Tom 11, Nr 2 (2014)
Farmakoterapia chorób układu krążenia
Opublikowany online: 2014-05-16
Interakcje antykoagulantów z lekami i żywnością — wskazówki dla lekarza praktyka
DOI: 10.5603/chsin.v11i2.38300
Choroby Serca i Naczyń 2014;11(2):78-90.
Streszczenie
Leki z grupy antagonistów witaminy K od ponad pół wieku zajmują naczelne miejsce w doustnej terapii przeciwkrzepliwej. Mimo że ich stosowanie wymaga ścisłej kontroli dawkowania i wzmożonej czujności terapeutycznej, to profilaktyka powikłań zatorowo-zakrzepowych dotychczas nie oferowała innej alternatywy. Pojawienie się na rynku nowych doustnych antykoagulantów (dabigatran, riwaroksaban i apiksaban) daje możliwość doboru wygodniejszej i bardziej bezpiecznej dla pacjenta terapii. Dokonując wyboru dotyczącego przepisania jednego z nowych leków przeciwkrzepliwych zamiast warfaryny czy acenokumarolu, lekarz prowadzący musi zestawić potencjalne korzyści ze stosowania nowych środków, tj. mniejsze ograniczenia żywieniowe, brak konieczności monitorowania terapii, znaczącą, choć niewielką poprawę skuteczności działania, z potencjalnymi ograniczeniami, takimi jak brak zatwierdzonych, randomizowanych badań oraz mniejsza ilość danych na temat potencjalnych interakcji przy jednoczesnym stosowaniu innych leków oraz chorób współistniejących.
Słowa kluczowe: antagoniści witaminy Knowe doustne antykoagulantyinterakcje z żywnością i lekami