Tom 2, Nr 1 (2016)
PRACE POGLĄDOWE
Opublikowany online: 2016-04-28

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1993
Wyświetlenia/pobrania artykułu 3886

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Psychologiczne i medyczne problemy w profilaktyce i leczeniu zaburzeń odżywiania u osób z cukrzycą typu 1

Agata Juruć, Maia Kubiak, Bogna Wierusz-Wysocka
Diabetologia Praktyczna 2016;2(1):31-37.

Streszczenie

Zaburzenia odżywiania coraz częściej uznaje się za poważny problem kliniczny w krajach rozwiniętych. Stanowią też przyczynę wielu zaburzeń psychofizycznych u młodzieży i młodych dorosłych. Wśród pacjentów z cukrzycą typu 1 zauważa się często manipulowanie dawkami insuliny w celu kontrolowania masy ciała. Zjawisko to określa się mianem diabulimii. Cukrzyca typu 1 i zaburzenia jedzenia zazwyczaj dotykają nastolatków oraz młodych dorosłych i mogą być przyczyną poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nie są one na ogół zauważane przez najbliższe otoczenie. Mogą być natomiast rozpoznane stosunkowo wcześnie przez lekarza diabetologa, jeśli na podstawie objawów somatycznych pacjenta pomyśli on o takiej możliwości. W związku z narastającym problemem zaburzeń jedzenia wśród osób z cukrzycą typu 1 postanowiono przyjrzeć się temu zjawisku i zwrócić uwagę na jego specyfikę, czynniki ryzyka, formy leczenia i interwencje podejmowane w przypadku podejrzenia diabulimii.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF