Tom 8, Nr 1 (2011)
Prewencja
Opublikowany online: 2011-04-06

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 2901
Wyświetlenia/pobrania artykułu 7909
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Rola żywności funkcjonalnej wzbogaconej o stanole roślinne w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego na tle miażdżycy

Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Andrzej Tykarski
DOI: 10.5603/chsin.v8i1.18640
Choroby Serca i Naczyń 2011;8(1):25-30.

Streszczenie

Właściwe żywienie jest jedną z najważniejszych metod profilaktyki miażdżycy i jej powikłań klinicznych. Do głównych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca należy nieprawidłowe stężenie cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi. Jak wskazują liczne badania światowe, szansę na jego obniżenie dają produkty żywności funkcjonalnej, głównie w postaci margaryn wzbogaconych o stanole/ /sterole roślinne. Zgodnie z wynikami badań przyjmowanie dawki 2 g stanoli roślinnych jest skuteczne w obniżaniu stężenia cholesterolu frakcji LDL. Stanole zawarte w żywności nie wykazują redukującego wpływu na stężenie cholesterolu frakcji HDL (a w niektórych przypadkach wręcz je zwiększają), stając się szansą na leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej dla pacjentów z otyłością typu androidalnego, osób palących tytoń czy chorych na cukrzycę typu 2 z towarzyszącą hipercholesterolemią. Także podawanie z dietą przez 3 miesiące stanoli roślinnych w żywieniu 6-letnich dzieci przynosi korzystne efekty hipolipemiczne. Udowodniono również, że jeśli pacjenci z hipercholesterolemią są leczeni statynami, to — niezależnie od dawki — dodanie do ich diety stanoli powoduje dodatkowo obniżenie o 10% stężenia cholesterolu frakcji LDL. Wynika z tego, że zastosowanie steroli roślinnych występujących w żywności jest niezwykle obiecujące w prewencji chorób układu krążenia. Potwierdza to zalecenie Adult Treatment Panel III, w którym, w celu obniżenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego na podłożu miażdżycy, zaleca się regularne spożywanie produktów spożywczych wzbogaconych o stanole i sterole roślinne w ilości 2 g dziennie.
Choroby Serca i Naczyń 2011, 8 (1), 25–30

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF