dostęp otwarty

Tom 6, Nr 3 (2002)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2002-07-01
Pobierz cytowanie

Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn

Monika Stołyhwo, Jerzy Bellwon, Joanna Giecewicz, Krzysztof Gofron, Andrzej Stołyhwo, Andrzej Rynkiewicz
Nadciśnienie tętnicze 2002;6(3):187-194.

dostęp otwarty

Tom 6, Nr 3 (2002)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2002-07-01

Streszczenie

Wstęp Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) pochodzenia morskiego może obniżać ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Jednakże wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 PUFA jest nadal kontrowersyjny. Celem pracy było zbadanie zależności pomiędzy ciśnieniem tętniczym a zawartością kwasów z rodziny n-3 i n-6 kwasów tłuszczowych w surowicy i erytrocytach u zdrowych mężczyzn.
Materiał i metody Podczas rutynowych badań okresowych zbadano 21 mężczyzn w wieku 58,5 ± 9 lat. Ciśnienie tętnicze skurczowe (SBP), rozkurczowe (DBP) i średnie (MAP) oceniano jako średnie ciśnienie z dwóch pomiarów - obecnego badania oraz poprzedniego sprzed 5–6 lat i wynosiło: skurczowe (SBP 134,8 ± 19 mm Hg), rozkurczowe (DBP 84,0 ± 10 mm Hg) i średnie (MAP 100,9 ± 12 mm Hg). Skład kwasów tłuszczowych PUFA n-3 i n-6 w krwinkach czerwonych i surowicy oznaczano techniką wysokosprawnej chromatografii gazowej HR-GC.
Wyniki W składzie badanych kwasów tłuszczowych krwinek czerwonych jedynie C20:5 n-3 PUFA wykazywał istotną ujemną korelację z DBP (r = &#8211;0,44, p < 0,05). Spośród składu kwasów tłuszczowych w surowicy stwierdzono istotną ujemną korelację ciśnień SBP, DBP i MAP z sumą kwasów tłuszczowych rodziny n-3 PUFA (C18:4, C20:4, C20:5, C22:5, C22:6) r = -0,57, p < 0,02, r = &#8211;0,65, p < 0,01 i r = &#8211;0,62, p < 0,01 odpowiednio dla SBP, DBP i MAP oraz sumy n-6 PUFA (C18:3, C20:3, C20:4,C22:4, C22:5) r = &#8211;0,63, p < 0,01; r = &#8211;0,67, p < 0,01; r = 0,66 i p < 0,005 odpowiednio dla SBP, DBP i MAP). Stwierdzono także istotną ujemną korelację pomiędzy DBP oraz EPA (C20:5) w surowicy (r = &#8211;0,51, p < 0,05).
Wnioski Wyniki niniejszego badania wydają się potwierdzać hipotezę o wpływie składu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) z rodzin n-3 i n-6 w surowicy i w krwinkach czerwonych na wysokość ciśnienia tętniczego u zdrowych mężczyzn.

Streszczenie

Wstęp Regularne spożycie ryb i długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA) pochodzenia morskiego może obniżać ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Jednakże wpływ poszczególnych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 PUFA jest nadal kontrowersyjny. Celem pracy było zbadanie zależności pomiędzy ciśnieniem tętniczym a zawartością kwasów z rodziny n-3 i n-6 kwasów tłuszczowych w surowicy i erytrocytach u zdrowych mężczyzn.
Materiał i metody Podczas rutynowych badań okresowych zbadano 21 mężczyzn w wieku 58,5 &plusmn; 9 lat. Ciśnienie tętnicze skurczowe (SBP), rozkurczowe (DBP) i średnie (MAP) oceniano jako średnie ciśnienie z dwóch pomiarów - obecnego badania oraz poprzedniego sprzed 5&#8211;6 lat i wynosiło: skurczowe (SBP 134,8 &plusmn; 19 mm Hg), rozkurczowe (DBP 84,0 &plusmn; 10 mm Hg) i średnie (MAP 100,9 &plusmn; 12 mm Hg). Skład kwasów tłuszczowych PUFA n-3 i n-6 w krwinkach czerwonych i surowicy oznaczano techniką wysokosprawnej chromatografii gazowej HR-GC.
Wyniki W składzie badanych kwasów tłuszczowych krwinek czerwonych jedynie C20:5 n-3 PUFA wykazywał istotną ujemną korelację z DBP (r = &#8211;0,44, p < 0,05). Spośród składu kwasów tłuszczowych w surowicy stwierdzono istotną ujemną korelację ciśnień SBP, DBP i MAP z sumą kwasów tłuszczowych rodziny n-3 PUFA (C18:4, C20:4, C20:5, C22:5, C22:6) r = -0,57, p < 0,02, r = &#8211;0,65, p < 0,01 i r = &#8211;0,62, p < 0,01 odpowiednio dla SBP, DBP i MAP oraz sumy n-6 PUFA (C18:3, C20:3, C20:4,C22:4, C22:5) r = &#8211;0,63, p < 0,01; r = &#8211;0,67, p < 0,01; r = 0,66 i p < 0,005 odpowiednio dla SBP, DBP i MAP). Stwierdzono także istotną ujemną korelację pomiędzy DBP oraz EPA (C20:5) w surowicy (r = &#8211;0,51, p < 0,05).
Wnioski Wyniki niniejszego badania wydają się potwierdzać hipotezę o wpływie składu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) z rodzin n-3 i n-6 w surowicy i w krwinkach czerwonych na wysokość ciśnienia tętniczego u zdrowych mężczyzn.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

ciśnienie tętnicze; wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacje o artykule
Tytuł

Związek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 z ciśnieniem tętniczym u zdrowych mężczyzn

Czasopismo

Arterial Hypertension

Numer

Tom 6, Nr 3 (2002)

Strony

187-194

Data publikacji on-line

2002-07-01

Rekord bibliograficzny

Nadciśnienie tętnicze 2002;6(3):187-194.

Słowa kluczowe

ciśnienie tętnicze
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Autorzy

Monika Stołyhwo
Jerzy Bellwon
Joanna Giecewicz
Krzysztof Gofron
Andrzej Stołyhwo
Andrzej Rynkiewicz

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Czasopismo Nadciśnienie Tętnicze dostęne jest również w Ikamed - księgarnia medyczna

Wydawcą serwisu jest "Via Medica sp. z o.o." sp.k., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail: viamedica@viamedica.pl