dostęp otwarty

Tom 6, Nr 2 (2002)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2002-04-25
Pobierz cytowanie

Czy istnieje bezpośrednia zależność między stężeniem leptyny a wartościami ciśnienia tętniczego u otyłych kobiet z nadciśnieniem tętniczym - wpływ insulinemii i metody oceny stopnia otyłości

Magdalena Kujawska-Łuczak, Paweł Bogdański, Danuta Pupek-Musialik
Nadciśnienie tętnicze 2002;6(2):99-112.

dostęp otwarty

Tom 6, Nr 2 (2002)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2002-04-25

Streszczenie

Wstęp Wykazano, że hiperinsulinemia jest jednym z najważniejszych czynników uczestniczących w patogenezie nadciśnienia tętniczego związanego z otyłością. Leptyna jest peptydem produkowanym w obrębie tkanki tłuszczowej, który uczestniczy w regulacji poboru pożywienia oraz wydatkowania energii. Ostatnio rozważa się udział leptyny w kształtowaniu ciśnienia tętniczego przede wszystkim poprzez aktywację układu współczulnego oraz swoiste działanie mitogenne.
Materiał i metody W badaniu wzięło udział 30 otyłych kobiet z nadciśnieniem tętniczym (grupa 1), w wieku 40,7 ± 7,5 roku, wskaźnik masy ciała (BMI) 35,4 ± 4,9 kg/m2, które porównano z 30 otyłymi kobietami z prawidłowymi wartościami ciśnienia tętniczego (grupa 2), w wieku 37,9 ± 6,9 roku, BMI 36,3 ± 5,8 kg/m2. Grupę kontrolną stanowiło 10 szczupłych kobiet z prawidłowymi wartościami ciśnienia. We wszystkich grupach mierzono wartości skurczowego (SBP) i rozkurczowego (DBP) ciśnienia tętniczego, wskaźnik talia:biodra (WHR). Stężenia insuliny i leptyny na czczo oceniano metodą RIA, zaś stężenie glukozy i parametrów gospodarki lipidowej - testami komercyjnymi. Otrzymane wyniki analizowano metodą regresji wieloczynnikowej.
Wyniki W grupie otyłych kobiet z nadciśnieniem tętniczym stwierdzono znamiennie wyższe wartości WHR oraz stężenia leptyny i insuliny niż u otyłych kobiet bez nadciśnienia tętniczego. W obu badanych grupach stwierdzono istotne dodatnie korelacje między stężeniem leptyny a BMI, zawartością tłuszczu, SBP, DBP oraz stężeniem insuliny. W grupie 1 po uwzględnieniu BMI i stężenia insuliny stężenie leptyny pozostało niezależnym predyktorem wielkości DBP, jednak zależność ta zanikła po uwzględnieniu zawartości tłuszczu jako miary stopnia otyłości.
Wnioski W badaniu nie potwierdzono bezpośredniego związku między stężeniem leptyny a wartościami ciśnienia tętniczego. Stopień otyłości i stężenie insuliny pozostają najważniejszymi czynnikami rozwoju nadciśnienia tętniczego związanego z otyłością.

Streszczenie

Wstęp Wykazano, że hiperinsulinemia jest jednym z najważniejszych czynników uczestniczących w patogenezie nadciśnienia tętniczego związanego z otyłością. Leptyna jest peptydem produkowanym w obrębie tkanki tłuszczowej, który uczestniczy w regulacji poboru pożywienia oraz wydatkowania energii. Ostatnio rozważa się udział leptyny w kształtowaniu ciśnienia tętniczego przede wszystkim poprzez aktywację układu współczulnego oraz swoiste działanie mitogenne.
Materiał i metody W badaniu wzięło udział 30 otyłych kobiet z nadciśnieniem tętniczym (grupa 1), w wieku 40,7 ± 7,5 roku, wskaźnik masy ciała (BMI) 35,4 ± 4,9 kg/m2, które porównano z 30 otyłymi kobietami z prawidłowymi wartościami ciśnienia tętniczego (grupa 2), w wieku 37,9 ± 6,9 roku, BMI 36,3 ± 5,8 kg/m2. Grupę kontrolną stanowiło 10 szczupłych kobiet z prawidłowymi wartościami ciśnienia. We wszystkich grupach mierzono wartości skurczowego (SBP) i rozkurczowego (DBP) ciśnienia tętniczego, wskaźnik talia:biodra (WHR). Stężenia insuliny i leptyny na czczo oceniano metodą RIA, zaś stężenie glukozy i parametrów gospodarki lipidowej - testami komercyjnymi. Otrzymane wyniki analizowano metodą regresji wieloczynnikowej.
Wyniki W grupie otyłych kobiet z nadciśnieniem tętniczym stwierdzono znamiennie wyższe wartości WHR oraz stężenia leptyny i insuliny niż u otyłych kobiet bez nadciśnienia tętniczego. W obu badanych grupach stwierdzono istotne dodatnie korelacje między stężeniem leptyny a BMI, zawartością tłuszczu, SBP, DBP oraz stężeniem insuliny. W grupie 1 po uwzględnieniu BMI i stężenia insuliny stężenie leptyny pozostało niezależnym predyktorem wielkości DBP, jednak zależność ta zanikła po uwzględnieniu zawartości tłuszczu jako miary stopnia otyłości.
Wnioski W badaniu nie potwierdzono bezpośredniego związku między stężeniem leptyny a wartościami ciśnienia tętniczego. Stopień otyłości i stężenie insuliny pozostają najważniejszymi czynnikami rozwoju nadciśnienia tętniczego związanego z otyłością.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

nadciśnienie tętnicze; otyłość; leptyna; insulina

Informacje o artykule
Tytuł

Czy istnieje bezpośrednia zależność między stężeniem leptyny a wartościami ciśnienia tętniczego u otyłych kobiet z nadciśnieniem tętniczym - wpływ insulinemii i metody oceny stopnia otyłości

Czasopismo

Arterial Hypertension

Numer

Tom 6, Nr 2 (2002)

Strony

99-112

Data publikacji on-line

2002-04-25

Rekord bibliograficzny

Nadciśnienie tętnicze 2002;6(2):99-112.

Słowa kluczowe

nadciśnienie tętnicze
otyłość
leptyna
insulina

Autorzy

Magdalena Kujawska-Łuczak
Paweł Bogdański
Danuta Pupek-Musialik

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Nadciśnienie Tętnicze dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl