dostęp otwarty

Tom 11, Nr 1 (2014)
Farmakoterapia chorób układu krążenia
Opublikowany online: 2014-04-03
Pobierz cytowanie

Analiza właściwości przeciwpłytkowych wystandaryzowanego ekstraktu z pomidorów

Paweł Balsam, Marcin Grabowski
Choroby Serca i Naczyń 2014;11(1):1-6.

dostęp otwarty

Tom 11, Nr 1 (2014)
Farmakoterapia chorób układu krążenia
Opublikowany online: 2014-04-03

Streszczenie

Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD) są główną przyczyną zgonów. Nieprawidłowy styl życia, zła dieta i brak aktywności fizycznej prowadzą do wzrostu ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Rozwój CVD zależy od interakcji zmian miażdżycowych i tworzenia się skrzeplin z udziałem płytek krwi. W zmienionych miażdżycowo naczyniach płytki krwi mogą przylegać do komórek śródbłonka i wpływać na gromadzenie się leukocytów, co indukuje lokalny odczyn zapalny. Ze względu na taką patofizjologię, wtórnych do procesu miażdżycowego, incydentów naczyniowych przewlekłe hamowanie aktywności płytek (obecnie głównie za pomocą kwasu acetylosalicylowego) stanowi podstawę postępowania zarówno w prewencji wtórnej, czyli u osób już po incydentach klinicznych, jak i w prewencji pierwotnej — u pacjentów z grupy wysokiego ryzyka takich zdarzeń w przyszłości. Z punktu widzenia specjalistów od zdrowia publicznego nakłady na służbę zdrowia powinny być skierowane na prewencję pierwotną, głównie na ograniczenie czynników ryzyka CVD, w tym odpowiednią dietę. Właściwości przeciwpłytkowe lub przeciwkrzepliwe owoców i warzyw są słabo zbadane, chociaż efekt przeciwpłytkowy obserwowano już w składnikach następujących owoców: czarnych winogron, ananasa, truskawek, melona i kiwi oraz warzyw: czosnku, szalotki, pomidorów. Natomiast efekt fibrynolityczny obserwowano w przypadku składników kiwi i ananasów. Znaczna część badań dotyczyła zdrowotnych działań pomidorów i ich pochodnych. Pomidory zawierają bioaktywne składniki w postaci karotenoidów, takich jak likopen, oraz fenoli i nukleotydów. Elementy fenolowe pomidorów to flawanony i flawonole. Poza tym są źródłem witaminy E, witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Zawarty w pomidorach likopen i inne karotenoidy sprawiają, że są one źródłem przeciwutleniaczy. W badaniach dotyczących wpływu wystandaryzowanego ekstraktu z pomidorów na płytki krwi wykazano, że działa on przeciwagregacyjne. W 2009 roku Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywnościi Żywienia (EFSA) zatwierdziła wystandaryzowany rozpuszczalny w wodzie ekstrakt z pomidorów jako środek dietetyczny, który utrzymuje prawidłową agregację trombocytów. Zgodnie z powyższą rejestracją populacją docelową są dorośli w wieku 35–70 lat.

Streszczenie

Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD) są główną przyczyną zgonów. Nieprawidłowy styl życia, zła dieta i brak aktywności fizycznej prowadzą do wzrostu ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Rozwój CVD zależy od interakcji zmian miażdżycowych i tworzenia się skrzeplin z udziałem płytek krwi. W zmienionych miażdżycowo naczyniach płytki krwi mogą przylegać do komórek śródbłonka i wpływać na gromadzenie się leukocytów, co indukuje lokalny odczyn zapalny. Ze względu na taką patofizjologię, wtórnych do procesu miażdżycowego, incydentów naczyniowych przewlekłe hamowanie aktywności płytek (obecnie głównie za pomocą kwasu acetylosalicylowego) stanowi podstawę postępowania zarówno w prewencji wtórnej, czyli u osób już po incydentach klinicznych, jak i w prewencji pierwotnej — u pacjentów z grupy wysokiego ryzyka takich zdarzeń w przyszłości. Z punktu widzenia specjalistów od zdrowia publicznego nakłady na służbę zdrowia powinny być skierowane na prewencję pierwotną, głównie na ograniczenie czynników ryzyka CVD, w tym odpowiednią dietę. Właściwości przeciwpłytkowe lub przeciwkrzepliwe owoców i warzyw są słabo zbadane, chociaż efekt przeciwpłytkowy obserwowano już w składnikach następujących owoców: czarnych winogron, ananasa, truskawek, melona i kiwi oraz warzyw: czosnku, szalotki, pomidorów. Natomiast efekt fibrynolityczny obserwowano w przypadku składników kiwi i ananasów. Znaczna część badań dotyczyła zdrowotnych działań pomidorów i ich pochodnych. Pomidory zawierają bioaktywne składniki w postaci karotenoidów, takich jak likopen, oraz fenoli i nukleotydów. Elementy fenolowe pomidorów to flawanony i flawonole. Poza tym są źródłem witaminy E, witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Zawarty w pomidorach likopen i inne karotenoidy sprawiają, że są one źródłem przeciwutleniaczy. W badaniach dotyczących wpływu wystandaryzowanego ekstraktu z pomidorów na płytki krwi wykazano, że działa on przeciwagregacyjne. W 2009 roku Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywnościi Żywienia (EFSA) zatwierdziła wystandaryzowany rozpuszczalny w wodzie ekstrakt z pomidorów jako środek dietetyczny, który utrzymuje prawidłową agregację trombocytów. Zgodnie z powyższą rejestracją populacją docelową są dorośli w wieku 35–70 lat.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

płytki krwi, choroba niedokrwienna serca, ekstrakt z pomidorów

Informacje o artykule
Tytuł

Analiza właściwości przeciwpłytkowych wystandaryzowanego ekstraktu z pomidorów

Czasopismo

Choroby Serca i Naczyń

Numer

Tom 11, Nr 1 (2014)

Strony

1-6

Data publikacji on-line

2014-04-03

Rekord bibliograficzny

Choroby Serca i Naczyń 2014;11(1):1-6.

Słowa kluczowe

płytki krwi
choroba niedokrwienna serca
ekstrakt z pomidorów

Autorzy

Paweł Balsam
Marcin Grabowski

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k. ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.: +48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60,  e-mail: viamedica@viamedica.pl