dostęp otwarty

Tom 16, Nr 3 (2019)
Prewencja
Opublikowany online: 2019-09-24
Pobierz cytowanie

Komentarz do „III Deklaracji Sopockiej w ramach interdyscyplinarnego stanowiska grupy ekspertów wspartego przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego”

Mateusz Machaj
DOI: 10.5603/ChSiN.2019.0023
·
Choroby Serca i Naczyń 2019;16(3):147-150.

dostęp otwarty

Tom 16, Nr 3 (2019)
Prewencja
Opublikowany online: 2019-09-24

Streszczenie

Artykuł jest formą uzupełniającego komentarza do artykułu z "Chorób Serca i Naczyń", który się ukazał w numerze 15(4) w 2018 roku.

Streszczenie

Artykuł jest formą uzupełniającego komentarza do artykułu z "Chorób Serca i Naczyń", który się ukazał w numerze 15(4) w 2018 roku.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

hipercholesterolemia, dieta, choroby układu krążenia

Informacje o artykule
Tytuł

Komentarz do „III Deklaracji Sopockiej w ramach interdyscyplinarnego stanowiska grupy ekspertów wspartego przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego”

Czasopismo

Choroby Serca i Naczyń

Numer

Tom 16, Nr 3 (2019)

Strony

147-150

Data publikacji on-line

2019-09-24

DOI

10.5603/ChSiN.2019.0023

Rekord bibliograficzny

Choroby Serca i Naczyń 2019;16(3):147-150.

Słowa kluczowe

hipercholesterolemia
dieta
choroby układu krążenia

Autorzy

Mateusz Machaj

Referencje (33)
  1. Szymański FM, Barylski M, Cybulska B, et al. Rekomendacje dotyczące leczenia dyslipidemii w Polsce — III Deklaracja Sopocka. Interdyscyplinarne stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Choroby Serca i Naczyń. 2018; 15(4): 199–210.
  2. Fernández-Friera L, Fuster V, López-Melgar B, et al. Normal LDL-Cholesterol Levels Are Associated With Subclinical Atherosclerosis in the Absence of Risk Factors. J Am Coll Cardiol. 2017; 70(24): 2979–2991.
  3. O'Keefe JH, Cordain L, Harris WH, et al. Optimal low-density lipoprotein is 50 to 70 mg/dl: lower is better and physiologically normal. J Am Coll Cardiol. 2004; 43(11): 2142–2146.
  4. Woollett L, Heubi JE. Fetal and Neonatal Cholesterol Metabolism. 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK395580/.
  5. Yin Wu, Carballo-Jane E, McLaren DG, et al. Plasma lipid profiling across species for the identification of optimal animal models of human dyslipidemia. J Lipid Res. 2012; 53(1): 51–65.
  6. Stefanick ML, Mackey S, Sheehan M, et al. Effects of diet and exercise in men and postmenopausal women with low levels of HDL cholesterol and high levels of LDL cholesterol. N Engl J Med. 1998; 339(1): 12–20.
  7. Ferdowsian HR, Barnard ND. Effects of plant-based diets on plasma lipids. Am J Cardiol. 2009; 104(7): 947–956.
  8. De Biase SG, Fernandes SF, Gianini RJ. Vegetarian diet and cholesterol and triglycerides levels. Arq Bras Cardiol. 2007; 88(1): 35–39.
  9. Vogel R, Corretti M, Plotnick G. The postprandial effect of components of the mediterranean diet on endothelial function. Journal of the American College of Cardiology. 2000; 36(5): 1455–1460.
  10. Ornish D, Brown SE, Billings JH, et al. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lancet. 1990; 336(8708): 129–133.
  11. Parikh M, Netticadan T, Pierce GN. Flaxseed: its bioactive components and their cardiovascular benefits. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2018; 314(2): H146–H159.
  12. Chai SC, Hooshmand S, Saadat RL, et al. Daily apple versus dried plum: impact on cardiovascular disease risk factors in postmenopausal women. J Acad Nutr Diet. 2012; 112(8): 1158–1168.
  13. Luís Â, Domingues F, Pereira L. Association between berries intake and cardiovascular diseases risk factors: a systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis of randomized controlled trials. Food Funct. 2018; 9(2): 740–757.
  14. Xie L, Vance T, Kim B, et al. Aronia berry polyphenol consumption reduces plasma total and low-density lipoprotein cholesterol in former smokers without lowering biomarkers of inflammation and oxidative stress: a randomized controlled trial. Nutr Res. 2017; 37: 67–77.
  15. Akhtar MS, Ramzan A, Ali A, et al. Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients. Int J Food Sci Nutr. 2011; 62(6): 609–616.
  16. Bazzano LA. Effects of soluble dietary fiber on low-density lipoprotein cholesterol and coronary heart disease risk. Curr Atheroscler Rep. 2008; 10(6): 473–477.
  17. Hollænder PLB, Ross AB, Kristensen M. Whole-grain and blood lipid changes in apparently healthy adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled studies. Am J Clin Nutr. 2015; 102(3): 556–572.
  18. Grundy MML, Fardet A, Tosh SM, et al. Processing of oat: the impact on oat's cholesterol lowering effect. Food Funct. 2018; 9(3): 1328–1343.
  19. Bacchetti T, Tullii D, Masciangelo S, et al. Effect of black and red cabbage on plasma carotenoid levels, lipid profile and oxidized low density lipoprotein. Journal of Functional Foods May. 2014; 8: 128–137.
  20. Tokede OA, Gaziano JM, Djoussé L. Effects of cocoa products/dark chocolate on serum lipids: a meta-analysis. Eur J Clin Nutr. 2011; 65(8): 879–886.
  21. Peou S, Milliard-Hasting B, Shah SA. Impact of avocado-enriched diets on plasma lipoproteins: A meta-analysis. J Clin Lipidol. 2016; 10(1): 161–171.
  22. Ha V, Sievenpiper JL, de Souza RJ, et al. Effect of dietary pulse intake on established therapeutic lipid targets for cardiovascular risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. CMAJ. 2014; 186(8): E252–E262.
  23. Kim Y, Keogh J, Clifton PM. Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients. 2018; 10(12).
  24. Threapleton DE, Greenwood DC, Evans CEL, et al. Dietary fiber intake and risk of first stroke: a systematic review and meta-analysis. Stroke. 2013; 44(5): 1360–1368.
  25. Casiglia E, Tikhonoff V, Caffi S, et al. High dietary fiber intake prevents stroke at a population level. Clin Nutr. 2013; 32(5): 811–818.
  26. Levine ME, Suarez JA, Brandhorst S, et al. Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metab. 2014; 19(3): 407–417.
  27. Reynolds A, Mann J, Cummings J, et al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet. 2019; 393(10170): 434–445.
  28. Kodama S, Horikawa C, Fujihara K, et al. Relationship between intake of fruit separately from vegetables and triglycerides - A meta-analysis. Clin Nutr ESPEN. 2018; 27: 53–58.
  29. Yuan C, Lee HJ, Shin HJ, et al. Fruit and vegetable consumption and hypertriglyceridemia: Korean National Health and Nutrition Examination Surveys (KNHANES) 2007-2009. Eur J Clin Nutr. 2015; 69(11): 1193–1199.
  30. Hong SAh, Kim MiK. Relationship between fruit and vegetable intake and the risk of metabolic syndrome and its disorders in Korean women according to menopausal status. Asia Pac J Clin Nutr. 2017; 26(3): 514–523.
  31. Rock W, Rosenblat M, Borochov-Neori H, et al. Effects of date ( Phoenix dactylifera L., Medjool or Hallawi Variety) consumption by healthy subjects on serum glucose and lipid levels and on serum oxidative status: a pilot study. J Agric Food Chem. 2009; 57(17): 8010–8017.
  32. Anderson JW, Waters AR. Raisin consumption by humans: effects on glycemia and insulinemia and cardiovascular risk factors. J Food Sci. 2013; 78 Suppl 1: A11–A17.
  33. Peterson JM, Montgomery S, Haddad E, et al. Effect of consumption of dried California mission figs on lipid concentrations. Ann Nutr Metab. 2011; 58(3): 232–238.

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k. ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.: +48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60,  e-mail: viamedica@viamedica.pl