dostęp otwarty

Tom 11, Nr 2 (2014)
Farmakoterapia chorób układu krążenia
Opublikowany online: 2014-05-16
Pobierz cytowanie

Interakcje antykoagulantów z lekami i żywnością — wskazówki dla lekarza praktyka

Lucyna Woźnicka-Leśkiewicz, Anna Wolska-Bułach, Andrzej Tykarski
Choroby Serca i Naczyń 2014;11(2):78-90.

dostęp otwarty

Tom 11, Nr 2 (2014)
Farmakoterapia chorób układu krążenia
Opublikowany online: 2014-05-16

Streszczenie

Leki z grupy antagonistów witaminy K od ponad pół wieku zajmują naczelne miejsce w doustnej terapii przeciwkrzepliwej. Mimo że ich stosowanie wymaga ścisłej kontroli dawkowania i wzmożonej czujności terapeutycznej, to profilaktyka powikłań zatorowo-zakrzepowych dotychczas nie oferowała innej alternatywy. Pojawienie się na rynku nowych doustnych antykoagulantów (dabigatran, riwaroksaban i apiksaban) daje możliwość doboru wygodniejszej i bardziej bezpiecznej dla pacjenta terapii. Dokonując wyboru dotyczącego przepisania jednego z nowych leków przeciwkrzepliwych zamiast warfaryny czy acenokumarolu, lekarz prowadzący musi zestawić potencjalne korzyści ze stosowania nowych środków, tj. mniejsze ograniczenia żywieniowe, brak konieczności monitorowania terapii, znaczącą, choć niewielką poprawę skuteczności działania, z potencjalnymi ograniczeniami, takimi jak brak zatwierdzonych, randomizowanych badań oraz mniejsza ilość danych na temat potencjalnych interakcji przy jednoczesnym stosowaniu innych leków oraz chorób współistniejących.

Streszczenie

Leki z grupy antagonistów witaminy K od ponad pół wieku zajmują naczelne miejsce w doustnej terapii przeciwkrzepliwej. Mimo że ich stosowanie wymaga ścisłej kontroli dawkowania i wzmożonej czujności terapeutycznej, to profilaktyka powikłań zatorowo-zakrzepowych dotychczas nie oferowała innej alternatywy. Pojawienie się na rynku nowych doustnych antykoagulantów (dabigatran, riwaroksaban i apiksaban) daje możliwość doboru wygodniejszej i bardziej bezpiecznej dla pacjenta terapii. Dokonując wyboru dotyczącego przepisania jednego z nowych leków przeciwkrzepliwych zamiast warfaryny czy acenokumarolu, lekarz prowadzący musi zestawić potencjalne korzyści ze stosowania nowych środków, tj. mniejsze ograniczenia żywieniowe, brak konieczności monitorowania terapii, znaczącą, choć niewielką poprawę skuteczności działania, z potencjalnymi ograniczeniami, takimi jak brak zatwierdzonych, randomizowanych badań oraz mniejsza ilość danych na temat potencjalnych interakcji przy jednoczesnym stosowaniu innych leków oraz chorób współistniejących.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

antagoniści witaminy K, nowe doustne antykoagulanty, interakcje z żywnością i lekami

Informacje o artykule
Tytuł

Interakcje antykoagulantów z lekami i żywnością — wskazówki dla lekarza praktyka

Czasopismo

Choroby Serca i Naczyń

Numer

Tom 11, Nr 2 (2014)

Strony

78-90

Data publikacji on-line

2014-05-16

Rekord bibliograficzny

Choroby Serca i Naczyń 2014;11(2):78-90.

Słowa kluczowe

antagoniści witaminy K
nowe doustne antykoagulanty
interakcje z żywnością i lekami

Autorzy

Lucyna Woźnicka-Leśkiewicz
Anna Wolska-Bułach
Andrzej Tykarski

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k. ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.: +48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60,  e-mail: viamedica@viamedica.pl