Tom 8, Nr 1 (2011)
Prewencja
Opublikowany online: 2011-04-06
Rola żywności funkcjonalnej wzbogaconej o stanole roślinne w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego na tle miażdżycy
DOI: 10.5603/chsin.v8i1.18640
Choroby Serca i Naczyń 2011;8(1):25-30.
Streszczenie
Właściwe żywienie jest jedną z najważniejszych
metod profilaktyki miażdżycy i jej powikłań
klinicznych. Do głównych czynników ryzyka
choroby niedokrwiennej serca należy nieprawidłowe
stężenie cholesterolu frakcji LDL
w surowicy krwi. Jak wskazują liczne badania
światowe, szansę na jego obniżenie dają
produkty żywności funkcjonalnej, głównie
w postaci margaryn wzbogaconych o stanole/
/sterole roślinne. Zgodnie z wynikami badań
przyjmowanie dawki 2 g stanoli roślinnych jest
skuteczne w obniżaniu stężenia cholesterolu
frakcji LDL. Stanole zawarte w żywności nie
wykazują redukującego wpływu na stężenie
cholesterolu frakcji HDL (a w niektórych
przypadkach wręcz je zwiększają), stając się
szansą na leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej
dla pacjentów z otyłością typu androidalnego,
osób palących tytoń czy chorych na
cukrzycę typu 2 z towarzyszącą hipercholesterolemią.
Także podawanie z dietą przez 3 miesiące
stanoli roślinnych w żywieniu 6-letnich
dzieci przynosi korzystne efekty hipolipemiczne.
Udowodniono również, że jeśli pacjenci z hipercholesterolemią są leczeni statynami,
to — niezależnie od dawki — dodanie do ich
diety stanoli powoduje dodatkowo obniżenie
o 10% stężenia cholesterolu frakcji LDL. Wynika
z tego, że zastosowanie steroli roślinnych
występujących w żywności jest niezwykle
obiecujące w prewencji chorób układu krążenia.
Potwierdza to zalecenie Adult Treatment
Panel III, w którym, w celu obniżenia ryzyka wystąpienia
chorób układu sercowo-naczyniowego
na podłożu miażdżycy, zaleca się regularne
spożywanie produktów spożywczych
wzbogaconych o stanole i sterole roślinne
w ilości 2 g dziennie.
Choroby Serca i Naczyń 2011, 8 (1), 25–30
Choroby Serca i Naczyń 2011, 8 (1), 25–30
Słowa kluczowe: stanole roślinneprofilaktyka chorób układu krążeniażywność funkcjonalna