Tom 15, Nr 1 (2018)
Prewencja
Opublikowany online: 2018-06-25

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 700
Wyświetlenia/pobrania artykułu 584
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

„Wybuchowe buraki” bronią przed nadwagą i otyłością wieku dziecięcego

Piotr Mikołaj Długołęcki1, Daniel Śliż1
Choroby Serca i Naczyń 2018;15(1):23-28.

Streszczenie

W październiku 2017 roku ukazał się raport Światowej Organizacji Zdrowia zatytułowany „Reducing childhood obesity in Poland by effective policies”. Opisano w nim działania podejmowane w odpowiedzi na problem nadwagi i otyłości wieku dziecięcego w Polsce, analizowano przykłady podobnych rozwiązań stosowanych z powodzeniem w innych krajach oraz oceniano możliwości ich adaptacji do wprowadzenia na gruncie polskim.

W niniejszym artykule, odnosząc się do opisanego w publikacji zagadnienia, przedstawiono poparte dowodami i możliwe do wdrożenia interwencje z zakresu medycyny stylu życia nastawione na jakościową poprawę diety ze szczególnym uwzględnieniem populacji dziecięcej. Udowodniono też, że nawet niekonwencjonalne metody mogą się stać wartościowym sprzymierzeńcem w kształtowaniu nawyków związanych z wyborem posiłków — nie tylko wśród najmłodszych. Dodatkowo podkreślono potrzebę współpracy przedstawicieli wielu środowisk. Artykuł ma jednocześnie zachęcać do podejmowania działań w ramach profilaktyki dietozależnych chorób niezakaźnych. Zarówno „zakręcone marchewki”, dodatkowe opodatkowanie napojów słodzonych, jak i sklepowe maskotki mają potencjał, by zmieniać nawyki żywieniowe w kierunku wzorców bliższych piramidzie żywieniowej.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. WHO Obesity and overweight — Fact Sheet. Updated October 2017 . http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/ (20.02.2018).
  2. Kovacs VA, Śliż D, Brzeziński M. Reducing childhood obesity in Poland by effective policies. WHO Regional Office for Europe, Copenhagen 2017, I–VIII: 1–48.
  3. Inchley J, Currie D, Young T. Growing up unequal:gender and socioeconomic differences in young people’s health and well-being. Health behaviour in school-age children (HBSC) study: international report from the 2013/2014 survey. WHO Regional Office for Europe, Copenhagen 2016, I–XIV: 1–277.
  4. Jarosz M, Traczyk I, Stoś K. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2016.
  5. Simmonds M, Llewellyn A, Owen CG, et al. Predicting adult obesity from childhood obesity: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2016; 17(2): 95–107.
  6. Schüz J, Espina C, Villain P, et al. Working Groups of Scientific Experts. European code against cancer 4th edition: 12 ways to reduce your cancer risk. Cancer Epidemiol. 2015; 39(Suppl 1): S1–10.
  7. Gan Y, Tong X, Li L, et al. Depression and the risk of coronary heart disease: a meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Psychiatry. 2014; 14: 371–137.
  8. Turnwald B, Boles D, Crum A. Association Between Indulgent Descriptions and Vegetable Consumption: Twisted Carrots and Dynamite Beets. JAMA Internal Medicine. 2017; 177(8): 1216.
  9. Wansink B, Just DR, Payne CR, et al. Attractive names sustain increased vegetable intake in schools. Prev Med. 2012; 55(4): 330–332.
  10. Wansink B, Hanks AS. Slim by design: serving healthy foods first in buffet lines improves overall meal selection. PLoS One. 2013; 8(10): e77055.
  11. Elsbernd SL, Reicks MM, Mann TL, et al. Serving vegetables first: a strategy to increase vegetable consumption in elementary school cafeterias. Appetite. 2016; 96: 111–115.
  12. Hanks AS, Just DR, Brumberg A. Marketing vegetables in elementary school cafeterias to increase uptake. Pediatrics. 2016; 138(2).
  13. Bibbins-Domingo K, Chertow GM, Coxson PG, et al. Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. N Engl J Med. 2010; 362(7): 590–599.
  14. Katalog XVIII Edycji Konkursu Effie. Stowarzyszenie Komunikacji Marketingowej SAR, Warszawa 2017: 27–28, 131–133.
  15. Ball L, Johnson C, Desbrow B, et al. General practitioners can offer effective nutrition care to patients with lifestyle-related chronic disease. J Prim Health Care. 2013; 5(1): 59–69.