dostęp otwarty

Tom 15, Nr 3 (2011)
Artykuły poglądowe
Opublikowany online: 2011-09-01
Pobierz cytowanie

Interakcje między lekami hipotensyjnymi i żywnością

Lucyna Woźnicka-Leśkiewicz, Anna Wolska-Bułach, Anna Posadzy-Małaczyńska
Nadciśnienie tętnicze 2011;15(3):201-209.

dostęp otwarty

Tom 15, Nr 3 (2011)
Artykuły poglądowe
Opublikowany online: 2011-09-01

Streszczenie

Celem terapeutycznym podawania doustnych leków hipotensyjnych jest osiągnięcie przez nie maksymalnego stężenia we krwi. Dzięki dobrej biodostępności uzyskuje się wtedy odpowiedni dla dawki efekt leczniczy. Spośród wielu czynników, które stoją na przeszkodzie w realizacji tego celu wymienia się interakcję leku z żywnością. Interakcje między żywnością i lekami mogą mieć znaczący wpływ na powodzenie terapii lekowej i na skutki uboczne wielu leków. Problem interakcji żywność-lek podnoszony jest od kilkudziesięciu lat, ale nie był on dostatecznie eksponowany i znany zarówno lekarzom, jak i farmaceutom, ponieważ wciąż brakuje szeroko prowadzonych badań w tym zakresie.
Nadciśnienie Tętnicze 2011, tom 15, nr 3, strony 201–209.

Streszczenie

Celem terapeutycznym podawania doustnych leków hipotensyjnych jest osiągnięcie przez nie maksymalnego stężenia we krwi. Dzięki dobrej biodostępności uzyskuje się wtedy odpowiedni dla dawki efekt leczniczy. Spośród wielu czynników, które stoją na przeszkodzie w realizacji tego celu wymienia się interakcję leku z żywnością. Interakcje między żywnością i lekami mogą mieć znaczący wpływ na powodzenie terapii lekowej i na skutki uboczne wielu leków. Problem interakcji żywność-lek podnoszony jest od kilkudziesięciu lat, ale nie był on dostatecznie eksponowany i znany zarówno lekarzom, jak i farmaceutom, ponieważ wciąż brakuje szeroko prowadzonych badań w tym zakresie.
Nadciśnienie Tętnicze 2011, tom 15, nr 3, strony 201–209.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

leki hipotensyjne; żywność i napoje; nadciśnienie tętnicze

Informacje o artykule
Tytuł

Interakcje między lekami hipotensyjnymi i żywnością

Czasopismo

Arterial Hypertension

Numer

Tom 15, Nr 3 (2011)

Strony

201-209

Data publikacji on-line

2011-09-01

Rekord bibliograficzny

Nadciśnienie tętnicze 2011;15(3):201-209.

Słowa kluczowe

leki hipotensyjne
żywność i napoje
nadciśnienie tętnicze

Autorzy

Lucyna Woźnicka-Leśkiewicz
Anna Wolska-Bułach
Anna Posadzy-Małaczyńska

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Nadciśnienie Tętnicze dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl