Tom 3, Nr 1 (2017)
PRACE POGLĄDOWE
Opublikowany online: 2017-06-20

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1844
Wyświetlenia/pobrania artykułu 22371

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Znaczenie orzechów w prewencji pierwotnej i wtórnej cukrzycy typu 2

Agata Klementyna Stróżyk1, Lucyna Pachocka
Diabetologia Praktyczna 2017;3(1):30-38.

Streszczenie

Cukrzyca typu 2 stanowi około 90% przypadków tej choroby na całym świecie i charakteryzuje się występo­waniem przewlekłej hiperglikemii, która może prowadzić do dysfunkcji śródbłonka, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, mikroangiopatii, nefropatii, retinopatii i udaru. Leczenie chorych na cukrzycę typu 2 powinno — oprócz kontroli glikemii — obejmować monitorowanie profilu lipidowego, wartości ciśnienia tętniczego oraz masy ciała jako czynników zwiększających ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Celem artykułu było udokumentowanie wpływu spożycia orzechów na obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 i zapobieganie jej powikłaniom. Stwierdzono ich korzystne oddziaływanie na zmniejszenie glikemii poposiłkowej, zwiększenie insulinowrażliwości tkanek, utrzymanie prawidłowej masy ciała lub jej redukcję u osób z nadwagą oraz regulację ciśnienia tętniczego. Wykazano, że wprowadzenie orzechów do diety chorych na cukrzycę typu 2 może wpływać na poprawę wyników leczenia.