Tom 3, Nr 5 (2017)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2017-12-28

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 639
Wyświetlenia/pobrania artykułu 1458

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Stężenia beta-endorfin w bólowej i bezbólowej postaci obwodowej neuropatii cukrzycowej oraz ich zależność od nasilenia i charakteru bólu

Enas T. Elkhamisy1, Mayada S. Khalel, Azza A. Elbaioumy, Mamdouh R. Elnahas
Diabetologia Praktyczna 2017;3(5):180-193.

Streszczenie

Wstęp. Działanie przeciwbólowe beta-endorfin w obwodowym układzie nerwowym występuje w następstwie ich wiązania się z receptorami opioidowymi, głównie typu mu, obecnymi w przed- i postsynaptycznych zakończeniach nerwowych. Efekt ten ma miejsce przede wszystkim na poziomie presynaptycznym. Celem badania była analiza stężeń beta-endorfin w surowicy chorych na cukrzycę, w grupie bez neuropatii lub z neuropatią cukrzycową, oraz ich korelacji z rodzajem oraz nasileniem bólu u chorych cierpiących na postać bólową obwodowej neuropatii cukrzycowej. Materiał i metody. Do badania kliniczno-kontrolnego zakwalifikowano 88 osób, w tym 73 chorych na cukrzycę oraz 15 osób zdrowych, dobranych pod względem płci i wieku. U wszystkich oznaczono stężenia HbA1c, kreatyniny w surowicy, cholesterolu całkowitego, triglicerydów, cholesterolu frakcji HDL i LDL oraz beta-endorfin. Nasilenie bólu oceniano przy użyciu skali analogowo-wzrokowej. Wyniki. Nie stwierdzono istotnych różnic pod względem stężeń beta-endorfin w surowicy pomiędzy grupą chorych na cukrzycę z neuropatią, chorych bez neuropatii oraz grupą kontrolną (p = 0,275). Odnotowano natomiast odwrotnie proporcjonalną zależność pomiędzy stężeniem beta-endorfin w surowicy a wiekiem badanych (p = 0,049) oraz stężeniem HbA1c (p = 0,048). Nie wykazano korelacji z nasileniem bólu (p = 0,371), całkowitą wartością wskaźnika NDS (p = 0,803), wartością BMI (p = 0,801), stężeniem kreatyniny w surowicy (p = 0,074) ani czasem trwania cukrzycy (p = 0,607). Stężenia beta-endorfin w surowicy nie korelowały w istotny sposób z występowaniem neuropatii cukrzycowej o charakterze bólowym ani bezbólowym (p = 0,701). Wnioski. Niniejsze badanie nie wykazało istotnej różnicy stężeń beta-endorfin między grupą chorych z obwodową neuropatią cukrzycową o charakterze bezbólowym i grupą chorych mających dolegliwości bólowe o różnym charakterze. Stężenie beta-endorfin w surowicy nie korelowało także z nasileniem bólu.