Tom 6, Nr 2 (2020)
PRACE POGLĄDOWE
Opublikowany online: 2020-04-26

Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Regina Wierzejska
Diabetologia Praktyczna 2020;6(2):157-161.

dostęp płatny

Tom 6, Nr 2 (2020)
PRACE POGLĄDOWE
Opublikowany online: 2020-04-26

Streszczenie

W kontekście istniejących obaw pacjentów o nieko­rzystne działanie kawy jej wpływ na zdrowie jest tematem wciąż aktualnym. Wiedza z tego zakresu może być także pomocna w praktyce lekarskiej. Celem pracy było przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat związku pomiędzy piciem kawy a zachorowalnością na cukrzycę typu 2. Badania epidemiologiczne wskazują, że nawyk picia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy insulinoniezależnej. Wypijanie co najmniej 3 filiżanek kawy dziennie redukuje ryzyko tej choroby o 20–25%, a większe spożycie może nawet nasilać jej działanie ochronne. Korzystny wpływ kawy wynika najprawdopodobniej z zawartych w naparze polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalnie oraz mogą poprawiać wrażliwość komórek na insulinę. Zawartość składników bioaktywnych w filiżance kawy jest bardzo zróżnicowana i wynika zarówno z naturalnej zmienności w ziarnach kawy, jak i z metody parzenia. Szczególnie istotna jest kwestia słodzenia kawy, ponieważ dodatek cukru może niwelować jej korzystne działanie. Zalecane jest umiarkowane spożywanie kawy parzonej przy użyciu filtrów (3–5 filiżanek w ciągu dnia). Wyniki współczesnych badań naukowych wskazują, że kawa nie tylko nie wykazuje negatywnego wpływu na zdrowie, ale może nawet zmniejszać ryzyko zachorowalności na cukrzycę.

Streszczenie

W kontekście istniejących obaw pacjentów o nieko­rzystne działanie kawy jej wpływ na zdrowie jest tematem wciąż aktualnym. Wiedza z tego zakresu może być także pomocna w praktyce lekarskiej. Celem pracy było przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat związku pomiędzy piciem kawy a zachorowalnością na cukrzycę typu 2. Badania epidemiologiczne wskazują, że nawyk picia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy insulinoniezależnej. Wypijanie co najmniej 3 filiżanek kawy dziennie redukuje ryzyko tej choroby o 20–25%, a większe spożycie może nawet nasilać jej działanie ochronne. Korzystny wpływ kawy wynika najprawdopodobniej z zawartych w naparze polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalnie oraz mogą poprawiać wrażliwość komórek na insulinę. Zawartość składników bioaktywnych w filiżance kawy jest bardzo zróżnicowana i wynika zarówno z naturalnej zmienności w ziarnach kawy, jak i z metody parzenia. Szczególnie istotna jest kwestia słodzenia kawy, ponieważ dodatek cukru może niwelować jej korzystne działanie. Zalecane jest umiarkowane spożywanie kawy parzonej przy użyciu filtrów (3–5 filiżanek w ciągu dnia). Wyniki współczesnych badań naukowych wskazują, że kawa nie tylko nie wykazuje negatywnego wpływu na zdrowie, ale może nawet zmniejszać ryzyko zachorowalności na cukrzycę.

Informacje o artykule
Tytuł

Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Czasopismo

Diabetologia Praktyczna

Numer

Tom 6, Nr 2 (2020)

Strony

157-161

Data publikacji on-line

2020-04-26

Rekord bibliograficzny

Diabetologia Praktyczna 2020;6(2):157-161.

Autorzy

Regina Wierzejska

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl