Vol 2, No 4 (2009)
Prace poglądowe
Published online: 2009-12-31

open access

Page views 1290
Article views/downloads 6858
Get Citation

Connect on Social Media

Connect on Social Media

Niedożywienie i otyłość u chorych dializowanych otrzewnowo

Sylwia Małgorzewicz, Monika Lichodziejewska-Niemierko
Forum Nefrologiczne 2009;2(4):216-221.

Abstract

W grupie chorych leczonych za pomocą dializy otrzewnowej obserwuje się zmniejszający się, ale nadal obecny problem niedożywienia. Z kolei wraz ze wzrostem otyłości wśród zdrowej populacji oraz w związku z zawartością glukozy w standardowych płynach dializacyjnych również coraz częściej pacjenci leczeni dializą otrzewnową mają nadwagę lub są otyli.
Obecność otyłości u pacjenta nie wyklucza rozpoznania niedożywienia. Często nadmierna zawartość tkanki tłuszczowej fałszywie wskazuje na dobry stan odżywienia. Niedożywienie stanowi część zespołu niedożywienie-zapalenie-miażdżyca, którego obecność wpływa negatywnie na przeżycie chorych dializowanych otrzewnowo. Z kolei otyłość, która jest czynnikiem ryzyka zgonu w populacji osób bez niewydolności nerek, wydaje się mieć ochronne znaczenie dla chorych dializowanych. W artykule omówiono współczesne aspekty patogenezy niedożywienia i otyłości u chorych dializowanych otrzewnowo oraz praktyczne metody oceny stanu odżywienia i możliwości terapeutyczne.

Article available in PDF format

View PDF (Polish) Download PDF file

References

  1. Goodkin DA, Mapes DL, Held PJ. The dialysis outcomes and practice patterns study (DOPPS): how can we improve the care of hemodialysis patients? Semin Dial. 2001; 14(3): 157–159.
  2. Kalantar-Zadeh K, Abbott KC, Kronenberg F, et al. Epidemiology of dialysis patients and heart failure patients. Semin Nephrol. 2006; 26(2): 118–133.
  3. Kopple D. The phenomenon of altered risk factor patterns or reverse epidemiology in persons with advanced chronic kidney failure. Am J Clin Nutr. 2005; 81(6): 1257–1266.
  4. Nishizawa Y, Shoji T, Ishimura E. Body Composition and Cardiovascular Risk in Hemodialysis Patients. Journal of Renal Nutrition. 2006; 16(3): 241–244.
  5. Axelsson J. Obesity in chronic kidney disease: good or bad? Blood Purif. 2008; 26(1): 23–29.
  6. Honda H, Qureshi AR, Heimbürger O, et al. Serum albumin, C-reactive protein, interleukin 6, and fetuin a as predictors of malnutrition, cardiovascular disease, and mortality in patients with ESRD. Am J Kidney Dis. 2006; 47(1): 139–148.
  7. Kalantar-Zadeh K, Block G, Horwich T, et al. Reverse epidemiology of conventional cardiovascular risk factors in patients with chronic heart failure. J Am Coll Cardiol. 2004; 43(8): 1439–1444.
  8. Bossola M, Tazza L, Luciani G. Mechanisms and Treatment of Anorexia in End-Stage Renal Disease Patients on Hemodialysis. Journal of Renal Nutrition. 2009; 19(1): 2–9.
  9. Carrero JJ, Aguilera A, Stenvinkel P, et al. Appetite disorders in uremia. J Ren Nutr. 2008; 18(1): 107–113.
  10. Axelsson J, Wang X, Ketteler M, et al. Adipose tissue and inflammation in chronic kidney disease. Contrib Nephrol. 2006; 151(4): 165–174.
  11. Aguilera A, Selgas R, Codoceo R, et al. Uremic anorexia: a consequence of persistently high brain serotonin levels? The tryptophan/serotonin disorder hypothesis. Perit Dial Int. 2001; 21(6): 625–626.
  12. Ashby DR, Ford HE, Wynne KJ, et al. Sustained appetite improvement in malnourished dialysis patients by daily ghrelin treatment. Kidney Int. 2009; 76(2): 199–206.
  13. Daugirdas JT, Blake PG, Ing TS. red.). Podręcznik dializoterapii. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2008: 285–289.
  14. Stenvinkel P, Heimburger O, Lindholm B, et al. Are there two types of malnutrition in chronic renal failure? Evidence for relationships between malnutrition, inflammation and atherosclerosis (MIA syndrome). Nephrology Dialysis Transplantation. 2000; 15(7): 953–960.
  15. Malgorzewicz S, Lichodziejewska-Niemierko M, Rutkowski B, et al. Nutritional status and oxidative processes in diabetic and nondiabetic peritoneal dialysis patients. J Ren Nutr. 2004; 14(4): 242–247.
  16. Lam MF, Leung JCK, Lo WK, et al. Hyperleptinaemia and chronic inflammation after peritonitis predicts poor nutritional status and mortality in patients on peritoneal dialysis. Nephrol Dial Transplant. 2007; 22(5): 1445–1450.
  17. Dervisoglu E, Eraldemir C, Kalender B, et al. Adipocytokines leptin and adiponectin, and measures of malnutrition-inflammation in chronic renal failure: is there a relationship? J Ren Nutr. 2008; 18(4): 332–337.
  18. Scholze A, Tepel M. Role of leptin in reverse epidemiology in chronic kidney disease. Semin Dial. 2007; 20(6): 534–538.
  19. Teta D, Maillard M, Halabi G, et al. The leptin/adiponectin ratio: potential implications for peritoneal dialysis. Kidney Int Suppl. 2008(108): S112–S118.
  20. Huang JW, Yen CJ, Chiang HW, et al. Adiponectin in peritoneal dialysis patients: a comparison with hemodialysis patients and subjects with normal renal function. Am J Kidney Dis. 2004; 43(6): 1047–1055.
  21. Park JH, Gil HW, Yang JO, et al. Total and high molecular weight adiponectin concentrations in plasma of patients with end-stage renal disease before and after peritoneal dialysis. Nephrology (Carlton). 2008; 13(3): 181–185.
  22. Chen HY, Kao TW, Huang JW, et al. Correlation of metabolic syndrome with residual renal function, solute transport rate and peritoneal solute clearance in chronic peritoneal dialysis patients. Blood Purif. 2008; 26(2): 138–144.
  23. Hakim RM, Lowrie E. Obesity and mortality in ESRD: is it good to be fat? Kidney Int. 2000; 58(2): 900.
  24. Chung SH, Lindholm B, Lee HB. Influence of initial nutritional status on continuous ambulatory peritoneal dialysis patient survival. Perit Dial Int. 2000; 20(1): 19–26.
  25. Snyder JJ, Foley RN, Gilbertson DT, et al. Body size and outcomes on peritoneal dialysis in the United States. Kidney Int. 2003; 64(5): 1838–1844.
  26. Abbott KC, Glanton CW, Trespalacios FC, et al. Body mass index, dialysis modality, and survival: analysis of the United States Renal Data System Dialysis Morbidity and Mortality Wave II Study. Kidney Int. 2004; 66(2): 866.
  27. Johnson DW, Herzig KA, Purdie DM, et al. Is obesity a favorable prognostic factor in peritoneal dialysis patients? Perit Dial Int. 2000; 20(6): 715–721.
  28. Adequacy of dialysis and nutrition in continuous peritoneal dialysis: association with clinical outcomes. Canada-USA (CANUSA) Peritoneal Dialysis Study Group. J Am Soc Nephrol. 1996; 7(2): 198–207.
  29. McCusker FX, Teehan BP, Thorpe KE, et al. How much peritoneal dialysis is required for the maintenance of a good nutritional state? Canada-USA (CANUSA) Peritoneal Dialysis Study Group. Kidney Int Suppl. 1996; 56: S56–S61.
  30. Foley RN. Body mass index and survival in peritoneal dialysis patients. Perit Dial Int. 2005; 25(5): 435–437.
  31. Pliakogiannis T, Trpeski L, Taskapan H, et al. Reverse epidemiology in peritoneal dialysis patients: the Canadian experience and review of the literature. Int Urol Nephrol. 2007; 39(1): 281–288.
  32. Aslam N, Bernardini J, Fried L, et al. Large body mass index does not predict short-term survival in peritoneal dialysis patients. Perit Dial Int. 2002; 22(2): 191–196.
  33. McDonald SP, Collins JF, Johnson DW. Obesity is associated with worse peritoneal dialysis outcomes in the Australia and New Zealand patient populations. J Am Soc Nephrol. 2003; 14(11): 2894–2901.
  34. Rutkowski B. red.). Leczenie nerkozastępcze. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2007: 561–569.
  35. Gołebiewska J, Lichodziejewska-Niemierko M, Rutkowski B. Miejsce octanu megesterolu w leczeniu niedożywienia u pacjentów dializowanych. Nefrol Dial Pol. 2007; 11: 66–69.



Renal Disease and Transplantation Forum