Vol 16, No 4 (2012)
Original paper
Published online: 2012-10-17
Czy pielęgniarki są przygotowane do samodzielnego poradnictwa na temat zaleceń dietetycznych stosowanych w prewencji nadciśnienia tętniczego?
Nadciśnienie tętnicze 2012;16(4):194-203.
Abstract
Wstęp Modyfikacja sposobu odżywiania (w tym zastosowanie
diety DASH) stwarza szansę redukcji ryzyka
rozwoju nadciśnienia. Celem badań była ocena
wiedzy pielęgniarek dotycząca zaleceń dietetycznych
stosowanych w prewencji nadciśnienia.
Materiał i metody Badania przeprowadzono w latach
2007–2009 w grupie 1108 osób (K: 1089, M: 19,
w wieku 21–60 lat). W badaniu zastosowano metodę
sondażu diagnostycznego. Narzędzie badawcze stanowił
autorski kwestionariusz.
Wyniki Zalecaną podaż soli poprawnie wskazało
88,6% respondentów, natomiast wpływ redukcji podaży sodu na wartość ciśnienia tętniczego był znany 36,5% badanych. Znajomość diety DASH wykazała
co dwudziesta osoba (5,1%). Wpływ kwasów tłuszczowych
omega-3 prawidłowo wskazało 40,4%, natomiast
ich źródła 63,4% respondentów. Znamiennie
częściej poprawnych wskazań dokonywali mieszkańcy
miast (p < 0,05) oraz licencjaci pielęgniarstwa
(p < 0,001). Nie stwierdzono istotnego wpływu: wieku,
sytuacji rodzinnej, stażu i stanowiska pracy oraz
pozostałych form kształcenia podyplomowego na
odpowiedzi udzielone przez badanych.
Wnioski Badani respondenci wykazali umiarkowaną
znajomość zaleceń dietetycznych stosowanych
w profilaktyce nadciśnienia. Niezbędne jest regularne,
uaktualniające szkolenie pielęgniarek na temat
poruszanych zagadnień.
diety DASH) stwarza szansę redukcji ryzyka
rozwoju nadciśnienia. Celem badań była ocena
wiedzy pielęgniarek dotycząca zaleceń dietetycznych
stosowanych w prewencji nadciśnienia.
Materiał i metody Badania przeprowadzono w latach
2007–2009 w grupie 1108 osób (K: 1089, M: 19,
w wieku 21–60 lat). W badaniu zastosowano metodę
sondażu diagnostycznego. Narzędzie badawcze stanowił
autorski kwestionariusz.
Wyniki Zalecaną podaż soli poprawnie wskazało
88,6% respondentów, natomiast wpływ redukcji podaży sodu na wartość ciśnienia tętniczego był znany 36,5% badanych. Znajomość diety DASH wykazała
co dwudziesta osoba (5,1%). Wpływ kwasów tłuszczowych
omega-3 prawidłowo wskazało 40,4%, natomiast
ich źródła 63,4% respondentów. Znamiennie
częściej poprawnych wskazań dokonywali mieszkańcy
miast (p < 0,05) oraz licencjaci pielęgniarstwa
(p < 0,001). Nie stwierdzono istotnego wpływu: wieku,
sytuacji rodzinnej, stażu i stanowiska pracy oraz
pozostałych form kształcenia podyplomowego na
odpowiedzi udzielone przez badanych.
Wnioski Badani respondenci wykazali umiarkowaną
znajomość zaleceń dietetycznych stosowanych
w profilaktyce nadciśnienia. Niezbędne jest regularne,
uaktualniające szkolenie pielęgniarek na temat
poruszanych zagadnień.
Keywords: dietapielęgniarkaporadnictwoprewencja pierwotnanadciśnienie tętnicze