dostęp otwarty

Tom 13, Nr 4 (2016)
Prewencja
Opublikowany online: 2016-11-30
Pobierz cytowanie

Znaczenie diety w prewencji oraz wyrównaniu nadciśnienia tętniczego

Magdalena Gibała, Grzegorz Jan Janowski
Choroby Serca i Naczyń 2016;13(4):265-270.

dostęp otwarty

Tom 13, Nr 4 (2016)
Prewencja
Opublikowany online: 2016-11-30

Streszczenie

Dieta ma istotny wpływ na zapobieganie oraz wyrównanie nadciśnienia tętniczego. W licznych badaniach udowodniono zależność między przyjmowanymi pokarmami a prewencją chorób układu krążenia. Szczególnie zwraca się uwagę na unikanie tłuszczów, zwłaszcza nasyconych, które nie tylko zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości, ale również w sposób bezpośredni nasilają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Przyjmowanie nadmiernych ilości sodu, zwłaszcza spożywanych w produktach przetworzonych oraz w soli kuchennej, wpływa na wzrost wartości ciśnienia tętniczego. Liczne badania wskazują, że spożywanie innych pierwiastków, tj. potasu, wapnia oraz magnezu, obniża ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie — innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Pomocne w prawidłowym odżywianiu mogą być diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), śródziemnomorska oraz wegetariańska, ponieważ proporcje wszystkich wartości odżywczych, uwzględniając głównie produkty zalecane osobom z nadciśnieniem tętniczym, są w tych dietach prawidłowe. Ważnym
aspektem prewencji oraz zapobiegania następstwom choroby jest ponadto ograniczenie spożywania alkoholu. Brakuje natomiast jednoznacznych badań oraz wytycznych dotyczących spożycia kawy.

Streszczenie

Dieta ma istotny wpływ na zapobieganie oraz wyrównanie nadciśnienia tętniczego. W licznych badaniach udowodniono zależność między przyjmowanymi pokarmami a prewencją chorób układu krążenia. Szczególnie zwraca się uwagę na unikanie tłuszczów, zwłaszcza nasyconych, które nie tylko zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości, ale również w sposób bezpośredni nasilają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Przyjmowanie nadmiernych ilości sodu, zwłaszcza spożywanych w produktach przetworzonych oraz w soli kuchennej, wpływa na wzrost wartości ciśnienia tętniczego. Liczne badania wskazują, że spożywanie innych pierwiastków, tj. potasu, wapnia oraz magnezu, obniża ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie — innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Pomocne w prawidłowym odżywianiu mogą być diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), śródziemnomorska oraz wegetariańska, ponieważ proporcje wszystkich wartości odżywczych, uwzględniając głównie produkty zalecane osobom z nadciśnieniem tętniczym, są w tych dietach prawidłowe. Ważnym
aspektem prewencji oraz zapobiegania następstwom choroby jest ponadto ograniczenie spożywania alkoholu. Brakuje natomiast jednoznacznych badań oraz wytycznych dotyczących spożycia kawy.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

nadciśnienie tętnicze, ciśnienie tętnicze, dieta, sód

Informacje o artykule
Tytuł

Znaczenie diety w prewencji oraz wyrównaniu nadciśnienia tętniczego

Czasopismo

Choroby Serca i Naczyń

Numer

Tom 13, Nr 4 (2016)

Strony

265-270

Data publikacji on-line

2016-11-30

Rekord bibliograficzny

Choroby Serca i Naczyń 2016;13(4):265-270.

Słowa kluczowe

nadciśnienie tętnicze
ciśnienie tętnicze
dieta
sód

Autorzy

Magdalena Gibała
Grzegorz Jan Janowski

Referencje (27)
  1. Zdrojewski T, Rutkowski M, Bandosz P, et al. Prevalence and control of cardiovascular risk factors in Poland. Assumptions and objectives of the NATPOL 2011 Survey. Kardiol Pol. 2013; 71(4): 381–392.
  2. Zdrojewski T, Więcek A, Grodzicki T. Rozpowszechnienie świadomości i skuteczności leczenia nadciśnienia tętniczego u osób powyżej 65 roku życia w Polsce. In: Mossakowska M, Więcek A, Błędowski P. ed. Aspekty medyczne, psychologiczne, socjologiczne i ekonomiczne starzenia się ludzi w Polsce. Termedia Wydawnictwo Medyczne, Poznań 2012: 155–168.
  3. Wytyczne ESH/ESC dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym w 2013 roku. Nadciś. Tętn. 2013; 17(2): 69–168.
  4. Grodzicki T, Gryglewska B, Tomasik T, et al. Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym w wieku podeszłym. Med. Wieku Podeszłego. 2013; 3: 1–27.
  5. Podolec P, Kopeć G, Pająk A. Czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. In: Podolec P. ed. Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007: 83–87.
  6. Krzych Ł, Kowalska M, Zejda JE. Styl życia młodych osób dorosłych z podwyższonymi wartościami ciśnienia tętniczego. Nadciś Tętn. 2006; 10: 524–531.
  7. Mertens IL, Van Gaal LF. Overweight, obesity, and blood pressure: the effects of modest weight reduction. Obes Res. 2000; 8(3): 270–278.
  8. Gajewska D, Ździeborska M, Harton A, et al. Ocena znajomości i przestrzegania zaleceń dietetycznych przez pacjentów z nadciśnieniem tętniczym pierwotnym. Probl Hig Epidemiol. 2013; 94: 258–261.
  9. Rynkiewicz A, Bellwon J, Rotkiewicz-Woźniak R. Lipids and hypertension. . Pol J Food Nutr Sci. 1998; 48: 356–361.
  10. Szponar L, Mojska H, Ołtarzewski M. Tłuszcze. In: Jarosz M. ed. Normy żywienia dla populacji polskiej — nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012: 44–58.
  11. Jarosz M, Szponar L, Rychlik E, Wierzejska E. Woda i elektrolity. In: Jarosz M. ed. Normy żywienia dla populacji polskiej — nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012: 143–153.
  12. Czerwińska D, Czerniawska A. Ocena spożycia sodu, z uwzględnieniem soli kuchennej jako jego źródło, w wybranej populacji warszawskiej. Rocz Panstw Zakl Hig. 2007; 58: 205–210.
  13. Cutler JA, Follmann D, Allender PS. Randomized trials of sodium reduction: an overview. Am J Clin Nutr. 1997; 65(2 Suppl): 643S–651S.
  14. Rose G, Stamler J. The INTERSALT study: background, methods and main results. INTERSALT Co-operative Research Group. J Hum Hypertens. 1989; 3(5): 283–288.
  15. Wytyczne NI. Postępowanie w nadciśnieniu tętniczym u dorosłych w podstawowej opiece zdrowotnej. Nadciś. Tętn. 2006; 10(4): 307–324.
  16. Ziemlański Ś, Zawistowska Z. Kuchnia dietetyczna z solą czy bez soli. Warta, Warszawa 1991.
  17. Houston MC, Harper KJ. Potassium, magnesium, and calcium: their role in both the cause and treatment of hypertension. J Clin Hypertens (Greenwich). 2008; 10(7 Suppl 2): 3–11.
  18. DASH. Eating plan lower your blood pressure. National Institutes of Health National Heart, Lung, and Blood Pressure Education Program. 2006: 1–28.
  19. Martínez-González MA, Sánchez-Villegas A. Rola diety śródziemnomorskiej w epidemiologii chorób układu sercowo-naczyniowego: jednonienasycone kwasy tłuszczowe, oliwa z oliwek, czerwone wino czy wszystko razem? Eur J Epidemiol. 2004; 19: 9–13.
  20. Trichopoulou A, Lagiou P. Healthy traditional Mediterranean diet: an expression of culture, history, and lifestyle. Nutr Rev. 1997; 55(11 Pt 1): 383–389.
  21. Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, et al. Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014; 174(4): 577–587.
  22. Crowe FL, Appleby PN, Travis RC, et al. Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study. Am J Clin Nutr. 2013; 97(3): 597–603.
  23. Puddey IB, Beilin LJ, Vandongen R. Regular alcohol use raises blood pressure in treated hypertensive subjects. A randomised controlled trial. Lancet. 1987; 1(8534): 647–651.
  24. Durkalec-Michalski KJ, Suliburska JM, Krejpcio Z, et al. Ocena spożycia alkoholu, tłuszczu i sodu w wybranej grupie pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym. Żywność Nauka Technologia Jakość . 2010; 5(72): 178–190.
  25. Steffen M, Kuhle C, Hensrud D, et al. The effect of coffee consumption on blood pressure and the development of hypertension: a systematic review and meta-analysis. J Hypertens. 2012; 30(12): 2245–2254.
  26. Mesas AE, Leon-Muñoz LM, Rodriguez-Artalejo F, et al. The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2011; 94(4): 1113–1126.
  27. Guessous I, Eap CB, Bochud M. Blood pressure in relation to coffee and caffeine consumption. Curr Hypertens Rep. 2014; 16(9): 468.

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k. ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.: +48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60,  e-mail: viamedica@viamedica.pl