Tom 11, Nr 2 (2014)
Farmakoterapia chorób układu krążenia
Opublikowany online: 2014-05-16

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 1604
Wyświetlenia/pobrania artykułu 28096
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Interakcje antykoagulantów z lekami i żywnością — wskazówki dla lekarza praktyka

Lucyna Woźnicka-Leśkiewicz, Anna Wolska-Bułach, Andrzej Tykarski
DOI: 10.5603/chsin.v11i2.38300
Choroby Serca i Naczyń 2014;11(2):78-90.

Streszczenie

Leki z grupy antagonistów witaminy K od ponad pół wieku zajmują naczelne miejsce w doustnej terapii przeciwkrzepliwej. Mimo że ich stosowanie wymaga ścisłej kontroli dawkowania i wzmożonej czujności terapeutycznej, to profilaktyka powikłań zatorowo-zakrzepowych dotychczas nie oferowała innej alternatywy. Pojawienie się na rynku nowych doustnych antykoagulantów (dabigatran, riwaroksaban i apiksaban) daje możliwość doboru wygodniejszej i bardziej bezpiecznej dla pacjenta terapii. Dokonując wyboru dotyczącego przepisania jednego z nowych leków przeciwkrzepliwych zamiast warfaryny czy acenokumarolu, lekarz prowadzący musi zestawić potencjalne korzyści ze stosowania nowych środków, tj. mniejsze ograniczenia żywieniowe, brak konieczności monitorowania terapii, znaczącą, choć niewielką poprawę skuteczności działania, z potencjalnymi ograniczeniami, takimi jak brak zatwierdzonych, randomizowanych badań oraz mniejsza ilość danych na temat potencjalnych interakcji przy jednoczesnym stosowaniu innych leków oraz chorób współistniejących.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF