dostęp otwarty

Tom 17, Nr 4 (2020)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2020-09-08
Pobierz cytowanie

Kawa — lekarstwo, używka i narkotyk

Stanisław Surma1, Monika Romańczyk1, Joanna Fojcik2, Marek Krzystanek3
·
Psychiatria 2020;17(4):237-246.
Afiliacje
  1. Koło Naukowe STN, Klinika Rehabilitacji Psychiatrycznej, Katedra Psychiatrii i Psychoterapii, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, ul. Ziołowa 45/47, 40-635 Katowice, Polska
  2. Oddział Psychiatrii Sądowej, Państwowy Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Rybniku, Gliwicka 33, 44 – 201 Rybnik, Polska
  3. Klinika Rehabilitacji Psychiatrycznej, Katedra Psychiatrii i Psychoterapii, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Ziołowa 45/47, 40-635 Katowice, Polska

dostęp otwarty

Tom 17, Nr 4 (2020)
Artykuły przeglądowe
Opublikowany online: 2020-09-08

Streszczenie

Ziarna kawy są używane przez człowieka od wieków. Głównym składnikiem kawy odpowiedzialnym za biologiczne efekty jej działania jest kofeina. Stosowana okazyjnie lub w małych ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Dowiedziono pewnego korzystnego wpływu kofeiny jako lekarstwa, szczególnie w chorobach neurodegeneracyjnych. Kofeina jako używka może poprawiać wiele aspektów codziennego funkcjonowania organizmu. Jednak w większych dawkach, zażywanych regularnie, kofeina powoduje tolerancję i objawy abstynencyjne. Ponieważ używanie jej jest powszechne w .populacji, pewna jej część może się od niej uzależnić. Celem pracy było przekrojowe pokazanie spożywania kofeiny jako używki, jako substancji o potencjalnie medycznych właściwościach oraz substancji, mogącej powodować uzależnienie być może na skalę populacyjną.

Streszczenie

Ziarna kawy są używane przez człowieka od wieków. Głównym składnikiem kawy odpowiedzialnym za biologiczne efekty jej działania jest kofeina. Stosowana okazyjnie lub w małych ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Dowiedziono pewnego korzystnego wpływu kofeiny jako lekarstwa, szczególnie w chorobach neurodegeneracyjnych. Kofeina jako używka może poprawiać wiele aspektów codziennego funkcjonowania organizmu. Jednak w większych dawkach, zażywanych regularnie, kofeina powoduje tolerancję i objawy abstynencyjne. Ponieważ używanie jej jest powszechne w .populacji, pewna jej część może się od niej uzależnić. Celem pracy było przekrojowe pokazanie spożywania kofeiny jako używki, jako substancji o potencjalnie medycznych właściwościach oraz substancji, mogącej powodować uzależnienie być może na skalę populacyjną.
Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

kawa, kofeina, stymulant, tolerancja

Informacje o artykule
Tytuł

Kawa — lekarstwo, używka i narkotyk

Czasopismo

Psychiatria

Numer

Tom 17, Nr 4 (2020)

Typ artykułu

Artykuł przeglądowy

Strony

237-246

Opublikowany online

2020-09-08

Wyświetlenia strony

7676

Wyświetlenia/pobrania artykułu

3338

DOI

10.5603/PSYCH.a2020.0031

Rekord bibliograficzny

Psychiatria 2020;17(4):237-246.

Słowa kluczowe

kawa
kofeina
stymulant
tolerancja

Autorzy

Stanisław Surma
Monika Romańczyk
Joanna Fojcik
Marek Krzystanek

Referencje (49)
  1. Żukiewicz-Sobczak W, Krasowska E, Sobczak P, et al. Wpływ spożycia kawy na orga-nizm człowieka. Med. Og. Nauk Zdr. 2012; 18: 71–76.
  2. Yenisetti SC. Beneficial role of coffee and caffeine in neurodegenerative diseases: a minireview. AIMS Public Health. 2016; 3(2): 407–422.
  3. Jeszka-Skowron M, Zgoła-Grześkowiak A, Grześkowiak T. Analytical methods applied for the characterization and the determination of bioactive compounds in coffee. European Food Research and Technology. 2014; 240(1): 19–31.
  4. Zdrojewicz Z, Grześkowiak K, Łukasiewicz M. Czy picie kawy jest zdrowe? Med Rodz. 2016; 3: 138–145.
  5. Cornelis MC, El-Sohemy A, Cornelis MC, et al. Coffee, caffeine, and coronary heart disease. Curr Opin Lipidol. 2007; 18(1): 13–19.
  6. Salazar-Martinez E, Willett WC, Ascherio A, et al. Coffee consumption and risk for type 2 diabetes mellitus. Ann Intern Med. 2004; 140(1): 1–8.
  7. O'Keefe JH, DiNicolantonio JJ, Lavie CJ. Coffee for Cardioprotection and Longevity. Prog Cardiovasc Dis. 2018; 61(1): 38–42.
  8. James JE. Critical review of dietary caffeine and blood pressure: a relationship that should be taken more seriously. Psychosom Med. 2004; 66(1): 63–71.
  9. Ashihara H, Sano H, Crozier A. Caffeine and related purine alkaloids: biosynthesis, catabolism, function and genetic engineering. Phytochemistry. 2008; 69(4): 841–856.
  10. Nehlig A, Nehlig A, Debry G. [Effects of coffee and caffeine on fertility, reproduction, lactation, and development. Review of human and animal data]. J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris). 1994; 23(3): 241–256.
  11. Thelle DS, Heyden S, Fodor JG. Coffee and cholesterol in epidemiological and experimental studies. Atherosclerosis. 1987; 67(2-3): 97–103.
  12. Krul C, Hageman G. Analysis of urinary caffeine metabolites to assess biotransformation enzyme activities by reversed-phase high-performance liquid chromatography. J Chromatogr B Biomed Sci Appl. 1998; 709(1): 27–34.
  13. Resta R, Hooker SW, Laurent AB, et al. Insights into thymic purine metabolism and adenosine deaminase deficiency revealed by transgenic mice overexpressing ecto-5'-nucleotidase (CD73). J Clin Invest. 1997; 99(4): 676–683.
  14. Villarreal F, Zimmermann S, Makhsudova L, et al. Modulation of cardiac remodeling by adenosine: In vitro and in vivo effects. Biochemistry of Hypertrophy and Heart Failure. 2003: 17–26.
  15. Ciruela F, Saura C, Canela E, et al. Ligand-Induced Phosphorylation, Clustering, and Desensitization of A1 Adenosine Receptors. Molecular Pharmacology. 1997; 52(5): 788–797.
  16. Ramkumar V, Olah ME, Jacobson KA, et al. Distinct pathways of desensitization of A1- and A2-adenosine receptors in DDT1 MF-2 cells. Mol Pharmacol. 1991; 40(5): 639–647.
  17. Lazarus M, Shen HY, Cherasse Y, et al. Arousal effect of caffeine depends on adenosine A2A receptors in the shell of the nucleus accumbens. J Neurosci. 2011; 31(27): 10067–10075.
  18. Strain EC, Mumford GK, Silverman K, et al. Caffeine dependence syndrome. Evidence from case histories and experimental evaluations. JAMA. 1994; 272(13): 1043–1048.
  19. Glade MJ. Caffeine-Not just a stimulant. Nutrition. 2010; 26(10): 932–938.
  20. Brunyé TT, Mahoney CR, Rapp DN, et al. Caffeine enhances real-world language processing: evidence from a proofreading task. J Exp Psychol Appl. 2012; 18(1): 95–108.
  21. Ker K, Edwards PJ, Felix LM, et al. Caffeine for the prevention of injuries and errors in shift workers. Cochrane Database Syst Rev. 2010(5): CD008508.
  22. Surma S, Narkiewicz K. Kawa a ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia. Choroby Serca i Naczyń. 2020; 17(1): 55–64.
  23. Sawynok J. Pharmacological rationale for the clinical use of caffeine. Drugs. 1995; 49(1): 37–50.
  24. O'Callaghan F, Muurlink O, Reid N. Effects of caffeine on sleep quality and daytime functioning. Risk Manag Healthc Policy. 2018; 11: 263–271.
  25. Kromann CB, Nielsen CT. A case of cola dependency in a woman with recurrent depression. BMC Res Notes. 2012; 5: 692.
  26. Guieu R, Devaux C, Henry H, et al. Adenosine and migraine. Can J Neurol Sci. 1998; 25(1): 55–58.
  27. Brown SG, Waterer GW. Migraine precipitated by adenosine. Med J Aust. 1995; 162(7): 389, 391.
  28. Antonova M, Wienecke T, Olesen J, et al. Prostaglandins in migraine: update. Curr Opin Neurol. 2013; 26(3): 269–275.
  29. Davis RJ, Murdoch CE, Ali M, et al. EP4 prostanoid receptor-mediated vasodilatation of human middle cerebral arteries. Br J Pharmacol. 2004; 141(4): 580–585.
  30. Myren M, Olesen J, Gupta S. Prostaglandin E2 receptor expression in the rat trigeminal-vascular system and other brain structures involved in pain. Neurosci Lett. 2012; 506(1): 64–69.
  31. Lipton RB, Diener HC, Robbins MS, et al. Caffeine in the management of patients with headache. J Headache Pain. 2017; 18(1): 107.
  32. Jones HE, Herning RI, Cadet JL, et al. Caffeine withdrawal increases cerebral blood flow velocity and alters quantitative electroencephalography (EEG) activity. Psychopharmacology (Berl). 2000; 147(4): 371–377.
  33. Couturier EG, Hering R, Steiner TJ. Weekend attacks in migraine patients: caused by caffeine withdrawal? Cephalalgia. 1992; 12(2): 99–100.
  34. Scher AI, Stewart WF, Lipton RB. Caffeine as a risk factor for chronic daily headache: a population-based study. Neurology. 2004; 63(11): 2022–2027.
  35. Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, et al. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation. 2014; 129(6): 643–659.
  36. Larsson SC, Orsini N. Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies. Am J Epidemiol. 2011; 174(9): 993–1001.
  37. Lopez-Garcia E, Rodriguez-Artalejo F, Rexrode KM, et al. Coffee consumption and risk of stroke in women. Circulation. 2009; 119(8): 1116–1123.
  38. Kim B, Nam Y, Kim J, et al. Coffee Consumption and Stroke Risk: A Meta-analysis of Epidemiologic Studies. Korean J Fam Med. 2012; 33(6): 356–365.
  39. Liu QP, Wu YF, Cheng HY, et al. Habitual coffee consumption and risk of cognitive decline/dementia: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Nutrition. 2016; 32(6): 628–636.
  40. Larsson SC, Orsini N. Coffee Consumption and Risk of Dementia and Alzheimer's Disease: A Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Nutrients. 2018; 10(10).
  41. Bragança M, Marinho M, Marques J, et al. The influence of espresso coffee on neurocognitive function in HIV-infected patients. AIDS Care. 2016; 28(9): 1149–1153.
  42. Tavani A, La Vecchia C. Coffee, decaffeinated coffee, tea and cancer of the colon and rectum: a review of epidemiological studies, 1990-2003. Cancer Causes Control. 2004; 15(8): 743–757.
  43. Qi H, Li S. Dose-response meta-analysis on coffee, tea and caffeine consumption with risk of Parkinson's disease. Geriatr Gerontol Int. 2014; 14(2): 430–439.
  44. Ahsan F, Bashir S. Coffee consumption: health perspectives and drawbacks. J Nutr Obes . 2019; 2(1): 101.
  45. Tuomilehto J, Hu G, Bidel S, et al. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus among middle-aged Finnish men and women. JAMA. 2004; 291(10): 1213–1219.
  46. Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017; 31: 70–78.
  47. Takabayashi A, Maruyama K, Tanno Y, et al. The association of coffee consumption and oxygen desaturation index during sleep among Japanese male workers. Sleep Breath. 2019; 23(4): 1027–1031.
  48. Chung KF, Poon YP, Ng TK, et al. Correlates of sleep irregularity in schizophrenia. Psychiatry Research. 2018; 270: 705–714.
  49. Dimitriou D, Le Cornu Knight F, Milton P. The Role of Environmental Factors on Sleep Patterns and School Performance in Adolescents. Front Psychol. 2015; 6: 1717.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest VM Media Group sp z o.o., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl