukrzycy typu LADA. Wyniki: Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami i wyodrębnionymi danymi, które objęły 15 027 i 1862 chorych na cukrzycę typu LADA, uczestnicy zakwalifikowani do najwyższego kwantyla SBC (w większości przypadków spożywali 1–2 porcje dziennie) byli bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu LADA niż osoby z najniższego kwantyla (≤ 1 porcja na miesiąc) (OR 1,37; 95% CI 1,23–1,52). Wnioski: Wyniki metaanalizy wskazują, że nadmierne SBC może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu LADA. Nie można było jednak wyciągnąć jednoznacznych wniosków, ponieważ dane były niejednorodne i pochodziły z badań niskiej jakości, a analizę oparto wyłącznie na badaniach obserwacyjnych i kliniczno-kontrolnych.