Tom 6, Nr 2 (2020)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2020-05-14
Wyświetlenia strony 564
Wyświetlenia/pobrania artykułu 43

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Spożycie napojów słodzonych a cukrzyca typu LADA — przegląd systematyczny z metaanalizą

Ahmed Mahmoud El-Malky1, Ramachandra G. Naik2, Azza A. Elnouman3
Diabetologia Praktyczna 2020;6(2):127-136.

Streszczenie

Wstęp: Spożycie napojów słodzonych (SBC) wzrosło na całym świecie. Wiadomo, że SBC wiąże się z otyłością i chorobami przewlekłymi, jednak jego rola w rozwoju zaburzeń autoimmunologicznych, takich jak późno ujawniająca się cukrzyca o podłożu autoimmunologicznym (LADA), w różnych grupach etnicznych nie została dostatecznie zbadana. Autorzy przeprowadzili niniejszą metaanalizę w celu porównania wpływu SBC jako zmiennej losowej na ryzyko rozwoju LADA. Metody: Przeszukano bazę danych MEDLINE pod kątem artykułów, które ukazały się do stycznia 2019 roku i dotyczyły związku między spożyciem napojów słodzonych i słodzonej kawy a występowaniem cukrzycy typu LADA. Znaleziono 6 badań, z których wszystkie dotyczyły cukrzycy typu LADA. Uwzględniono je w metaanalizie i porównano efekt losowy SBC od najwyższych do najniższych kwantyli w odniesieniu do ryzyka cukrzycy typu LADA. Wyniki: Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami i wyodrębnionymi danymi, które objęły 15 027 i 1862 chorych na cukrzycę typu LADA, uczestnicy zakwalifikowani do najwyższego kwantyla SBC (w większości przypadków spożywali 1–2 porcje dziennie) byli bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu LADA niż osoby z najniższego kwantyla (≤ 1 porcja na miesiąc) (OR 1,37; 95% CI 1,23–1,52). Wnioski: Wyniki metaanalizy wskazują, że nadmierne SBC może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu LADA. Nie można było jednak wyciągnąć jednoznacznych wniosków, ponieważ dane były niejednorodne i pochodziły z badań niskiej jakości, a analizę oparto wyłącznie na badaniach obserwacyjnych i kliniczno-kontrolnych.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Dodaj do koszyka: 49,00 PLN

Posiadasz dostęp do tego artykułu?