dostęp otwarty

Tom 15, Nr 4 (2018)
Praca badawcza (oryginalna)
Opublikowany online: 2018-11-27
Pobierz cytowanie

Zachowania związane z żywieniem i sposób postrzegania choroby u pacjentek z bulimią – badanie pilotażowe

Anna Mosiołek12, Dorota Mamczak2
Psychiatria 2018;15(4):206-210.
Afiliacje
  1. Klinika Psychiatryczna Wydział Nauki o Zdrowiu Warszawski Uniwersytet Medyczny
  2. Mazowieckie Specjalistyczne Centrum Zdrowia im. Prof. Jana Mazurkiewicza, Pruszków, Polska

dostęp otwarty

Tom 15, Nr 4 (2018)
Prace oryginalne
Opublikowany online: 2018-11-27

Streszczenie

Wstęp: Bulimia jest jednym z najczęstszych zaburzeń odżywiania. Szacuje się, że cierpi na nią od 1 do 4% populacji.
W bulimii dochodzi do przyjmowaniu bardzo dużej ilości pokarmu w krótkim czasie. Napady objadania się występują
z różną częstotliwością, po napadach pojawiają się zachowania kompensacyjne, czyli aktywności przeciwdziałające
wzrostowi masy ciała.

Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 16 kobiet w wieku powyżej 18 lat, u których zdiagnozowano bulimię
według ICD-10. W badaniu wykorzystano autorską ankietę składającą się z 28 pytań wielokrotnego wyboru dotyczących
zwyczajów związanych z odżywianiem oraz postrzeganiem bulimii przez pacjentki.

Wyniki: Bulimia ma znaczący wpływ na relacje, życie społeczne i jakość życia badanych. Badani pacjenci wykazali dużą
różnorodność zachowań związanych z odżywianiem.

Wnioski: Wyniki badania wskazują, że należy stosować zindywidualizowane podejście terapeutyczne do pacjentów
cierpiących na bulimię, w ramach którego należy uwzględniać konsultacje z dietetykiem.

Streszczenie

Wstęp: Bulimia jest jednym z najczęstszych zaburzeń odżywiania. Szacuje się, że cierpi na nią od 1 do 4% populacji.
W bulimii dochodzi do przyjmowaniu bardzo dużej ilości pokarmu w krótkim czasie. Napady objadania się występują
z różną częstotliwością, po napadach pojawiają się zachowania kompensacyjne, czyli aktywności przeciwdziałające
wzrostowi masy ciała.

Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 16 kobiet w wieku powyżej 18 lat, u których zdiagnozowano bulimię
według ICD-10. W badaniu wykorzystano autorską ankietę składającą się z 28 pytań wielokrotnego wyboru dotyczących
zwyczajów związanych z odżywianiem oraz postrzeganiem bulimii przez pacjentki.

Wyniki: Bulimia ma znaczący wpływ na relacje, życie społeczne i jakość życia badanych. Badani pacjenci wykazali dużą
różnorodność zachowań związanych z odżywianiem.

Wnioski: Wyniki badania wskazują, że należy stosować zindywidualizowane podejście terapeutyczne do pacjentów
cierpiących na bulimię, w ramach którego należy uwzględniać konsultacje z dietetykiem.

Pobierz cytowanie

Słowa kluczowe

bulimia; dietetyka; żywienie

Informacje o artykule
Tytuł

Zachowania związane z żywieniem i sposób postrzegania choroby u pacjentek z bulimią – badanie pilotażowe

Czasopismo

Psychiatria

Numer

Tom 15, Nr 4 (2018)

Typ artykułu

Praca badawcza (oryginalna)

Strony

206-210

Opublikowany online

2018-11-27

Wyświetlenia strony

1485

Wyświetlenia/pobrania artykułu

1898

Rekord bibliograficzny

Psychiatria 2018;15(4):206-210.

Słowa kluczowe

bulimia
dietetyka
żywienie

Autorzy

Anna Mosiołek
Dorota Mamczak

Referencje (20)
  1. Sharan P, Sundar AS. Eating disorders in women. Indian J Psychiatry. 2015; 57(Suppl 2): S286–S295.
  2. Kucharska K, Wilkos E. Zaburzenia odżywiania. In: Jarema M, Wilkos E. ed. Psychiatria. Podręcznik dla studentów medycyny. PZWL, Warszawa 2016: 417–454.
  3. Michalska A, Szejko N, Jakubczyk A, et al. Nonspecific eating disorders - a subjective review. Psychiatria Polska. 2016; 50(3): 497–507.
  4. Heaner MK, Walsh BT, Heaner MK, et al. A history of the identification of the characteristic eating disturbances of Bulimia Nervosa, Binge Eating Disorder and Anorexia Nervosa. Appetite. 2013; 65: 185–188.
  5. Keski-Rahkonen A, Mustelin L. Epidemiology of eating disorders in Europe: prevalence, incidence, comorbidity, course, consequences, and risk factors. Curr Opin Psychiatry. 2016; 29(6): 340–345.
  6. Mikołajczyk E, Samochowiec J. Cechy osobowości u pacjentek z zaburzeniami odżywiania. Psychiatria. 2004; 1(2): 91–95.
  7. Kondrat-Wróbel M, Miturski A, Prystupa A. Zespół Mallory’ego- Weissa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu. 2013; 19(3): 219–223.
  8. Westmoreland P, Krantz MJ, Mehler PS. Medical Complications of Anorexia Nervosa and Bulimia. Am J Med. 2016; 129(1): 30–37.
  9. Mendolicchio L, Maggio G, Fortunato F, et al. Update on eating disorders: epidemiology, mortality and comorbidity. Psychiatr Danub. 2014; 26 Suppl 1: 85–88.
  10. American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: nutrition intervention in the treatment of anorexia nervosa, bulimia nervosa, and eating disorders not otherwise specified (EDNOS). J Am Diet Assoc. 2001; 101(7): 810–819.
  11. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa. 2012.
  12. Gendall K, Sullivan P, Joyce P, et al. The nutrient intake of women with bulimia nervosa. International Journal of Eating Disorders. 1997; 21(2): 115–127, doi: 10.1002/(sici)1098-108x(199703)21:2<115::aid-eat2>3.3.co;2-8.
  13. Masheb RM, Grilo CM, White MA. An examination of eating patterns in community women with bulimia nervosa and binge eating disorder. Int J Eat Disord. 2011; 44(7): 618–624.
  14. Marcos A, Nova E, Montero A. Changes in the immune system are conditioned by nutrition. Eur J Clin Nutr. 2003; 57 Suppl 1: S66–S69.
  15. Ricciardelli LA, Tate D, Williams RJ. Body dissatisfaction as a mediator of the relationship between dietary restraint and bulimic eating patterns. Appetite. 1997; 29(1): 43–54.
  16. Hopwood C, Clarke A, Perez M. Pathoplasticity of bulimic features and interpersonal problems. International Journal of Eating Disorders. 2007; 40(7): 652–658.
  17. Lavender JM, Wonderlich SA, Peterson CB, et al. Dimensions of emotion dysregulation in bulimia nervosa. Eur Eat Disord Rev. 2014; 22(3): 212–216.
  18. Radoszewska J. Psychoterapia osób z zaburzeniami odżywiania. In: Grzesiuk L, Suszak H. ed. Psychoterapia. Problemy pacjentów. ENETEIA, Warszawa 2011: 273–290.
  19. Józefik B. Relacje rodzinne w anoreksji i bulimii psychicznej. Wydawnictwo UJ, Kraków 2006.
  20. Jaworski M. Drunkoreksja - zaburzenie odżywiania połączone z alkoholizmem wśród młodych dorosłych. Forum Medycyny Rodzinnej. 2014; 8(5): 217–224.

Regulamin

Ważne: serwis https://journals.viamedica.pl/ wykorzystuje pliki cookies. Więcej >>

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach statystycznych, dostosowania serwisu do potrzeb użytkownika (np. język interfejsu) i do obsługi logowania użytkowników. W ustawieniach przeglądarki internetowej można zmienić opcje dotyczące cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

Czym są i do czego służą pliki cookie możesz dowiedzieć się na stronie wszystkoociasteczkach.pl.

Wydawcą serwisu jest VM Media Group sp z o.o., ul. Świętokrzyska 73, 80–180 Gdańsk

tel.:+48 58 320 94 94, faks:+48 58 320 94 60, e-mail:  viamedica@viamedica.pl