open access
Czy pielęgniarki są przygotowane do samodzielnego poradnictwa na temat zaleceń dietetycznych stosowanych w prewencji nadciśnienia tętniczego?
open access
Abstract
diety DASH) stwarza szansę redukcji ryzyka
rozwoju nadciśnienia. Celem badań była ocena
wiedzy pielęgniarek dotycząca zaleceń dietetycznych
stosowanych w prewencji nadciśnienia.
Materiał i metody Badania przeprowadzono w latach
2007–2009 w grupie 1108 osób (K: 1089, M: 19,
w wieku 21–60 lat). W badaniu zastosowano metodę
sondażu diagnostycznego. Narzędzie badawcze stanowił
autorski kwestionariusz.
Wyniki Zalecaną podaż soli poprawnie wskazało
88,6% respondentów, natomiast wpływ redukcji podaży sodu na wartość ciśnienia tętniczego był znany 36,5% badanych. Znajomość diety DASH wykazała
co dwudziesta osoba (5,1%). Wpływ kwasów tłuszczowych
omega-3 prawidłowo wskazało 40,4%, natomiast
ich źródła 63,4% respondentów. Znamiennie
częściej poprawnych wskazań dokonywali mieszkańcy
miast (p < 0,05) oraz licencjaci pielęgniarstwa
(p < 0,001). Nie stwierdzono istotnego wpływu: wieku,
sytuacji rodzinnej, stażu i stanowiska pracy oraz
pozostałych form kształcenia podyplomowego na
odpowiedzi udzielone przez badanych.
Wnioski Badani respondenci wykazali umiarkowaną
znajomość zaleceń dietetycznych stosowanych
w profilaktyce nadciśnienia. Niezbędne jest regularne,
uaktualniające szkolenie pielęgniarek na temat
poruszanych zagadnień.
Abstract
diety DASH) stwarza szansę redukcji ryzyka
rozwoju nadciśnienia. Celem badań była ocena
wiedzy pielęgniarek dotycząca zaleceń dietetycznych
stosowanych w prewencji nadciśnienia.
Materiał i metody Badania przeprowadzono w latach
2007–2009 w grupie 1108 osób (K: 1089, M: 19,
w wieku 21–60 lat). W badaniu zastosowano metodę
sondażu diagnostycznego. Narzędzie badawcze stanowił
autorski kwestionariusz.
Wyniki Zalecaną podaż soli poprawnie wskazało
88,6% respondentów, natomiast wpływ redukcji podaży sodu na wartość ciśnienia tętniczego był znany 36,5% badanych. Znajomość diety DASH wykazała
co dwudziesta osoba (5,1%). Wpływ kwasów tłuszczowych
omega-3 prawidłowo wskazało 40,4%, natomiast
ich źródła 63,4% respondentów. Znamiennie
częściej poprawnych wskazań dokonywali mieszkańcy
miast (p < 0,05) oraz licencjaci pielęgniarstwa
(p < 0,001). Nie stwierdzono istotnego wpływu: wieku,
sytuacji rodzinnej, stażu i stanowiska pracy oraz
pozostałych form kształcenia podyplomowego na
odpowiedzi udzielone przez badanych.
Wnioski Badani respondenci wykazali umiarkowaną
znajomość zaleceń dietetycznych stosowanych
w profilaktyce nadciśnienia. Niezbędne jest regularne,
uaktualniające szkolenie pielęgniarek na temat
poruszanych zagadnień.
Keywords
dieta, pielęgniarka, poradnictwo, prewencja pierwotna, nadciśnienie tętnicze
Title
Czy pielęgniarki są przygotowane do samodzielnego poradnictwa na temat zaleceń dietetycznych stosowanych w prewencji nadciśnienia tętniczego?
Journal
Issue
Article type
Original paper
Pages
194-203
Published online
2012-10-17
Page views
1184
Article views/downloads
3504
Bibliographic record
Nadciśnienie tętnicze 2012;16(4):194-203.
Keywords
dieta
pielęgniarka
poradnictwo
prewencja pierwotna
nadciśnienie tętnicze
Authors
Hanna Grabowska
Władysław Grabowski
Aleksandra Gaworska-Krzemińska
Dariusz Świetlik
Krzysztof Narkiewicz