Tom 2, Nr 5 (2016)
PRACE POGLĄDOWE
Opublikowany online: 2017-02-03

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2269
Wyświetlenia/pobrania artykułu 14600

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Mikrobiota i jej związek z cukrzycą typu 2 i otyłością

Patrycja Pokrzywnicka, Janusz Gumprecht
Diabetologia Praktyczna 2016;2(5):190-199.

Streszczenie

Wzrastająca liczba ludzi otyłych i z cukrzycą typu 2 to jeden z głównych problemów zdrowotnych naszych czasów. Powszechnie znane przyczyny to nadmiar pokarmu w stosunku do potrzeb energetycznych organizmu (zmiany stylu życia i nawyków żywieniowych), uwarunkowania genetyczne, zaburzenia endokrynologiczne, przyjmowane leki. Jednak według ostatnich doniesień dość znaczącą rolę w etiologii tych schorzeń odgrywa również mikroflora jelitowa. To, że mikroflora jelitowa może wpływać na masę ciała, wrażliwość na insulinę czy też metabolizm cukrów i lipidów, doprowadziło do wysunięcia hipotezy, że zmiany w jej obrębie mogą się przyczyniać do patogenezy otyłości i cukrzycy. W związku z tym jednocześnie próby jej modyfikacji mogą się przyczynić do zmniejszenia lub ograniczenia nasilenia objawów wymienionych schorzeń. Mikrobiota jelitowa to obecnie jeden z najbardziej rozwijających się tematów badawczych. Wiele światowych projektów naukowych, w tym MetaHIT (UE i Chiny), MicrOBES (Francja), Human Microbiome Project — HMP (USA), skupia się na badaniu roli bakterii jelitowych dla zdrowia człowieka. Naukowców szczególnie interesuje możliwość modyfikacji mikroorganizmów jelitowych w celu leczenia lub prewencji wielu dolegliwości, w tym otyłości i pozostałych chorób cywilizacyjnych.