dostęp otwarty

Tom 18, Nr 1 (2014)
Artykuły redakcyjne
Opublikowany online: 2014-09-19
Pobierz cytowanie

Wpływ kawy, herbaty, kakao na ciśnienie tętnicze i układ sercowo-naczyniowy

Jerzy Głuszek, Teresa Kosicka
Nadciśnienie tętnicze 2014;18(1):1-8.

dostęp otwarty

Tom 18, Nr 1 (2014)
Artykuły redakcyjne
Opublikowany online: 2014-09-19

Streszczenie

Kawa, herbata, kakao należą, poza wodą, do najbardziej rozpowszechnionych napojów spożywanych na świecie. Mimo że piśmiennictwo poświęcone wpływowi tych napojów na stan zdrowia człowieka jest bardzo duże, ciągle jednak wiele oddziaływań kawy, herbaty, kakao na układ sercowo-naczyniowy jest przedmiotem niezakończonych jeszcze badań. Jednorazowe spożycie kawy podnosi ciśnienie tętnicze, może wyzwolić zaburzenia rytmu serca, a nawet zawał serca. Natomiast codzienne wieloletnie picie kawy zmniejsza ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych i nie stwarza niebezpieczeństwa rozwoju nadciśnienia tętniczego. Nawykowe picie kawy zmniejsza również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Korzystne dla zdrowia jest także picie herbaty, zwłaszcza zielonej. Zawarte w nich katechiny zmniejszają częstość zawałów serca i udarów mózgu. Gorzka czekolada poprawia funkcję śródbłonka naczyniowego, obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza insulinooporność.

Streszczenie

Kawa, herbata, kakao należą, poza wodą, do najbardziej rozpowszechnionych napojów spożywanych na świecie. Mimo że piśmiennictwo poświęcone wpływowi tych napojów na stan zdrowia człowieka jest bardzo duże, ciągle jednak wiele oddziaływań kawy, herbaty, kakao na układ sercowo-naczyniowy jest przedmiotem niezakończonych jeszcze badań. Jednorazowe spożycie kawy podnosi ciśnienie tętnicze, może wyzwolić zaburzenia rytmu serca, a nawet zawał serca. Natomiast codzienne wieloletnie picie kawy zmniejsza ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych i nie stwarza niebezpieczeństwa rozwoju nadciśnienia tętniczego. Nawykowe picie kawy zmniejsza również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Korzystne dla zdrowia jest także picie herbaty, zwłaszcza zielonej. Zawarte w nich katechiny zmniejszają częstość zawałów serca i udarów mózgu. Gorzka czekolada poprawia funkcję śródbłonka naczyniowego, obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza insulinooporność.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

kawa, herbata, kakao, nadciśnienie tętnicze, choroby sercowo-naczyniowe

Informacje o artykule
Tytuł

Wpływ kawy, herbaty, kakao na ciśnienie tętnicze i układ sercowo-naczyniowy

Czasopismo

Arterial Hypertension

Numer

Tom 18, Nr 1 (2014)

Strony

1-8

Data publikacji on-line

2014-09-19

Rekord bibliograficzny

Nadciśnienie tętnicze 2014;18(1):1-8.

Słowa kluczowe

kawa
herbata
kakao
nadciśnienie tętnicze
choroby sercowo-naczyniowe

Autorzy

Jerzy Głuszek
Teresa Kosicka

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Nadciśnienie Tętnicze dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl