English Polski
Tom 17, Nr 4 (2020)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2020-09-08

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 8160
Wyświetlenia/pobrania artykułu 3721
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Kawa — lekarstwo, używka i narkotyk

Stanisław Surma1, Monika Romańczyk1, Joanna Fojcik2, Marek Krzystanek3
Psychiatria 2020;17(4):237-246.

Streszczenie

Ziarna kawy są używane przez człowieka od wieków. Głównym składnikiem kawy odpowiedzialnym za biologiczne efekty jej działania jest kofeina. Stosowana okazyjnie lub w małych ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Dowiedziono pewnego korzystnego wpływu kofeiny jako lekarstwa, szczególnie w chorobach neurodegeneracyjnych. Kofeina jako używka może poprawiać wiele aspektów codziennego funkcjonowania organizmu. Jednak w większych dawkach, zażywanych regularnie, kofeina powoduje tolerancję i objawy abstynencyjne. Ponieważ używanie jej jest powszechne w .populacji, pewna jej część może się od niej uzależnić. Celem pracy było przekrojowe pokazanie spożywania kofeiny jako używki, jako substancji o potencjalnie medycznych właściwościach oraz substancji, mogącej powodować uzależnienie być może na skalę populacyjną.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF

Referencje

  1. Żukiewicz-Sobczak W, Krasowska E, Sobczak P, et al. Wpływ spożycia kawy na orga-nizm człowieka. Med. Og. Nauk Zdr. 2012; 18: 71–76.
  2. Yenisetti SC. Beneficial role of coffee and caffeine in neurodegenerative diseases: a minireview. AIMS Public Health. 2016; 3(2): 407–422.
  3. Jeszka-Skowron M, Zgoła-Grześkowiak A, Grześkowiak T. Analytical methods applied for the characterization and the determination of bioactive compounds in coffee. European Food Research and Technology. 2014; 240(1): 19–31.
  4. Zdrojewicz Z, Grześkowiak K, Łukasiewicz M. Czy picie kawy jest zdrowe? Med Rodz. 2016; 3: 138–145.
  5. Cornelis MC, El-Sohemy A, Cornelis MC, et al. Coffee, caffeine, and coronary heart disease. Curr Opin Lipidol. 2007; 18(1): 13–19.
  6. Salazar-Martinez E, Willett WC, Ascherio A, et al. Coffee consumption and risk for type 2 diabetes mellitus. Ann Intern Med. 2004; 140(1): 1–8.
  7. O'Keefe JH, DiNicolantonio JJ, Lavie CJ. Coffee for Cardioprotection and Longevity. Prog Cardiovasc Dis. 2018; 61(1): 38–42.
  8. James JE. Critical review of dietary caffeine and blood pressure: a relationship that should be taken more seriously. Psychosom Med. 2004; 66(1): 63–71.
  9. Ashihara H, Sano H, Crozier A. Caffeine and related purine alkaloids: biosynthesis, catabolism, function and genetic engineering. Phytochemistry. 2008; 69(4): 841–856.
  10. Nehlig A, Nehlig A, Debry G. [Effects of coffee and caffeine on fertility, reproduction, lactation, and development. Review of human and animal data]. J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris). 1994; 23(3): 241–256.
  11. Thelle DS, Heyden S, Fodor JG. Coffee and cholesterol in epidemiological and experimental studies. Atherosclerosis. 1987; 67(2-3): 97–103.
  12. Krul C, Hageman G. Analysis of urinary caffeine metabolites to assess biotransformation enzyme activities by reversed-phase high-performance liquid chromatography. J Chromatogr B Biomed Sci Appl. 1998; 709(1): 27–34.
  13. Resta R, Hooker SW, Laurent AB, et al. Insights into thymic purine metabolism and adenosine deaminase deficiency revealed by transgenic mice overexpressing ecto-5'-nucleotidase (CD73). J Clin Invest. 1997; 99(4): 676–683.
  14. Villarreal F, Zimmermann S, Makhsudova L, et al. Modulation of cardiac remodeling by adenosine: In vitro and in vivo effects. Biochemistry of Hypertrophy and Heart Failure. 2003: 17–26.
  15. Ciruela F, Saura C, Canela E, et al. Ligand-Induced Phosphorylation, Clustering, and Desensitization of A1 Adenosine Receptors. Molecular Pharmacology. 1997; 52(5): 788–797.
  16. Ramkumar V, Olah ME, Jacobson KA, et al. Distinct pathways of desensitization of A1- and A2-adenosine receptors in DDT1 MF-2 cells. Mol Pharmacol. 1991; 40(5): 639–647.
  17. Lazarus M, Shen HY, Cherasse Y, et al. Arousal effect of caffeine depends on adenosine A2A receptors in the shell of the nucleus accumbens. J Neurosci. 2011; 31(27): 10067–10075.
  18. Strain EC, Mumford GK, Silverman K, et al. Caffeine dependence syndrome. Evidence from case histories and experimental evaluations. JAMA. 1994; 272(13): 1043–1048.
  19. Glade MJ. Caffeine-Not just a stimulant. Nutrition. 2010; 26(10): 932–938.
  20. Brunyé TT, Mahoney CR, Rapp DN, et al. Caffeine enhances real-world language processing: evidence from a proofreading task. J Exp Psychol Appl. 2012; 18(1): 95–108.
  21. Ker K, Edwards PJ, Felix LM, et al. Caffeine for the prevention of injuries and errors in shift workers. Cochrane Database Syst Rev. 2010(5): CD008508.
  22. Surma S, Narkiewicz K. Kawa a ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia. Choroby Serca i Naczyń. 2020; 17(1): 55–64.
  23. Sawynok J. Pharmacological rationale for the clinical use of caffeine. Drugs. 1995; 49(1): 37–50.
  24. O'Callaghan F, Muurlink O, Reid N. Effects of caffeine on sleep quality and daytime functioning. Risk Manag Healthc Policy. 2018; 11: 263–271.
  25. Kromann CB, Nielsen CT. A case of cola dependency in a woman with recurrent depression. BMC Res Notes. 2012; 5: 692.
  26. Guieu R, Devaux C, Henry H, et al. Adenosine and migraine. Can J Neurol Sci. 1998; 25(1): 55–58.
  27. Brown SG, Waterer GW. Migraine precipitated by adenosine. Med J Aust. 1995; 162(7): 389, 391.
  28. Antonova M, Wienecke T, Olesen J, et al. Prostaglandins in migraine: update. Curr Opin Neurol. 2013; 26(3): 269–275.
  29. Davis RJ, Murdoch CE, Ali M, et al. EP4 prostanoid receptor-mediated vasodilatation of human middle cerebral arteries. Br J Pharmacol. 2004; 141(4): 580–585.
  30. Myren M, Olesen J, Gupta S. Prostaglandin E2 receptor expression in the rat trigeminal-vascular system and other brain structures involved in pain. Neurosci Lett. 2012; 506(1): 64–69.
  31. Lipton RB, Diener HC, Robbins MS, et al. Caffeine in the management of patients with headache. J Headache Pain. 2017; 18(1): 107.
  32. Jones HE, Herning RI, Cadet JL, et al. Caffeine withdrawal increases cerebral blood flow velocity and alters quantitative electroencephalography (EEG) activity. Psychopharmacology (Berl). 2000; 147(4): 371–377.
  33. Couturier EG, Hering R, Steiner TJ. Weekend attacks in migraine patients: caused by caffeine withdrawal? Cephalalgia. 1992; 12(2): 99–100.
  34. Scher AI, Stewart WF, Lipton RB. Caffeine as a risk factor for chronic daily headache: a population-based study. Neurology. 2004; 63(11): 2022–2027.
  35. Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, et al. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation. 2014; 129(6): 643–659.
  36. Larsson SC, Orsini N. Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies. Am J Epidemiol. 2011; 174(9): 993–1001.
  37. Lopez-Garcia E, Rodriguez-Artalejo F, Rexrode KM, et al. Coffee consumption and risk of stroke in women. Circulation. 2009; 119(8): 1116–1123.
  38. Kim B, Nam Y, Kim J, et al. Coffee Consumption and Stroke Risk: A Meta-analysis of Epidemiologic Studies. Korean J Fam Med. 2012; 33(6): 356–365.
  39. Liu QP, Wu YF, Cheng HY, et al. Habitual coffee consumption and risk of cognitive decline/dementia: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Nutrition. 2016; 32(6): 628–636.
  40. Larsson SC, Orsini N. Coffee Consumption and Risk of Dementia and Alzheimer's Disease: A Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Nutrients. 2018; 10(10).
  41. Bragança M, Marinho M, Marques J, et al. The influence of espresso coffee on neurocognitive function in HIV-infected patients. AIDS Care. 2016; 28(9): 1149–1153.
  42. Tavani A, La Vecchia C. Coffee, decaffeinated coffee, tea and cancer of the colon and rectum: a review of epidemiological studies, 1990-2003. Cancer Causes Control. 2004; 15(8): 743–757.
  43. Qi H, Li S. Dose-response meta-analysis on coffee, tea and caffeine consumption with risk of Parkinson's disease. Geriatr Gerontol Int. 2014; 14(2): 430–439.
  44. Ahsan F, Bashir S. Coffee consumption: health perspectives and drawbacks. J Nutr Obes . 2019; 2(1): 101.
  45. Tuomilehto J, Hu G, Bidel S, et al. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus among middle-aged Finnish men and women. JAMA. 2004; 291(10): 1213–1219.
  46. Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017; 31: 70–78.
  47. Takabayashi A, Maruyama K, Tanno Y, et al. The association of coffee consumption and oxygen desaturation index during sleep among Japanese male workers. Sleep Breath. 2019; 23(4): 1027–1031.
  48. Chung KF, Poon YP, Ng TK, et al. Correlates of sleep irregularity in schizophrenia. Psychiatry Research. 2018; 270: 705–714.
  49. Dimitriou D, Le Cornu Knight F, Milton P. The Role of Environmental Factors on Sleep Patterns and School Performance in Adolescents. Front Psychol. 2015; 6: 1717.