dostęp otwarty

Tom 8, Nr 1 (2011)
Prewencja
Opublikowany online: 2011-04-06
Pobierz cytowanie

Rola żywności funkcjonalnej wzbogaconej o stanole roślinne w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego na tle miażdżycy

Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Andrzej Tykarski
Choroby Serca i Naczyń 2011;8(1):25-30.

dostęp otwarty

Tom 8, Nr 1 (2011)
Prewencja
Opublikowany online: 2011-04-06

Streszczenie

Właściwe żywienie jest jedną z najważniejszych metod profilaktyki miażdżycy i jej powikłań klinicznych. Do głównych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca należy nieprawidłowe stężenie cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi. Jak wskazują liczne badania światowe, szansę na jego obniżenie dają produkty żywności funkcjonalnej, głównie w postaci margaryn wzbogaconych o stanole/ /sterole roślinne. Zgodnie z wynikami badań przyjmowanie dawki 2 g stanoli roślinnych jest skuteczne w obniżaniu stężenia cholesterolu frakcji LDL. Stanole zawarte w żywności nie wykazują redukującego wpływu na stężenie cholesterolu frakcji HDL (a w niektórych przypadkach wręcz je zwiększają), stając się szansą na leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej dla pacjentów z otyłością typu androidalnego, osób palących tytoń czy chorych na cukrzycę typu 2 z towarzyszącą hipercholesterolemią. Także podawanie z dietą przez 3 miesiące stanoli roślinnych w żywieniu 6-letnich dzieci przynosi korzystne efekty hipolipemiczne. Udowodniono również, że jeśli pacjenci z hipercholesterolemią są leczeni statynami, to — niezależnie od dawki — dodanie do ich diety stanoli powoduje dodatkowo obniżenie o 10% stężenia cholesterolu frakcji LDL. Wynika z tego, że zastosowanie steroli roślinnych występujących w żywności jest niezwykle obiecujące w prewencji chorób układu krążenia. Potwierdza to zalecenie Adult Treatment Panel III, w którym, w celu obniżenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego na podłożu miażdżycy, zaleca się regularne spożywanie produktów spożywczych wzbogaconych o stanole i sterole roślinne w ilości 2 g dziennie.
Choroby Serca i Naczyń 2011, 8 (1), 25–30

Streszczenie

Właściwe żywienie jest jedną z najważniejszych metod profilaktyki miażdżycy i jej powikłań klinicznych. Do głównych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca należy nieprawidłowe stężenie cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi. Jak wskazują liczne badania światowe, szansę na jego obniżenie dają produkty żywności funkcjonalnej, głównie w postaci margaryn wzbogaconych o stanole/ /sterole roślinne. Zgodnie z wynikami badań przyjmowanie dawki 2 g stanoli roślinnych jest skuteczne w obniżaniu stężenia cholesterolu frakcji LDL. Stanole zawarte w żywności nie wykazują redukującego wpływu na stężenie cholesterolu frakcji HDL (a w niektórych przypadkach wręcz je zwiększają), stając się szansą na leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej dla pacjentów z otyłością typu androidalnego, osób palących tytoń czy chorych na cukrzycę typu 2 z towarzyszącą hipercholesterolemią. Także podawanie z dietą przez 3 miesiące stanoli roślinnych w żywieniu 6-letnich dzieci przynosi korzystne efekty hipolipemiczne. Udowodniono również, że jeśli pacjenci z hipercholesterolemią są leczeni statynami, to — niezależnie od dawki — dodanie do ich diety stanoli powoduje dodatkowo obniżenie o 10% stężenia cholesterolu frakcji LDL. Wynika z tego, że zastosowanie steroli roślinnych występujących w żywności jest niezwykle obiecujące w prewencji chorób układu krążenia. Potwierdza to zalecenie Adult Treatment Panel III, w którym, w celu obniżenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego na podłożu miażdżycy, zaleca się regularne spożywanie produktów spożywczych wzbogaconych o stanole i sterole roślinne w ilości 2 g dziennie.
Choroby Serca i Naczyń 2011, 8 (1), 25–30
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

stanole roślinne; profilaktyka chorób układu krążenia; żywność funkcjonalna

Informacje o artykule
Tytuł

Rola żywności funkcjonalnej wzbogaconej o stanole roślinne w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego na tle miażdżycy

Czasopismo

Choroby Serca i Naczyń

Numer

Tom 8, Nr 1 (2011)

Strony

25-30

Data publikacji on-line

2011-04-06

Rekord bibliograficzny

Choroby Serca i Naczyń 2011;8(1):25-30.

Słowa kluczowe

stanole roślinne
profilaktyka chorób układu krążenia
żywność funkcjonalna

Autorzy

Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska
Andrzej Tykarski

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

 

Wydawcą serwisu jest  "Via Medica sp. z o.o." sp.k. ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.: +48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60,  e-mail: viamedica@viamedica.pl