Tom 6, Nr 2 (2020)
PRACE ORYGINALNE

Spożycie napojów słodzonych a cukrzyca typu LADA — przegląd systematyczny z metaanalizą

Ahmed Mahmoud El-Malky, Ramachandra G. Naik, Azza A. Elnouman
Diabetologia Praktyczna 2020;6(2):127-136.

dostęp płatny

Tom 6, Nr 2 (2020)
PRACE ORYGINALNE

Streszczenie

Wstęp: Spożycie napojów słodzonych (SBC) wzrosło na całym świecie. Wiadomo, że SBC wiąże się z otyłością i chorobami przewlekłymi, jednak jego rola w rozwoju zaburzeń autoimmunologicznych, takich jak późno ujawniająca się cukrzyca o podłożu autoimmunologicznym (LADA), w różnych grupach etnicznych nie została dostatecznie zbadana. Autorzy przeprowadzili niniejszą metaanalizę w celu porównania wpływu SBC jako zmiennej losowej na ryzyko rozwoju LADA. Metody: Przeszukano bazę danych MEDLINE pod kątem artykułów, które ukazały się do stycznia 2019 roku i dotyczyły związku między spożyciem napojów słodzonych i słodzonej kawy a występowaniem cukrzycy typu LADA. Znaleziono 6 badań, z których wszystkie dotyczyły cukrzycy typu LADA. Uwzględniono je w metaanalizie i porównano efekt losowy SBC od najwyższych do najniższych kwantyli w odniesieniu do ryzyka cukrzycy typu LADA. Wyniki: Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami i wyodrębnionymi danymi, które objęły 15 027 i 1862 chorych na cukrzycę typu LADA, uczestnicy zakwalifikowani do najwyższego kwantyla SBC (w większości przypadków spożywali 1–2 porcje dziennie) byli bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu LADA niż osoby z najniższego kwantyla (≤ 1 porcja na miesiąc) (OR 1,37; 95% CI 1,23–1,52). Wnioski: Wyniki metaanalizy wskazują, że nadmierne SBC może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu LADA. Nie można było jednak wyciągnąć jednoznacznych wniosków, ponieważ dane były niejednorodne i pochodziły z badań niskiej jakości, a analizę oparto wyłącznie na badaniach obserwacyjnych i kliniczno-kontrolnych.

Streszczenie

Wstęp: Spożycie napojów słodzonych (SBC) wzrosło na całym świecie. Wiadomo, że SBC wiąże się z otyłością i chorobami przewlekłymi, jednak jego rola w rozwoju zaburzeń autoimmunologicznych, takich jak późno ujawniająca się cukrzyca o podłożu autoimmunologicznym (LADA), w różnych grupach etnicznych nie została dostatecznie zbadana. Autorzy przeprowadzili niniejszą metaanalizę w celu porównania wpływu SBC jako zmiennej losowej na ryzyko rozwoju LADA. Metody: Przeszukano bazę danych MEDLINE pod kątem artykułów, które ukazały się do stycznia 2019 roku i dotyczyły związku między spożyciem napojów słodzonych i słodzonej kawy a występowaniem cukrzycy typu LADA. Znaleziono 6 badań, z których wszystkie dotyczyły cukrzycy typu LADA. Uwzględniono je w metaanalizie i porównano efekt losowy SBC od najwyższych do najniższych kwantyli w odniesieniu do ryzyka cukrzycy typu LADA. Wyniki: Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami i wyodrębnionymi danymi, które objęły 15 027 i 1862 chorych na cukrzycę typu LADA, uczestnicy zakwalifikowani do najwyższego kwantyla SBC (w większości przypadków spożywali 1–2 porcje dziennie) byli bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu LADA niż osoby z najniższego kwantyla (≤ 1 porcja na miesiąc) (OR 1,37; 95% CI 1,23–1,52). Wnioski: Wyniki metaanalizy wskazują, że nadmierne SBC może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu LADA. Nie można było jednak wyciągnąć jednoznacznych wniosków, ponieważ dane były niejednorodne i pochodziły z badań niskiej jakości, a analizę oparto wyłącznie na badaniach obserwacyjnych i kliniczno-kontrolnych.

Informacje o artykule
Tytuł

Spożycie napojów słodzonych a cukrzyca typu LADA — przegląd systematyczny z metaanalizą

Czasopismo

Diabetologia Praktyczna

Numer

Tom 6, Nr 2 (2020)

Strony

127-136

Rekord bibliograficzny

Diabetologia Praktyczna 2020;6(2):127-136.

Autorzy

Ahmed Mahmoud El-Malky
Ramachandra G. Naik
Azza A. Elnouman

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl