Tom 6, Nr 2 (2020)
PRACE POGLĄDOWE
Opublikowany online: 2020-04-26
Wyświetlenia strony 1551
Wyświetlenia/pobrania artykułu 63

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Regina Wierzejska1
Diabetologia Praktyczna 2020;6(2):157-161.

Streszczenie

W kontekście istniejących obaw pacjentów o nieko­rzystne działanie kawy jej wpływ na zdrowie jest tematem wciąż aktualnym. Wiedza z tego zakresu może być także pomocna w praktyce lekarskiej. Celem pracy było przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat związku pomiędzy piciem kawy a zachorowalnością na cukrzycę typu 2. Badania epidemiologiczne wskazują, że nawyk picia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy insulinoniezależnej. Wypijanie co najmniej 3 filiżanek kawy dziennie redukuje ryzyko tej choroby o 20–25%, a większe spożycie może nawet nasilać jej działanie ochronne. Korzystny wpływ kawy wynika najprawdopodobniej z zawartych w naparze polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalnie oraz mogą poprawiać wrażliwość komórek na insulinę. Zawartość składników bioaktywnych w filiżance kawy jest bardzo zróżnicowana i wynika zarówno z naturalnej zmienności w ziarnach kawy, jak i z metody parzenia. Szczególnie istotna jest kwestia słodzenia kawy, ponieważ dodatek cukru może niwelować jej korzystne działanie. Zalecane jest umiarkowane spożywanie kawy parzonej przy użyciu filtrów (3–5 filiżanek w ciągu dnia). Wyniki współczesnych badań naukowych wskazują, że kawa nie tylko nie wykazuje negatywnego wpływu na zdrowie, ale może nawet zmniejszać ryzyko zachorowalności na cukrzycę.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Zakup prenumeraty

Posiadasz dostęp do tego artykułu?