Tom 17, Nr 5 (2013)
Artykuły poglądowe
Opublikowany online: 2014-01-27
Pobierz cytowanie

Wybrane produkty spożywcze, które mogą powodować wzrost ciśnienia tętniczego

Magdalena Bartmańska, Marcin Adamczak, Andrzej Więcek
Nadciśnienie tętnicze 2013;17(5):384-392.
Tom 17, Nr 5 (2013)
Artykuły poglądowe
Opublikowany online: 2014-01-27

Streszczenie

W niniejszym artykule omówiono wybrane grupy produktów żywnościowych, których spożycie może spowodować wzrost ciśnienia tętniczego. W doświadczeniach na zwierzętach i badaniach klinicznych wykazano, że jednorazowe spożycie posiłku z dużą zawartością sodu powoduje wzrost natremii, który może przyczynić się do wzrostu ciśnienia tętniczego w następstwie niekorzystnego wpływu sodu na właściwości fizyczne i czynność śródbłonka naczyń. Do produktów spożywczych o właściwościach hipertensynogennych należy zaliczyć także napoje energetyzujące, w których skład wchodzą m.in. kofeina, tauryna, inozytol oraz duża ilość cukru. W badaniach klinicznych wykazano, że spożycie większej ilości napojów energetyzujących powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. Produkty spożywcze zawierające wyciąg z korzenia lukrecji mają również działanie hipertensynogenne. Lukrecja zawiera w swoim składzie kwas glicyryzynowy, którego metabolit — kwas glicyretynowy — posiada właściwości podobne do mineralokortykoidów. Z tego powodu nie powinien dziwić fakt, że spożycie produktów zawierających lukrecję powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. Unikanie spożywania, nawet jednorazowego, opisanych w tym artykule produktów żywnościowych o działaniu hipertensynogennym powinno stanowić jedno z ważnych zaleceń leczenia niefarmakologicznego nadciśnienia tętniczego.

Streszczenie

W niniejszym artykule omówiono wybrane grupy produktów żywnościowych, których spożycie może spowodować wzrost ciśnienia tętniczego. W doświadczeniach na zwierzętach i badaniach klinicznych wykazano, że jednorazowe spożycie posiłku z dużą zawartością sodu powoduje wzrost natremii, który może przyczynić się do wzrostu ciśnienia tętniczego w następstwie niekorzystnego wpływu sodu na właściwości fizyczne i czynność śródbłonka naczyń. Do produktów spożywczych o właściwościach hipertensynogennych należy zaliczyć także napoje energetyzujące, w których skład wchodzą m.in. kofeina, tauryna, inozytol oraz duża ilość cukru. W badaniach klinicznych wykazano, że spożycie większej ilości napojów energetyzujących powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. Produkty spożywcze zawierające wyciąg z korzenia lukrecji mają również działanie hipertensynogenne. Lukrecja zawiera w swoim składzie kwas glicyryzynowy, którego metabolit — kwas glicyretynowy — posiada właściwości podobne do mineralokortykoidów. Z tego powodu nie powinien dziwić fakt, że spożycie produktów zawierających lukrecję powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. Unikanie spożywania, nawet jednorazowego, opisanych w tym artykule produktów żywnościowych o działaniu hipertensynogennym powinno stanowić jedno z ważnych zaleceń leczenia niefarmakologicznego nadciśnienia tętniczego.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

ciśnienie tętnicze, produkty spożywcze z dużą zawartością soli, napoje energetyzujące, lukrecja

Informacje o artykule
Tytuł

Wybrane produkty spożywcze, które mogą powodować wzrost ciśnienia tętniczego

Czasopismo

Arterial Hypertension

Numer

Tom 17, Nr 5 (2013)

Strony

384-392

Data publikacji on-line

2014-01-27

Rekord bibliograficzny

Nadciśnienie tętnicze 2013;17(5):384-392.

Słowa kluczowe

ciśnienie tętnicze
produkty spożywcze z dużą zawartością soli
napoje energetyzujące
lukrecja

Autorzy

Magdalena Bartmańska
Marcin Adamczak
Andrzej Więcek

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Nadciśnienie Tętnicze dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl