English Polski
Tom 1, Nr 2 (2004)
Artykuł przeglądowy
Opublikowany online: 2004-06-16

dostęp otwarty

Wyświetlenia strony 10606
Wyświetlenia/pobrania artykułu 20234
Pobierz cytowanie

Eksport do Mediów Społecznościowych

Eksport do Mediów Społecznościowych

Cechy osobowości u pacjentek z zaburzeniami odżywiania

Elżbieta Mikołajczyk, Jerzy Samochowiec
Psychiatria 2004;1(2):91-95.

Streszczenie

Praca zawiera przegląd literatury dotyczącej zaburzeń oraz cech osobowości u kobiet z zaburzeniami odżywiania. W tej grupie pacjentek często rozpoznaje się zaburzenia osobowości z cechami lękowymi (obsesyjno-kompulsyjna, unikająca) oraz z zaburzeniami emocjonalnymi (histrioniczna, typu bordeline) według DSM IV. Na skutek stosowania różnej metodyki literatura na ten temat jest niespójna. Bardziej obiecujące wydają się badania wielowymiarowe, uwzględniające nadmierne bądź niedostatecznie wyrażone cechy osobowości. Spośród nich cechy neurotyczne, perfekcjonizm i słabe ukierunkowanie charakteru autorzy uznają za predysponujące do zaburzeń odżywiania. Cechy impulsywne, takie jak Zapotrzebowanie na Stymulację, charakteryzują pacjentki z bulimią. Ocena wielowymiarowa potwierdza hipotezę spektrum postaci zaburzeń odżywiania.

Artykuł dostępny w formacie PDF

Pokaż PDF Pobierz plik PDF