dostęp otwarty

Tom 3, Nr 5 (2017)
Praca badawcza (oryginalna)

Stężenia beta-endorfin w bólowej i bezbólowej postaci obwodowej neuropatii cukrzycowej oraz ich zależność od nasilenia i charakteru bólu

Enas T. Elkhamisy, Mayada S. Khalel, Azza A. Elbaioumy, Mamdouh R. Elnahas
Diabetologia Praktyczna 2017;3(5):180-193.

dostęp otwarty

Tom 3, Nr 5 (2017)
PRACE ORYGINALNE

Streszczenie

Wstęp. Działanie przeciwbólowe beta-endorfin w obwodowym układzie nerwowym występuje w następstwie ich wiązania się z receptorami opioidowymi, głównie typu mu, obecnymi w przed- i postsynaptycznych zakończeniach nerwowych. Efekt ten ma miejsce przede wszystkim na poziomie presynaptycznym. Celem badania była analiza stężeń beta-endorfin w surowicy chorych na cukrzycę, w grupie bez neuropatii lub z neuropatią cukrzycową, oraz ich korelacji z rodzajem oraz nasileniem bólu u chorych cierpiących na postać bólową obwodowej neuropatii cukrzycowej. Materiał i metody. Do badania kliniczno-kontrolnego zakwalifikowano 88 osób, w tym 73 chorych na cukrzycę oraz 15 osób zdrowych, dobranych pod względem płci i wieku. U wszystkich oznaczono stężenia HbA1c, kreatyniny w surowicy, cholesterolu całkowitego, triglicerydów, cholesterolu frakcji HDL i LDL oraz beta-endorfin. Nasilenie bólu oceniano przy użyciu skali analogowo-wzrokowej. Wyniki. Nie stwierdzono istotnych różnic pod względem stężeń beta-endorfin w surowicy pomiędzy grupą chorych na cukrzycę z neuropatią, chorych bez neuropatii oraz grupą kontrolną (p = 0,275). Odnotowano natomiast odwrotnie proporcjonalną zależność pomiędzy stężeniem beta-endorfin w surowicy a wiekiem badanych (p = 0,049) oraz stężeniem HbA1c (p = 0,048). Nie wykazano korelacji z nasileniem bólu (p = 0,371), całkowitą wartością wskaźnika NDS (p = 0,803), wartością BMI (p = 0,801), stężeniem kreatyniny w surowicy (p = 0,074) ani czasem trwania cukrzycy (p = 0,607). Stężenia beta-endorfin w surowicy nie korelowały w istotny sposób z występowaniem neuropatii cukrzycowej o charakterze bólowym ani bezbólowym (p = 0,701). Wnioski. Niniejsze badanie nie wykazało istotnej różnicy stężeń beta-endorfin między grupą chorych z obwodową neuropatią cukrzycową o charakterze bezbólowym i grupą chorych mających dolegliwości bólowe o różnym charakterze. Stężenie beta-endorfin w surowicy nie korelowało także z nasileniem bólu.

Streszczenie

Wstęp. Działanie przeciwbólowe beta-endorfin w obwodowym układzie nerwowym występuje w następstwie ich wiązania się z receptorami opioidowymi, głównie typu mu, obecnymi w przed- i postsynaptycznych zakończeniach nerwowych. Efekt ten ma miejsce przede wszystkim na poziomie presynaptycznym. Celem badania była analiza stężeń beta-endorfin w surowicy chorych na cukrzycę, w grupie bez neuropatii lub z neuropatią cukrzycową, oraz ich korelacji z rodzajem oraz nasileniem bólu u chorych cierpiących na postać bólową obwodowej neuropatii cukrzycowej. Materiał i metody. Do badania kliniczno-kontrolnego zakwalifikowano 88 osób, w tym 73 chorych na cukrzycę oraz 15 osób zdrowych, dobranych pod względem płci i wieku. U wszystkich oznaczono stężenia HbA1c, kreatyniny w surowicy, cholesterolu całkowitego, triglicerydów, cholesterolu frakcji HDL i LDL oraz beta-endorfin. Nasilenie bólu oceniano przy użyciu skali analogowo-wzrokowej. Wyniki. Nie stwierdzono istotnych różnic pod względem stężeń beta-endorfin w surowicy pomiędzy grupą chorych na cukrzycę z neuropatią, chorych bez neuropatii oraz grupą kontrolną (p = 0,275). Odnotowano natomiast odwrotnie proporcjonalną zależność pomiędzy stężeniem beta-endorfin w surowicy a wiekiem badanych (p = 0,049) oraz stężeniem HbA1c (p = 0,048). Nie wykazano korelacji z nasileniem bólu (p = 0,371), całkowitą wartością wskaźnika NDS (p = 0,803), wartością BMI (p = 0,801), stężeniem kreatyniny w surowicy (p = 0,074) ani czasem trwania cukrzycy (p = 0,607). Stężenia beta-endorfin w surowicy nie korelowały w istotny sposób z występowaniem neuropatii cukrzycowej o charakterze bólowym ani bezbólowym (p = 0,701). Wnioski. Niniejsze badanie nie wykazało istotnej różnicy stężeń beta-endorfin między grupą chorych z obwodową neuropatią cukrzycową o charakterze bezbólowym i grupą chorych mających dolegliwości bólowe o różnym charakterze. Stężenie beta-endorfin w surowicy nie korelowało także z nasileniem bólu.
Informacje o artykule
Tytuł

Stężenia beta-endorfin w bólowej i bezbólowej postaci obwodowej neuropatii cukrzycowej oraz ich zależność od nasilenia i charakteru bólu

Czasopismo

Diabetologia Praktyczna

Numer

Tom 3, Nr 5 (2017)

Typ artykułu

Praca badawcza (oryginalna)

Strony

180-193

Rekord bibliograficzny

Diabetologia Praktyczna 2017;3(5):180-193.

Autorzy

Enas T. Elkhamisy
Mayada S. Khalel
Azza A. Elbaioumy
Mamdouh R. Elnahas

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl