Tom 7, Nr 2 (2010)
Choroba wieńcowa
Opublikowany online: 2010-06-28
Znaczenie fibrynogenu i właściwości reologicznych krwi w miażdżycy i chorobie wieńcowej
Choroby Serca i Naczyń 2010;7(2):62-71.
Streszczenie
Wzrost stężenia fibrynogenu oraz lepkości krwi
i osocza towarzyszy wielu czynnikom ryzyka miażdżycy,
takim jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze,
otyłość, płeć męska, wiek, palenie tytoniu czy niewydolność
nerek. Wyniki badań dokumentujących
te obserwacje wskazują, że wymienione czynniki
ryzyka można sprowadzić do ich wpływu na właściwości
reologiczne krwi. Mimo że czynniki ryzyka
oddziałują na cały układ naczyniowy, to lokalizacja
zmian miażdżycowych nie jest przypadkowa. Należy
zauważyć, że złogi miażdżycowe charakteryzują
się ściśle określoną lokalizacją, jaką są okolice
odejścia gałęzi bocznych, ściany boczne bifurkacji
czy krzywizny wewnętrzne tętnic. Miejsca te określa
się jako punkty ryzyka, w których dochodzi do
formowania się przepływów wtórnych powodujących,
że na ścianę naczynia działają małe naprężenia
ścinające. Na profil przepływu ma wpływ nie tylko
geometria naczyń, ale również reologiczne właściwości
krwi zależne w dużej mierze od stężenia
fibrynogenu. Wzrost stężenia fibrynogenu, lepkości
krwi pełnej i osocza powodują, że w miejscach zaburzonych
przepływów dochodzi do dłuższego
zalegania krwi, a tym samym zachodzą warunki
sprzyjające retencji i przenikaniu krwiopochodnych cząsteczek aterogennych (monocytów, leukocytów,
płytek krwi, lipidów) do błony wewnętrznej tętnic.
Zjawisko to odgrywa ważną rolę w biologii naczyń
i stanowi istotny mechanizm w procesie powstawania
blaszek miażdżycowych. Dlatego oznaczenie
stężenia fibrynogenu, wartości hematokrytu i lepkości
osocza niezależnie od profilu lipidowego powinno
być uwzględnione w panelu badań służących
ocenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Choroby Serca i Naczyń 2010, 7 (2), 62-71
Choroby Serca i Naczyń 2010, 7 (2), 62-71
Słowa kluczowe: ibrynogenhemoreologiamiażdżycachoroba wieńcowa